Skip to content

Scoala de vara Urban.ro: Reguli de politete de la marile scoli de maniere si diplomatie (part 5: cum te imbraci in functie de dress code)

A fi politicos si manierat inseamna sa cunosti un set de reguli despre cum sa te comporti in societate ca sa iesi in evidenta prin gratie si eleganta.

Sigur ca astazi promovam “autenticul” si “asumarea”, dar de multe ori aceste doua concepte sunt porti deschise ca sa nu-i respectam pe cei din jur, ca sa ne gasim scuze pentru impolitetea noastra sau pentru confortul nostru.

Politetea in orice tara si in orice perioada inseamna sa faci lucruri care nu-i deranjeaza pe ceilalti ci ii pune si pe ei in valoare, inseamna sa te exprimi cu eleganta si empatie pentru cei din jur. Iar asta include si sa respecti coduri vestimentare.

Astazi noi mergem la teatru sau la opera cu incaltaminte si imbracaminte sport si punem asta pe seama programului nostru ocupat (“vin de la munca”, “asa ma simt eu bine”, “nu imi place sa fiu impaiata in haine sofisticate”), dar in sufletul nostru stim ca gresim ca nu respectam un cod al decentei care a fost creat ca sa marcheze aprecierea pe care o purtam pentru cei de pe scena. Desigur, in epoca moderna mancam la spectacole lucruri in ambalaje fosnaitoare si vorbim la telefon in timpul spectacolului. Toata lumea stie ca e o impolitete grava, dusa la limita opusa politetei, si ar fi frumos sa nu facem asta, dar si sa ne invatam copiii un cod minim de maniere vestimentare si comportamentale la iesirile de divertisment, de orice fel ar fi ele.

Pentru cei mai multi dintre noi dupa bucuria unei invitatii intr-un loc elegant select, exclusivist (cum ar fi Garden Party-ul Regal) apare panica in cautarea raspunsului la intrebarea: si eu ce imbrac pentru acest eveniment”?

Stim ca hainele sunt o prezentare informala a noastra, ca dau atat de multe detalii despre cine suntem, ce educatie avem, ce buget avem, iar uneori e extrem de important sa stim sa punem in valoare acest cuvinte nerostite.

Nu e important sa aparem la rubricile din reviste despre cum am fost imbracate, nu aceea trebuie sa fie tinta noastra (chiar si in epoca selfie-urilor si a dorintei de a fi cat mai celebru), e important sa ne exprimam pe noi, in tonul evenimentului, respectand codul vestimentar.

Sunt sase categorii de tinute – fiecare usor de definit dupa un ghid exact de reguli – care apar pe invitatiile oficiale la intalnirile sofisticate, organizate pentru un public destul de numeros.

Sigur ca astazi invitatiile la unele evenimente au trecute la dresscode descrieri care se doresc a fi creative si sunt creatia unui copywriter care vrea  sa fie cool, si am vazut cu totii invitatii pe care scria Urban Chic, Paris Time sau alte nastrujnicii creative.

Cele sase dress code-uri asa cum sunt ele definite la scolile de protocol si maniere sunt Casual/ Holiday Casual, Busines Casual, Business, Semi Formal/ Cocktail, Formal/ Black Tie si White Tie

Casual/Holiday Casual e cea mai relaxata dintre versiunile vestimentare.

De la jeans cu flip flops pana la tricouri si pantaloni scurti. Singura regula care e complementara acestui dresscode tine de context – e o diferenta intre a merge la meci pe stadion sau acasa la parintii noului iubit. Pentru versiunea Sarbatorilor de iarna, de dragul jocului si al conceptului de vacanta de Craciun de exemplu, un tricou sau un pulovar tematic vor fi un motiv elegant de glume si de a relaxa atmosfera. In plus, cu siguranta fotografiile vor fi memorabile pentru toata lumea.

 Semi-Casual/Business Casual e un dress code care nu e chiar atat de relaxant pe cat pare la o prima lectura.

La acest dress code nu sunt permisi jeans. Pentru barbati sunt recomandate blazerele sau sacourile sport. Nu sunt acceptati pantalonii scurti. Pentru doamne si domnisoare sunt exclusi pantalonii sport mulati,  sau topurile foarte decoltate. Ca reper in acest cod vestimentar sunt acceptate genul de haine cu care te duci la intalnirea cu seful companei ca sa-i ceri o marire de leafa, sau cu cel mai mare viitor client ca sa negociezi contractul.

Dress code business este poate cea mai neinteleasa dintre tinutele din codurile vestimentare.

Sigur ca depinde de ce fel de munca ai, dar acest cod vetimentar este o invitatie sa porti ceva mai formal decat o tinuta de zi de zi. Ca reper sunt tinutele pe care le poarta candidatii la presedintie sau la posturi politice importante. Pentru barbati costum si cravata, pentru femei costum, rochie sau pantaloni si incaltaminte cu un toc mic, “kitten”pana in 5 cm.

Stiletto nu sunt pentru un cod de business, oricat ne-ar placea noua sa-i purtam astazi cand, sub impresia creata de prezentatoarele tv, credem ca un cod de business implica lucruri mai sexy si cat mai sofisticate. Business inseamna de fapt, tinuta unui candidat la prezidentiale, sau ca sa luam repere in zona doamnelor – cele cateva doamne care detin sau au avut posturi politice importante in lume

Semi-formal/Cocktail e tinuta care ne permite sa fim creative, mai ales la doamne, dar cel mai important aici e calitatea materialelor si, desigur, croiala impecabila.

Pentru femei aici apare little black dress, dar apar si pantalonii sofisticati insotiti de o camasa de matase, sau fustele elegante cu topuri din materiale sofisticate si in culori rafinate. Aici e loc de tocuri cat de inalte sunt confortabile pentru noi, desi de la 10 cm in sus e mai mult o tinuta de club decat pentru un eveniment social respectabil. Aceasta tinuta nu se refera la rochiile lungi.

 Formal/Black Tie aici intram in zona elegantei sofisticate si ceva mai show off.

Pentru barbati tuxedo, rochii lungi pentru femei. Daca ati visat vreodata ca mergeti pe covorul rosu la Oscar sau Cannes, la acest cod vestimentar e momentul sa va impliniti visul.

 White Tie e un cod vestimentar pe care cei mai multi dintre noi nu il vom vedea in viata asta scris pe o invitatie.

Suntem in zona tinutelor pentru cinele de stat, regale. Barbatii in frac, femeile in rochii lungi si manusi.

E un standard care se intalneste la cinele la care Regina Angliei are invitati de stat la palatul Buckingham, genul de evenimente importante, de stat, cand un presedinte de tara onoreaza vizita un important sef de stat.

Citește în continuare