Centrul Pompidou va fi inchis 4 ani pentru restaurare. Proiectul costa 200 de milioane de euro.
Roselyne Bachelot, Ministrul francez al Culturii a anuntat un plan de restaurare al Centrului Pompidou din Paris care va dura patru ani. Institutia va fi inchisa de la finalul anului 2023 pana la inceputul lui 2027.
Presedintele Centrului Pompidou a declarat pentru publicatia Le Figaro ca designul exterior format din tevi creat de Renzo Piano si Richard Rogers in anii ’70 trebuie reconsolidat: „Nu avem de ales, cladirea este in pericol.”
Renovarea va costa 200 de milioane de dolari, va include noi masuri de siguranta si acces optimizat in interior. Va fi finalizata la finalul lui 2026, in timp util pentru aniversarea de 50 de ani de la deschiderea din 1977.
Cladirea de peste 100.000 de metri patrati functioneaza ca un complex muzeal care gazduieste Muzeul de Arta Moderna, o biblioteca publica vasta si un centreu pentru cercetare in domeniul muzicii si al acusticii.
Centrul a fost construit intre 1971 si 1977 si a fost numit dupa Presedintele francez Georges Pompidou care a semnat ordinul de construire in timpul mandatului sau dintre 1969 si 1974.
In timpul renovarilor, Biblioteca Publica de la Pompidou va fi mutata intr-un alt loc din Paris care va fi anuntat in curand. Restul sectiilor din galerie vor ramane inchise pana in 2027.
Anual, Centrul Pompidou era vizitat de peste 3 milioane de oameni. De la deschidere si pana in 2006 a numarat peste 180 de milioane de vizitatori.
Designul cladirii este primul exemplu important de arhitectura realizata „pe dos” in care sistemele structurale, mecanice si de circulatie sunt dispuse la exterior.
Renzo Piano a lucrat la Pompidou alaturi de Richard Rogers, Su Rogers si Giranfranco Franchini. Conceptul a fost sa fie un mic orasel in care poti gasi tot ce ai nevoie – arta, muzica, biblioteca si restaurante. Tevile aflate la exterior au fost codate in functie de culori: verde pentru canalizare, albastru pentru caldura, galben pentru fire electrice si rosu pentru elemente de siguranta si extinctoare.
Cel mai recent proiect de renovare al cladirii a avut loc intre 1996 si 2000 si a costat peste 576 de milioane de franci francezi.
Dupa deschiderea Centrului Pompidou din Metz in anul 2010, reprezentantii institutiei au anuntat numeroase sedii locale, regionale si internationale care vor fi construite in urmatorii ani.
Metz Shanghai
Centrul Pompidou din Metz, un oras aflat la 250 de kilometri de Paris, a devenit cea mai vizitata institutie culturala din Franta aflata in afara capitalei, cu peste 500.000 de vizitatori pe an.
Din 2014 a fost anuntate un muzeu satelit in Maubeuge, in nordul Frantei, langa granita cu Belgia, unul in Libourne, in sud-vestul tarii si inca unul in Massy care va fi deschis in 2025.
In Shanghai a fost deschis „Centre Pompidou x West Bund Museum”, un conglomerat menit sa aduca un concept occidental in China unde nu sunt acceptate institutii straine. A fost proiectat de arhitectul britanic David Chipperfield si prezinta expozitii intinse pe 25.000 de metri patrati.
Pe plan international, Pompidou va deschide galerii spectaculoase in Malaga, Bruxelles si Hong Kong.
Asa cum s-a intamplat in cea mai mare parte a lumii, muzeele franceze au fost grav afectate de criza pandemica globala. In cazul Muzeului Luvru, numarul vizitatorilor a scazut cu 72%.
Pandemia a afectat si deschiderea Bursei de Comert a lui Francois Pinault, unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale din ultimii ani. Era programat pentru deschidere in a doua parte a anului 2020 si urma sa lanseze proiecte in parteneriat cu Centrul Pompidou.
Ulterior, lansarea a fost mutata pentru 23 ianuarie 2021 insa guvernul francez a ordonat inchiderea tuturor muzeelor pana la finalul lunii ianuarie.