Program cultural week end 5-7 martie: concerte cu Stefan Banica, Alex Stefanescu, musicalul “Pacala si Tandala”, premiera “Lectia” la Teatrul Nottara, expozitii si vreme buna de plimbare
Primavara isi intra in drepturi la Bucuresti si vremea de afara se incalzeste, insa din pacate numarul de cazuri de infectari cu covid 19 creste in fiecare zi; urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Cinematografele deschise publicului sunt Elvira Popesco, Cinema Eforie, Happy Cinema, Cinemateca Union si Cinema Muzeul Taranului Roman. In acest weekend, sunt programate mai multe premiere cu filme deja lansate in alte tari, inclusiv filme pentru copii.
La Cinema Elvira Popesco, premierele sunt “Eden”, in regia lui Ágnes Kocsis si “Another Round”, in regia lui Thomas Vinterberg, film nominalizat la Oscar. Detalii despre program si bilete sunt disponibile aici.
In reteaua Happy Cinema, comedia “Chemarea Venetiei”, in regia lui Ivan Calbérac se afla printre premiere, dar si programe pentru copii – “Vicleniile vulpii” si “Capra cu trei iezi”. De asemenea, documentarul Srbenka are premiera, un film despre agresiunea indreptata asupra copiilor de alta nationalitate din Croatia.
Pentru copiii de toate varstele, la Palatul Copiilor are loc in weekend spectacolul “Pacala si Tandala”, un musical de Roman Vlad, cu reprezentatii sambata si duminica.
In varianta scenica propusa de Atila Vizauer, aventurile celor doua personaje cunoscute din mitologia romaneasca, Pacala si Tandala, sunt imbracate in haina muzicii si dansului de inspiratie folclorica, reinterpretate intr-o cheie actuala. Momentele vesele si pline de verva se impletesc cu cele de sensibilitate, creand o comedie pentru public. Detalii despre bilete sunt disponibile aici.
Daca inca aveti de cumparat martisoare au mici cadouri de 8Martie, va recomandam sa alegeti unul dintre cei sase designeri romani care au versiuni personalizate de martisoare: Wagner, Bon Bijou, Carla Szabo, Ioana Petre, Contemporania sau Lisa&Co.
O serie de concerte sunt disponibile publicului in acest weekend: Emy Dragoi & Grande Orchestra la TNB, spectacole la Ateneul Roman, concert Alex Stefanescu si muzica online cu Oigan si Ana Ularu si Omul cu Sobolani.
Pe scena TNB, sambata, 6 martie, de la ora 19.00, este prezentat spectacolul-concert Emy Dragoi & Grande Orchestra, alaturi de care vor urca pe scena Ion Caramitru si Toni Grecu.
Un spectacol care aduce alaturi melodicitatea acordeonului, parfumul muzicii din celebre cartiere pariziene si autentice armonii folclorice romanesti reinterpretate. Grande Orchestra si Emy Dragoi au pus bazele unei colaborari muzicale pline de fantezie si de originalitate, care va purta spectatorul de pe strazile din Paris, de pe podurile Senei, din micile bistrouri din Montparnasse pana pe podul bucuresean Mogosoaia, celebrul Palat Regal si cunoscutul pasaj Lipscani.
Spectacolul promite o atmosfera de sarbatoare, in stilul anilor 20-30’, in ritmurile unor genuri muzicale – swing si manouche – cu un farmec aparte, care au facut si continua sa faca istorie. Mai multe despre spectacol si bilete aici.
La Ateneu, vineri seara este prezentat un concert sub bagheta lui Gabriel Bebeselea, solist invitat este pianistul macedonean Simon Trpceski.
Programul concertului este alcatuit din Uvertura operei La clemenza di Tito, KV621 de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1, in do minor, pentru pian si orchestra de coarde, op. 33 de Dmitri Sostakovici – solo trompeta: Gabriel Gyarmati, si din Simfonia nr. 100, in sol major, Militara de Joseph Haydn.
“Vindecare”, concertul propus de Alex Stefanescu, are loc sambata, 6 martie, de la ora 20:00, la Teatrul Tandarica.
Piesele lui Alex Stefanescu sunt pentru oameni cu simtul umorului care privesc viata dintr-o perspectiva relaxata, au versuri inteligente incarcate cu multa auto-ironie, stilul lui interpretativ amintindu-ne de Alexandru Andries, Gyuri Pascu sau Ada Milea. Informatii despre spectacol si bilete sunt disponibile aici.
Duminica, 7 februarie, de la ora 19.30, Stefan Banica Jr. revine in atentia publicului cu „Te iubesc, femeie!”, concertul-eveniment al artistului care a ajuns la cea de-a 11-a editie. Si de aceasta data, cu ocazia Zilei femeii, Stefan Banica va sustine la Sala Gloria a Teatrului Metropolis concertul acustic, evenimentul fiind disponibil exclusiv online. Biletele pentru concert sunt disponibile aici.
Tot din seria muzicala, Oigan a lansat o noua piesa alaturi de Ana Ularu, iar videoclipul este semnat de fotograful Alex Galmeanu. Cititi mai multe despre povestea lor muzicala aici.
