O echipa condusa de arheologul Victor Ghica a descoperit in Egipt ruinele unei asezari monahale crestine din secolul al V-lea d.Hr
O echipă arheologica franco-norvegiana condusa de cercetatorul roman Victor Ghica a descoperit noi ruine crestine in desertul egiptean, iar vestigiile descoperite aduc noi dovezi si date importante despre viata monahala din regiune in secolul al V-lea d.Hr., conform The Guardian.
Cercetatorii fac sapaturi inca de anul trecut, cand conducatorul misiunii, Victor Ghica, in prezent profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, a declarat ca au fost descoperite “19 cladiri si o biserica sapate in piatra”.
Din descoperirile facute, cercetatorii au gasit ruinele a trei biserici si ale unor chilii. Artefactele au inscriptii si pasaje biblice in limba greaca si dovedesc existenta unor comunitati monahale in desertul egiptean din secolul al IV-lea.
“In timpul celei de-a treia campanii de sapaturi la situl Tal Ganoub Qasr al-Agouz din oaza Bahariya, misiunea franco-norvegiana a descoperit mai multe cladiri din bazalt, unele sapate in piatra, iar altele din caramizi”, explica Ministerul Egiptean al Antichitatilor intr-o postare pe pagina lor de Facebook despre recenta descoperire.
Zidurile bisericii sunt ornate cu “inscriptii religioase” si pasaje biblice in limba greaca, care dau marturie despre „specificul vietii monahale din regiune”, a declarat cercetatorul roman, citat de publicatia britanica.
Situl este izolat si se afla situat in desertul aflat in sud-vestul capitalei Cairo. Istoric, se cunoaste deja ca spatiul a fost ocupat intre secolele al IV-lea si al VIII-lea.
Noua descoperire arheologica aduce un plus de valoare Egiptului, care astfel isi imbogateste tezaurul cultural. Oficialii egipteni spera ca noile descoperiri vor aduce mai multi turisti in zona, mai ales ca tara a fost puternic afectata de criza pandemica.