Cum au ajuns barurile irlandeze un brand de tara
Un loc important pe piata restaurantelor din intreaga lume este ocupat de locurile cu specific irlandez, binecunoscutele Irish pubs, unde berea irlandeza si cultura consumului acestui tip de bere a devenit aproape un brand de tara international.
Desi majoritatea oamenilor care locuiesc in afara Irlandei asociaza berea irlandeza cu versiunea stout, Guinness fiind cea mai cunoscuta, majoritatea berii facuta si bauta in Irlanda este din sortimentul lager.
Berile irlandeze sunt deja cunoscute international, Guinness, Murphy’s, Beamish si Kilkenny fiind licori pe care publicul larg pe recunoaste si etichetele, si gustul.
Pana in anii 1700, cea mai mare parte a berii consumate in Irlanda era importata din Anglia si Scotia, insa la mijlocul secolului al XVIII-lea, Arthur Guinness a deschis o fabrica de bere in Dublin, langa raul Liffey. Dupa cativa ani de experimente si ingrediente locale irlandeze, el a creat Stout Guinness, reteta pe care o putem descoperi si astazi.
Conform informatiilor istorice, in Irlanda existau mai mult de 200 de fabrici de bere, peste 50 dintre ele doar in Dublin, insa doar cateva au mai ramas pana in prezent.
Alte soiuri populare de bere produse in Irlanda includ Murphy’s si Beamish stout, care fac si beri lager si beri rosii, acestea fiind fabricate in zona Cork. De asemenea, din lista berilor irlandeze include si berea de chihlimbar Kilkenny.
Mai mult decat berea, barurile irlandeze sunt foarte populare peste tot in lume. Acest lucru se datoreaza convivialitatii si autenticitatii lor, reputatia unui astfel de restaurant-bar fiind validata ca loc de distractie, primitor si din care oamenii vor sa faca parte.
Pe plan local, Irish pub-ul a fost mereu in centrul comunitatilor din Irlanda si este parte din cultura irlandeza de mult timp. Istoricii mentioneaza o cultura a puburilor din Irlanda bazata pe un sentiment de camaraderie si prietenie, la care se adauga mancare si bautura, dar si intreaga comunitate, inclusiv strainii se simt integrati intr-un astfel de loc.
Mai mult, evenimentele importante din viata irlandezilor se petrec in pub, de la nunti, inmormantari, botezuri, zile de nastere si orice alte sarbatori se petrec aici.
Cuvantul “pub” a fost inventat de irlandezi si defineste locul unde se intalneau cu apropiatii, dar si cu vecinii si cunostintele.
“Pub”-ul vine de la “public house”, o prescurtare folosita pentru locul deschis tuturor, conform unei definitii din 1570, care intre timp s-a transformat in “hanul care ofera mancare si poate vinde ALE, vin si bauturi spirtuoase”, definitie aparuta in anii 1660.
In Bucuresti, avem o serie de pub-uri cu specific irlandez, care insa isi au suspendata activitatea din cauza situatiei pandemice. Insa daca mersul la pub nu este posibil acum, iubitorii spiritului irlandez se pot delecta online cu o transmisie live din Dublin, unde o serie de evenimente restranse au loc in onoarea St. Patrick’s Day.