A aparut o carte despre gradina Palatului Buckingham, cu sfaturi despre ingrijirea plantelor de la gradinarul care are in grija florile regale. Cartea urmareste schimbarile din gradina reginei, vreme de un an
Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le puteti face unei peroane preocupata e gradinarit sau de flori in general este noua carte din colectia Royal Collection Trust, “Buckingham Palace: A royal Garden”, scrisa de Claire Masset, o scriitoare specilizata pe literatura horticola. Cartea ofera date pretioase despre spatiul care seamana cu o oaza de liniste, din mijlocul Londrei. In plus, contine ponturi despre ingrijirea plantelor oferite de Mark Lane, gradinarul-sef al gradinilor regale. Fotografiile realizate John Campbell, fotograf premiat pentru munca sa, specializat pe fotografia de peisaje, arata felul in care gradina Palatului Buckingham se schimba pe parcusul unui an.
Gradina regala se intinde pe o suprafata de aproape 158.000 de metri patrati. Este spatiul privat al reginei si in acelasi timp tot acolo sunt organizate faimoasele petreceri regale in gradina. Intr-un an, in medie, in fiecare vara, aproape 24.000 de oaspeti din toate domeniile pasesc pe aleile gradinii de la Palatul Buckingham.
Cartea ii poarta pe cititori intr-un tur al principalelor zone ale gradinii, de la pajiștile sale intinse, cu flori salbatice, pana la gradina de trandafiri si lacul ce se intinde pe o suprafata de aproape 1.400 de metri patrati. Lacul este completat de o cascada și o mica insula, loc de refugiu pentru viata salbatica. Cu toate ca este amplasata in centrul metropolei britanice, gradina gazduieste multe specii de plante, inclusiv unele rare. Cititorii vor afla si despre aranjamentele sezoniere de flori create pentru Regina in fiecare luni cand se afla la resedinta sa si vor descoperi povestile din spatele arborilor comemorativi plantati de membrii familiei regale, inclusiv cei doi platani plantati de Regina Victoria si Printul Albert. Tot in carte sunt prezentate felul in care gradinarii de la Palatul Buckingham imbina diferite tehnici horticole, astfel incat activitatea lor sa fie una sustenabila, care sa lase in urma un spatiu de care sa se poata bucura generatiile viitoare.
Iata cateva curiozitati legate de gradina regala de la Palatul Buckingham
In 1762, regina Charlotte a create un spatiu pentru cresterea animalelor in gradina si a adus la palat un elefant, maimute si una dintre primele zebre vazute vreodata in Anglia. Din anul 2000, in gradina este amenajata Colectia Nationala de Duzi. Duzii au fost printre primii copaci plantati in gradina de James I, in 1608.
In mod normal, Regina organizeaza anual trei petreceri in gradina Palatului Buckingham. Fiecare dintre ele are in jur de 8.000 de oaspeti, care consuma aproape 27.000 de cesti de ceai, 20.000 de sandvisuri si 20.000 de felii de prajituri. Din anul 2008, mica insula din mijlocul lacului aflat in gradina regala adaposteste cinci stupi de albine, care produc anual aproape 160 de borcane de miere. Mierea este folosita in bucataria regala. In gradina regala de la Londra cresc peste 1.000 de arbori, printre care 98 de platani, 85 de specii diferite de stejar si 40 de tipuri de duzi. Gradina de trandafiri este formata din 25 loturi plantate cu trandafiri. Pe fiecare lot sunt planate cate 60 de tufisuri de trandafiri diferiti, de culori diferite.
Daca datele despre gradina regala de la Palatul Buckingham v-au starnit interesul pentru plante, iata aici un alt articol despre plante pe care le puteti ingriji foarte usor acasa. Pe langa faptul ca plantele vor schimba energia casei, dar si aerul, ingrijirea lor va va ajuta sa opriti pentru cateva minute fluxul gandurilor.