O singura mumie exista in muzeele din Romania. Obiectul a fost retras din muzeu pentru restaurare, insa din lipsa fondurilor, nu va putea fi disponibil public pentru inca 3-5 ani
Datorita unei donatii catre Societatea Ardeleana pentru Stiintele Naturii din Sibiu din 1907, Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”din cadrul complexului muzeal Astra Sibiu are in portofoliu o mumie egipteana originala, care pana de curand a fost disponibila publicului larg pentru vizionare.
Mumia face parte dintr-o descoperire arheologica de la Gamhid, localitate la 150 km de Cairo, unde intr-o expeditie cu finantare ungara, austriaca si poloneza au fost gasite 70 de mumii.
Conform informatiilor oferite de muzeu, mumia egipteana a apartinut lui Hermann von Hannenheim, care a primit-o in calitate de consul la Cairo pentru activitatea de lobby pe care a facut-o pentru permiterea escavarilor din Egipt la inceputul secolului XX. Pe langa mumie, muzeul expunea si scrisoarea fiicei lui Hermann von Hannenheim in care povesteste cum a intrat tatal sau in posesia mumii si cum a ajuns aceasta la Sibiu.
In Egiptul Antic, faraonii, inaltii demnitari si oamenii de rang inalt erau cei care dispuneau de ritualul inmormantarii intr-un sarcofag, in interiorul unei piramide. Exponatul aflat la Sibiu este un inalt demnitar, conform detaliilor sarcofagului: lemnul folosit este dintr-o singura bucata.
Mumia este pictata direct pe fata, nu pe masca, ceea ce a indicat ca obiectul din patrimoniul muzeului este un barbat, procesul de mumificare pentru femei fiind cu o pictura pe masca. De asemenea, inscriptii sunt si pe labele picioarelor, unde sunt pictati doi sacali, animalele sacre ale zeului mortilor, Anibis.
Recent, directorul Complexului National Muzeal ASTRA, Ciprian Stefan, a explicat ca va mai dura pana ce mumia va putea fi observata de public. “Anul acesta nu sunt sanse (sa fie expusa publicului mumia – n.r.). Noi am aplicat pe niste linii de finantare sustinute de fondul ambasadorial al SUA, ca sa continuam ceea ce inseamna conservarea mumiei. Deci, mumia mai degraba de trei-cinci ani nu va putea fi vazuta de catre vizitatori“, a declarat acesta. Din 2019, mumia de la Sibiu nu mai poate fi vazuta de public. Ea a fost mutata din Muzeul “Franz Binder”, aflat in centrul orasului, in laboratorul de conservare restaurare al muzeului in aer liber aflat la marginea municipiului.
Pentru mutarea mumiei din centrul muzeal in laboratorul de la Muzeul Astra in 2019 a fost nevoie de prezenta unui specialist recomandat de UNESCO, dr. Jens Klocke din Germania, expertul in restaurare mumii, vestigii egiptene si artefacte din lemn policrom, ca parte din demersul in cercetarea stiintifica in egiptologie realizat in Romania.
Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” a fost deschis oficial in septembrie 1992, iar patrimoniul muzeului include colectii etnografice alcatuite din piese donate de calatori ca Franz Binder, Carl F. Jickeli, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Hermann von Hannenheim, Karl Meliska in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Societatii Ardelene pentru Stiintele Naturii din Sibiu.
Obiectele de patrimoniu din muzeu sunt o mare parte de pe continentul african, mai ales Africa centrala si nord-estica, precum si orientul indepartat. Prin vechime si numar de piese, colectia donata in 1862 de Franz Binder, cu obiecte aduse din regiunea cursului superior al Nilului Alb (regiunea Bhar el Ghazal), este una dintre cele mai valoroase colectii de profil din lume.
Jucarii japoneze traditionale, papusi etnografice indiene, costume ale minoritatilor nationale din China, artizanat african, indonezian si ecuadorian sunt de asemenea disponibile publicului.