Skip to content

Program 19-21 martie: Festivalul International Matei Visniec, spectacole cu Marius Manole si Oana Pellea, concert aniversar KUMM si o serie de expozitii de explorat in Bucuresti

Dupa o saptamana de ploaie, pare ca in weekend vremea se schimba si primavara isi intra in drepturi. Din pacate, interioarele s-au inchis din cauza numarului de cazuri care a crescut, asadar urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Cu cinematografele inchise, pasionatii de filme pot vedea nominalizarile la Oscar folosind diferite servicii de streaming.

O mare parte din filmele nominalizate la Oscar 2021 sunt deja disponibile pe Netflix, Amazon Prime si Apple TV. Va invitam sa descoperiti mai jos unde pot fi vizionate acestea. Marele castigator va fi aflat pe 25 aprilie cand va avea loc Gala Oscar 2021, a 93-a editie a celor mai prestigioase premii din film.

Nominalizarile la Oscar 2021 au venit cu surprize mai ales pentru Romania unde documentarul „Colectiv” a primit doua nominalizari si este considerat unul dintre favorite de marile publicatii specializate in industria cinematografice.

Teatrul Odeon prezinta online gratuit spectacolul “Lullaby” cu Virginia Rogin, Rodica Mandache, Gelu Nitu, Mircea Constantinescu si Catalina Mustata.

Teatrul Odeon prezinta vineri, 19 martie, ora 19:00, online, gratuit, pe pagina proprie de Facebook si pe canalul de YouTube, spectacolul-lectura “Lullaby” de Erika Galli si Martina Ruggeri, in traducerea Evei Simon, regia Elena Morar.

Povestea “Lullaby” se intampla in 2059, intr-o lume care probabil nu mai are granite. Deja au avut loc evenimente traumatice de mare importanta istorica, care au dus la formarea Statelor Unite ale Europei.

Spectacolul de teatru “Oscar si Tanti Roz” cu Oana Pellea si Marius Manole se poate urmari online, pe platforma Streamerse, de catre oricine, inclusiv persoanele din afara tarii.

Spectacolul are loc duminica, 21 martie, de la ora 19.45, si spune povestea unui copil nedreptatit de soarta, care sta de vorba cu Dumnezeu. Textul ii apartine lui Eric Emmanuel Schmitt si ofera un mesaj tulburator: oricare dintre noi poate fi Oscar, dar cu un dram de noroc in plus. Mai multe zile daruite inseamna sa incerci sa te bucuri de viata, indiferent de cum ti-e harazita – in chip de premiu ori de pedeapsa – fara a uita totusi sa raspandesti binele in jurul tau. Biletele pentru acest spectacol pot fi cumparate de aici.

Tot online debuteaza si prima editie a Festivalului International “Matei Visniec”, care incepe duminica, 21 martie.

Prima editie a Festivalului International „Matei Visniec” se va desfasura online, in perioada 21 – 27 martie, marcand doua date importante in calendarul cultural – Ziua Internationala a Poeziei si Ziua Mondiala a Teatrului.

In prima parte a zilei, evenimentul cuprinde o serie de lecturi din creatiile proprii ale poetilor invitati si vor fi publicate live, incepand cu ora 11.00 pe pe pagina de Facebook a Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), pe site-ul MNLR si pe platforma culturaindirect.ro.

Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.

O alternativa pentru iubitorii de teatru este un spectacol radiofonic. Pasionatii de continut audio au posibilitatea sa asculte o serie de spectacole radiofonice incepand cu ani 1930 din arhiva radioului american si cel britanic, dar si spectacole radiofonice romanesti.

Printre spectacolele pe care le puteti asculta online gratuit se numara Aventurile lui Sherlock Holmes, povestea investigatorului Johnny Dollar, faimos in anii 50’, o arhiva impresionanta de teatru radiofonic adunata sub denumirea de Lux Radio Theater, dar si spectacole audio oferite de BBC si radiodifuziunea nationala.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

Duminica, 21 martie, de la ora 12.00, Prima TV va difuza interviul realizat de Oprah Winfrey cu Printul Harry si Meghan Markle.

