Trenduri in sport 2021: conditii de igiena ridicate, aplicatii mobile, exercitii in aer liber, programe pentru musculatura, dar si creier
Desi avem toate sperantele ca 2021 va incepe sa revina la normal cat de curand avand in vedere faptul ca toate tarile din lume au inceput sa vaccineze populatia impotriva noului coronavirus, cel mai probabil, lucrurile nu vor reveni la forma lor initiala sau cel putin, nu in viitorul apropiat.
O data cu impunerea carantinei si a lucrului de acasa, obiceiurile oamenilor s-au schimbat: e mai greu sa-ti gasesti motivatia pentru a iesi din casa, iar purtarea continua a mastii de protectie poate fi incomoda. Pe langa cultura, entertainment, turism, hoteluri si restaurante, si salile de fitness au fost afectate de criza medicala, fiind nevoite sa isi inchida unitatile, ca apoi sa le redeschida in conditii de siguranta ridicate: sportivii sa isi execute exercitiile cu masca pe fata.
Insa corpurile noastre au nevoie in continuare de miscare, cu atat mai mult cu cat vom mai sta in case o perioada pana cand lucrurile vor incepe sa-si revina. Asadar trendurile previzionate de specialisti in 2021 pentru sport sunt proiectate pe ideea de a lucra corpul si mintea in deplina siguranta.
Tehnologia ajuta din ce in ce mai mult la motivatia oamenilor pentru a face miscare: aplicatii mobile, comunitati online si oglinzi inteligente.
Un trend al anului 2021 este dat si de crearea aplicatiilor care sa motiveze oamenii sa faca sport. De exemplu, aplicatiile precum Freeletics, care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a compila oferte individuale de exercitii pentru utilizatori sunt deosebit de populare.
De asemenea, mai exista si varianta de comunitati online, cum este cazul bicicletei Peloton – o bicicleta cu care va puteti conecta cu alti biciclisti din intreaga lume – momentan sunt 3.6 milioane de oameni inscrisi, unde poate interveni inclusiv competitia virtuala.
Mai mult, exista deja o oglinda inteligenta pentru fitness cu sfaturi de la antrenori de top. Dupa cateva luni in care conceptul de sport s-a mutat in casa sau in jurul casei, oglinda inteligenta este raspunsul ideal pentru a realiza miscare.
Oglinda are numeroase programe de sport desfasurate zilnic sub coordonarea celor mai priceputi antrenori de fitness din SUA care apar pe ecran si ofera atat mesaje motivationale cat si sfaturi si trucuri pentru a mentine corpul sanatos si tonifiat.
Dispozitivul foloseste algoritmi de ultima generatie si tehnologie avansata a camerei video pentru a reda programe de fitness in functie de scop, preferinte si profilul personal. Include playlisturi cu muzica, poate fi conectat la Apple Watch si pastreaza evolutia de la zi la zi a fiecarui antrenament pentru a urmari indeaproape sanatatea fizica. O gasiti aici.
Exercitiile si programele de sport desfasurate in aer liber vor continua sa devina parte din rutina unui sportiv, chiar daca acesta este incepator sau avansat.
Fitnessul in aer liber a crescut in notorietate inca de la inceputul pandemiei: un antrenament sportiv este mai putin periculos in exterior decat in interor. Antrenoriiar trebui sa gaseasca mai multe idei de a face exercitiile in aer liber, cu si fara echipamente speciale, astfel incat sa fie un mediu cat mai in siguranta pentru utilizatori.
O orientare asupra intregii sanatati a omului, nu doar a dezvoltarii musculaturii este o tendinta a anului 2021.
Daca in pandemie am inteles ca trebuie sa avem grija de sistemul nostru imunitar care este singurul avantaj impotriva noului coronavirus, anul acesta salile de fitness si antrenorii ar trebui sa puna mai mult accent pe grija generala a conditiei fizice.
Specialistii spun ca o combinatie intre nutritie, miscarea fizica, yoga, stretching si discutiile despre cum ne simtim, fizic si psihic, vor face diferenta pentru oamenii care vor sa aiba mai multa grija de ei. Din ce in ce mai multi oameni doresc sa combine antrenamentul fizic cu relaxarea mentala, mai ales datorita stresului legat de imbolnavirea personala sau a celor apropiati, locul de munca, dar si toata presiunea creata in jurul lucratului de acasa.
Conditiile de igiena ridicate vor mentine abonatii salilor de sport, care in majoritatea lor au renuntat la abonamente.
O comunicare continua legata de siguranta sanitara a spatiilor dedicate sportului, in special in cele comune, pot face diferenta pentru cineva care intentioneaza sa se intoarca in sala de sport.