Cel mai spectaculos proiect de arhitectura al anului, „Al Optulea Continent”. Este o statie plutitoare care va curata oceanele de plastic.
„2020 Grand Pix Award” este cea mai inalta distinctie oferita de autoritatile franceze pentru cel mai remarcabil proiect arhitectural care contribuie la schimbarea lumii, atat din perspectiva designului dar mai ales a functionalitatii.
Unul dintre subiectele de o actualitate arzatoare abordat cel mai des in arhitectura este cel legat de schimbarile climatice si ridicarea nivelului apelor. Criza incalzirii globale a devenit aproape omniprezenta si i-a inspirat pe designerii, inginerii si arhitectii care au aplicat pentru 2020 Grand Pix Award sa gaseasca solutii inovatoare, cu un design spectaculos.
Castigatoarea premiului pentru 2020 este Lenka Petrakova care si-a indreptat atentia spre poluarea din oceane, conservarea acestora si dezvoltarea unui centru de cercetare inspirat din filmele SciFi.
Petrakova a gandit un centru plutitor decorat cu trei forme florale din sticla asezate pe o baza spiralata cu aspect futurist. Conceptul poarta numele de „Al Optulea Continent” si devine o insula plutitoare al carui scop este sa adune si sa indeparteze deseurile de pe suprafata apei si sa recicleze plasticul colectat. Un scop secundar al proiectului este acela de colectare a datelor din oceane si cercetare avansata a modului prin mediul inconjurator poate fi salvat in viitor.
Artista a declarat ca „suprafetele uriase acoperite cu plastic si poluare au ajuns de dimensiunea unui continent. Cea care creste in Oceanul Pacific se numeste al optulea continent. Am trait prea mult in deziluzia ca nu putem deteriora oceanul prin actiunile pe care le facem de pe tarm. Insa am lasat sute de specii de animale sa dispara deja.”
Insula plutitoare proiectata de Petrakova se inscrie in tipul de arhitectura sustenabila prin cinci zone programatice si functionale.
„Bariera” va colecta deseuri si va genera energie electrica din maree, „Colectorul” va sorta si va recicla deseurile din oceane, „Cercetatorul si Centrul de Educatie”si „Sera” vor fi locurile in care vor fi crescute si procesate plante iar in „Cartierele Vii” vor locui angajatii si cercetatorii care vor ingriji constructia.
Proiectului Lenkai Petrakova a fost finalizat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena alaturi de Studio Hani Rashid.
Mai jos puteti descoperi un hotel auto-sustenabil care va fi deschis in Norvegia si o galerie foto a celor mai spectaculoase instalatii de arta create anul trecut.