In Cannes a fost deschis un muzeu subacvatic cu sculpturi ale localnicilor. Lucrarile de arta au fost create din ciment cu pH neutru pentru a nu polua apele.
Dupa patru ani in care s-a aflat in lucru, la Cannes a fost deschis un muzeu subacvatic cu lucrari create de artistul britanic Jason deCaires Taylor.
Muzeul subacvatic este prima instalatie a lui Jason deCaires Taylor in Marea Mediterana. Include 6 sculpturi cu portrete de 2 metri inaltime si 10 tone in greutate.
Sculpturile lui Taylor au fost instalate de o echipa de escavatori in apropierea Insulei Sainte-Margarite, pe coasta din Cannes, in sudul Frantei. Au fost situate la o adancime care oscileaza intre 2 si 3 metri, pe nisip alb, intre pajisti de iarba de mare Posidonia, pentru a putea fi accesate usor de la malul marii.
Muzeul este destinat iubitorilor de snorkeling si scufundari, poate fi vizitat in conditii de siguranta prin folosirea unei masti pentru ochi.
Cele sase portrete apartin unor localnici din Cannes, au fost alesi de la copii la varstnici. Scopul este de a atrage atentia asupra starii in declin a marilor si oceanelor din cauza poluarii cu gunoaie provenite din pescuit si turism excesiv.
Inainte ca Taylor sa creeze sculpturile menite sa fie plasate sub apa, artistul a pus un anunt intr-un ziar local in care a invitat rezidentii orasului Cannes sa se inscrie pentru a le imortaliza chipul in ciment. Initial a avut o lista scurta de 40 de persoane pe care a redus-o la sase portrete in care sunt inclusi atat Anouk, o fetita de 9 ani, eleva la scoala primara, dar si Maurice, un pescar de 80 de ani care i-a explicat artistului cat de grava e problema poluarii prin pescuit. Lista muzelor lui Taylor a fost completata de un curator de arta si un antreprenor.
Inainte de a instala sculpturile, artistul a lucrat cu autoritatile locale pentru a curata fundul marii de gunoaie: „Am gasit cauciuc, cabluri, tevi vechi, motoare de barci si deseuri. Cred ca avem o conceptie gresita despre faptul ca lumea de sub apa e frumoasa si plina de recife de corali. Dar nu e asa.”
Fiecare portret este impartit in doua pentru a introduce conceptul artistului de „doua masti ale oceanului”. O parte a mastii prezinta puterea si rezistenta iar cealalta fragilitatea si distrugerea.
Taylor o descrie ca o vedere „de suprafata, calma si serena, puternica si mareata pe care o avem de la suprafata. Aceasta e vederea mastii de pe mare. Insa sub nivelul marii este un ecosistem fragil si fin echilibrat, unul care este in continua degradare si a fost poluat intens de activitatea umana.”
Jason deCaires Taylor este creatorul primului muzeu subacvatic dedicat sculpturilor prin deschiderea Parcului Molinere.
Lucrarile care atrag atentia asupra zonelor maritime afectate de activitatea umana au fost incluse in lista celor 25 de minuni ale lumii de National Geographic.
Printre cele mai spectaculoase creatii ale lui Taylor se numara „Ocean Atlas”, o sculptura de 5 metri inaltime si 60 de tone din Bahamas si Muzeul Subacvatic din Cancun, situat pe coasta dintre Cancun si Insula Femeilor din Mexic pe care il puteti descoperi mai jos alaturi de alte muzee neobisnuite din jurul lumii.