Overground Music si Expirat prezinta incepand din aceasta vineri o serie de concerte online cu artisti romani, iar primul astfel de eveniment este cu Omul cu Sobolani. Un abonament pentru o luna costa 9 euro, iar detalii despre desfasurarea concertelor sunt disponibile aici.
Teatrul Nottara ofera doua premiere in acest weekend, spectacolul “Capcana Mortala”, in regia lui Alexandru Mazgareanu, cu avanpremiera pe 5 martie, si “Lectia” in regia lui Felix Alexa, tot pe 5 martie, insa deja sold-out.
Pentru prima data pusa in scena in Romania, piesa „Capcana mortala” de Ira Levin are o istorie spectaculoasa. Scrisa in anul 1978, „Capcana mortala” detine recordul ca cea mai longeviva comedie-thriller de pe Broadway, un hit absolut care s-a bucurat de aproximativ 1800 de reprezentatii in primii patru ani.
Spectacolul este un „thriller postmodern”, asa cum a fost numita, iar piesa „Capcana mortala” este o constructie excelenta, pe ideea de teatru in teatru, care chestionează limitele teatrului si ale suspansului, intr-un joc nebun de-a thriller-ul si comedia, unde spectatorul intra intr-un montagnes russes de emotii, in care surprizele si rasturnarile de situatie nu se sfarsesc pana in ultimul moment. Spectacolul are loc vineri, 5 martie, de la ora 18.00, iar detalii despre bilete sunt disponibile aici.
“Lectia” lui Eugene Ionesco in regia lui Felix Alexa are premiera vineri, 5 martie, de la ora 19.00, insa biletele sunt deja epuizate. Despre spectacol, regizorul spune: „Am iubit dintotdeauna <<Lectia>> lui Eugène Ionesco, aceasta piesa aproape perfecta, cu o constructie si o dezvoltare dramaturgica ce surprind la fiecare noua lectura. Dar niciodata nu mi s-a parut mai actuala, mai percutanta, cinica, emotionanta, dar si nelinistitoare totodata, ca acum, repetand acest text in plina pandemie”. Informatii despre spectacol si aparitii urmatoare sunt disponibile aici.
Un nou gest de solidaritate intre teatrele de stat si teatrele independente se intampla pe scena Teatrului Nottara, unde pana pe 28 martie sunt gazduite spectacole-productii independente.
In acest weekend, spectatorii pot descoperi “Lo-li-ta. A lo-ve story”, regia si dramatizarea Monica Pop, o productie a Teatrului Apropo. Povestea este o adaptare dupa celebra scriere a lui Nabokov si poate fi vazuta duminica, 7 martie, de la ora 19.00. Detalii despre bilete aici.
Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.
Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.
Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.
Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA.
Redeschiderea teatrelor si a spatiilor culturale a oferit un imbold galeriilor de a inaugura programul curatorial al anului 2021 cu noi concepte care pun in valoare productia artistica a unor artisti sau grupuri artistice din perioada pandemiei.
Galeria Sector 1, Galeria Anca Poterasu, Institutul Goethe, Galateca, Galeria Sandwich II, Atelier 35 au expozitii noi, disponibile publicului, iar o scurta incursiune in lumea lor o puteti face aici.
Pentru pasionatii de biciclete si nu numai, la Palatul Sutu, puteti vedea o expozitie dedicata istoriei bicicletei in Romania.
E inceput de primavara, iar bicicletele sunt din ce in ce mai prezente pe strazi, asa ca oamenii de la Muzeul National Bucuresti vor sa incurajeze mersul pe doua roti. Primii romani care au fost vazuti pedaland pe strazile oraselor au fost considerati niste excentrici curajosi care reuseau sa manuiasca velocipedele, acele biciclete cu o roata uriasa in fata si una mai mica in spate.
Muzeul de Istorie ofera o incursiune in lumea a trei avioatoare romanance prin expozitia „Eroinele Escadrilei Sanitare”, care au participat la salvarea a mii de raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
“Escadrila alba” era singura unitate de aviatie militara din lume formata exclusiv din femei. Doamnele pilot arau conduse de printesa Marina Cantacuzino si au salvat mii de vieti pe front, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Despre cele trei doamne ale aviatiei romanesti – Smaranda Braescu, Mariana Dragescu si Nadia Russo-Bossie – puteti afla mai multe in cadrul microexpozitiei „Eroinele Escadrilei Sanitare”.
La Palatul Sutu, o expozitie dedicata Margaretei Paslaru este disponibila publicului pana pe 15 aprilie.
Expozitia “Longevitate creatoare” prezinta cele mai importante momente din cariera de 63 de ani a artistei, cu o retrospectiva cu costume, afise, premii, discuri, medalii, lucrari de pictura si doua busturi ale artistei, unul realizat de sculptorul Cornel Medrea si altul de bunicul Margaretei, artistul Ion Dimitriu Barlad care a studiat la Academia Julian de la Paris.
La Muzeul Literaturii Romane este disponibila o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”.
Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.
Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.
Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.
Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020.
Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.
Pentru pasinatii de arta, 7 expozitii sunt deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.
In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.
Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00. Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.