Sydney Symphony Orchestra modifica partiturile pentru Anotimpurile lui Vivaldi ca sa atraga atentia asupra incalzirii globale. Orchestrele din intreaga lume sunt invitate sa participe
Compozitia originala a lui Vivaldi din „Cele patru anotimpuri” a devenit si arta climatica: piesa de muzica clasica inspirata de vreme a fost modificata pentru a reflecta cum va fi clima in viitor, de la furtuni violente si incendii salbatice pana la cresterea nivelului marii care va ineca localitati.
Proiectul se numeste “The [Uncertain] Four Seasons” / “Cele patru anotimpuri [nesigure]” si reprezinta o initiativa a celor de la agentia AKQA, compozitorul Hugh Crosthwaite, Sydney Symphony Orchestra si the Monash Climate Change Communications Research Hub. Ideea a plecat de specialistii in schimbare climatica care explica cum pana in 2050, planeta se va schimba dramatic daca nu incepem sa ne preocupam de incalzirea globala, un fenomen care deja cauzeaza probleme.
Platforma este construita astfel incat orchestrele din intreaga lume sa poata interpreta “Cele patru anotimpuri” conform algoritmilor care prezinta situatia climata a regiunii in 2050, avand deja pregatite partiturile, pe care le puteti descoperi aici.
Echipa de cercetare a creat in primul rand un algoritm sofisticat prin care au creat designul muzical si au adaugat apoi teoria muzicala pe care au combinat-o cu modelarea climatica pentru a genera variatii locale ale compozitiei originale a lui Vivaldi pentru anul 2050. Nu este pentru prima data cand Anotimpurile lui Vivaldi au aceasta dimensiune climatica, o interpretare similara fiind publicata in 2019 de catre NDR Elbphilharmonie Orchestra.
De exemplu, un pasaj din vara care initial reprezenta un pui de somn linistit este acum un vis plin de anxietate intr-o perioada in care incendiile salbatice, nesiguranta alimentara si alte dezastre vor deveni din ce in ce mai frecvente. Mai mult, in compozitia pentru Shanghai, nu exista deloc muzica. Daca emisiile cresc la cele mai inalte niveluri, este probabil ca orasul sa fie sub apa pana in 2050.
Pentru publicatia Fast Company, Tim Devine, directorul de creatie al agentiei AKQA a explicat ca “Trebuie sa umanizam stiintele climatice si datele climatice, astfel incat sa ne putem conecta mai mult cu oamenii.”
Evenimentul de lansare a avut loc in ianuarie cu Sydney Symphony Orchestra la 2021 Sydney Festival, si tot atunci au fost pregatite partiturile pentru orice orchestra din lume care vrea sa participe, evenimentul fiind premergator Conferintei Natiunilor Unite despre Schimbarea Climatica 2021 care va avea loc in noiembrie.