Skip to content

Scoala de vara Urban.ro: Reguli de politete de la marile scoli de maniere si diplomatie (part 3: conversatia si disputele)

Continuam seria de articole despre bun simt, maniere si eleganta cu speranta ca vor fi inspiratie pentru fiecare dintre cei care ne citesc. Intr-o lume in care suntem obisnuiti sa primim recompense imediate pentru orice gand sau fapta si ridicam pereti emotionali in fata oricarei persoane care nu ne da dreptate, politetea si manierele au devenit rara avis.

De fiecare dintre noi depinde insa sa ne intoarcem la o interactiune mai eleganta, mai rafinata, mai politicoasa cu ceilalti, iar primul pas e reducerea egoului – politetea nu e despre a fi pe noi toate luminile, ci despre a crea noi contextul ca toti din jurul nostru sa se simta confortabil chiar si cand nu impartasim aceleasi idei.

Oamenii eleganti si manierati ies in fata prin atitudine si rafinament, ei nu vor spune niciodata in fata unei greseli pe care au facut-o “mi-o asum, deci asta e”, isi vor cere scuze mai intai, vor cauta sa explice cat mai politicos ce s-a intamplat si cum au gandit si, astfel, vor arata ca si-au asumat greseala.

(Aici cei 7 pasi care sunt de urmat cand iti ceri scuze. Nu e complicat, e doar o rutina ca atunci cand intram intr-o incapere cu multi oameni si salutam)

Oamenii manierati si politicosi nu vor jigni niciodata pe cineva cu care nu sunt de acord.

 Eleganta si rafinamentul duc la diplomatie: puteti sa-i spuneti unei persoane ca a gresit ceva, ca v-a suparat cu ceva in foarte multe cuvinte elegante, astfel incat sa reduceti energia negativa din disputa si sa rezolvati conflicul mult mai repede. Manierele duc la anularea oricarui conflict. Sigur ca exista dispute si divergente de opinii, dar un om inteligent si manierat va avea intotdeauna relaxarea sa recunoasca si parerea ceilulalt, sa o asculte si sa o combata in cele mai frumoase cuvinte.

Aceste trasaturi – invatate, pentru ca nimeni nu se naste manierat (dar nici discriminator sau agresiv cu altii) – ne aduc in viata calm, incredere, liniste si satisfactie. Cu exceptia mortii, nimic nu este definitiv in viata, daca avem relaxarea si intelepciunea sa acceptam ca parerea noastra se poate schimba cu vremea, primim mai usor si opiniile celorlalti.

Oricum ar fi, excelenta, sa fii cel mai bun, cel mai manierat si elegant nu sunt aptitudini cu care ne nastem ci se dobandesc prin studiu si exercitiu zilnic, ca la orice alta activitate in care ne dorim sa excelam.

Unul dintre cele mai frumoase exercitii pentru a invata sa fii o persoana manierata si eleganta e analiza unei persoane pe care o admiri pentru ceea ce exprima prin atitudinea, limbajul si faptele sale. (Audrey Hepburn e considerata una dintre cele mai rafinate femei din lume, Kate Middleton a dobandit si ea prin exercitiu rafinamentul si eleganta unei printese, iar mai aproape de noi, Ion Ratiu si Regina Elena –mama Regelui Mihai- sunt doua personalitati care au stiut prin diplomatie, atentie si un limbaj exceptional sa aplaneze multe conflicte in ciuda unor situatii foarte dificile in care i-a pus viata)

Pentru a invata din eleganta altora, faceti o lista cu trasaturile de caracter si aptitudinile pe care le admirati la o persoana, incercati sa exersati zilnic, oriunde, cu orice persoana aceste comportamente pana vor deveni o obinuinta si vor fi parte din personalitatea voastra. Cu vremea aceste artibute vor lua expresia propriei voastre personalitati ca o imbinare a stilului vostru de viata cu noile obiceiuri.

La capitolul observatii, iata alte cateva obiceiuri ale persoanelor manierate si rafinate in timpul unei converatii.

Cand o persoana manierata vorbeste cu tine, iti acorda totala atentie.

Chiar daca interactiunea este pentru doar cateva clipe, stiti si simtiti ca persoana din fata voastra ti-a acordat intreaga atentie, are toata energia pozitiva, toata caldura indreptata catre voi.

Personalitatile care fac parte din familiile regale exerseaza atitudinea pe care trebuie sa o aiba la “baia de multime”- momentul in care merg printre oameni si dau mana cu ei adresandu-le cateva cuvinte: privesc persoana in ochi, zambesc si spun cateva cuvinte frumoase dupa ce au ascultat-o cu atentie.

Una dintre replicile pe care o aud cel mai des tinerele fete care fac scola in Elvetia pentru bune maniere si diplomatie casnica este “Nu esti singura persoana din incapere. Atentia vine catre tine pentru ca esti buna, eleganta, carismatica si iti indrepti toata energia catre ceilalti,  nu pentru ca incerci sa iesi tu in fata.”

Persoanele manierate vorbesc calm, fara sa gesticuleze foarte mult si stiu ca ceea ce e important pentru ce din fata sa, trebuie sa fie important si pentru ele pe durata conversatiei.

In “alte vremuri” doamnele din inalta societate, dupa o iesire in care intalneau multi oameni, notau intr-o agenda informatiile personale pe care le discutasera pentru ca, , data vitoare, sa aiba o conversate care sa continue experienta.

In diplomatie sunt briefurile pe care diplomatii le primesc inainte unei intalniri despre istoricul experientei intre cei doi reprezentati, dar si alte informatii utile care ar face conversatia, negociera placuta.

Unul dintre cei mai renumiti negociatori de la FBI, Chris Voss spune ca o negociere nu este despre a iesi tu invingator, ci despre experienta din care fiecare obtine ce are nevoie intr-o formula pasnica. Dar pentru asta, trebuie sa te uiti si sa fii atent la nevoile celuilalt chiar si cand e cel mai rau terorist. Trebuie sa stii cultura in care a crescut, istoricul familiei lui si sa nu incerci nicio clipa sa ii aduci vreo ofensa.

In epoca disputelor in social media, aceste reguli ale negocierii ne-ar ajuta la o viata mai frumoasa si echilibrata.

In plus, oamenii manierati si diplomati exerseaza cum sa spuna “nu” fara sa aduca nicio ofensa celui din fata lor. Dar acesta e o tema pe care o vom aborda duminica urmatoare.



Citește în continuare