In asteptarea momentelor in care oricare dintre noi va avea o parere despre viata altuia, mai ales regala (desi e cel mai probabil ca nu am intalnit niciodata fata in fata un reprezentant al unei Case Regale deci nu avem niciun fel de detalii directe), puteti descoperi putin context despre reprezentati ai Caselor Regale care muncesc ca sa-si castige banii pentru standardul lor de viata. Regi, printese, printi cu job-uri de la pilot de avioane pana la designer de haine pentru copii sau model pentru Dior.

Pasionatii de muzica pot vedea online concertul aniversar KUMM, care va avea loc vineri, 19 martie, de la ora 20.00.

KUMM este una dintre trupele cu prezenta constanta pe scena alternativului romanesc, scriind istorie prin albumele lor cu influente diverse, de la progressive la world music, indie sau britpop. Castigandu-si notorietatea in perioada cu Dan Byron la voce (din care provin hituri ca „1000 de chipuri” si „Butterflies”), grupul initiat la Cluj de Oigăn si Kovács András a lansat in 2006 albumul Different Parties, cu un nou vocalist – Catalin Mocan – si un sound eclectic, cu tuse de art pop si jazz fusion.

La15 ani de la lansarea albumului, KUMM vine pe scena alaturi de cvartetul de coarde Muse Quartet intr-un spectacol intens, emotionant dar si cu o inegalabila savoare rock’n’roll. Biletele la premiera online de pe 19 martie a concertului KUMM – Different Parties live 15 ani – Showroom Original ⨯ Expirat se gasesc pe www.iabilet.ro si ofera acces timp de o luna la concertul inregistrat.

Si Alina Manole are un concert aniversar online –  Alina Manole – Luna Patrata, disponibil pana pe 24 martie 2021.

Traditional, in luna martie, Alina Manole isi sarbatorea aniversarea pe scena, intr-un concert Luna Patrata. Insa noua ordine a lucrurilor s-a schimbat, asadar concertul se poate achizitiona in diferite variante, doar bilet de vizionare, bilet cu cd sau cd+vinil, iar preturile incepe de la 45 lei. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

La Gradina Monteoru are loc Hip Hop Street MarkeT pe 20 si 21 Martie.

Pentru ca distanta dintre artisti, muzica lor si fani, devine din ce in ce mai mare, Groovin’Society a gasit o varianta prin care Interzis Records, Celula de Criza, Stradavarius, Dragonu AKA 47, scoala de dans Challenge Arts si multi alti expozanti, vin cu productiile lor fizice, de la muzica, la accesorii si haine, in curtea din fata Palatului Monteoru.

Street Market-ul are loc Sambata si Duminica iar accesul este liber. Detalii despre eveniment aici.

Chiar daca spatiile la interior s-au inchis, galeriile si muzeele sunt inca deschise publicului larg.

Galeria Sector 1, Galeria Anca Poterasu, Institutul Goethe, Galateca, Galeria Sandwich II, Atelier 35 au expozitii noi, disponibile publicului, iar o scurta incursiune in lumea lor o puteti face aici.

Sezonul expozitional dedicat anului 2021 este in perioada de lansare, treptat se deschid expozitii noi in majoritatea muzeelor si galeriilor bucurestene. Expozitii noi se regasesc la Galeria Nicodim, Strata, AnnArt si Rezidenta BRD Scena9.

16 artisti romani expun sculpturi cinetice, instalatii de arta si arta pop-baroca la Galeria Sector 1 din Bucuresti.

Expozitia „Sensul Sculpturii” a calatorit de la Kunsthalle Bega din Timisoara pana la Galeria Sector 1 din zona de Nord a Bucurestiului. Poate fi vizitata in perioada 4 martie – 20 aprilie 2021 si include lucrarile a 16 artisti romani.

Criticii de arta care au vazut expozitia in toamna trecuta cand a fost instalata in Timisoara au numit-o una dintre cele mai bune selectii ale anului 2020. O parte din lucrarile expuse in toamna vor putea fi vazute la Bucuresti, expozitia nu este o repetitie ci mai degraba un dialog care adauga noi instalatii si sculpturi.

Pentru pasionatii de biciclete si nu numai, la Palatul Sutu, puteti vedea o expozitie dedicata istoriei bicicletei in Romania.

E inceput de primavara, iar bicicletele sunt din ce in ce mai prezente pe strazi, asa ca oamenii de la Muzeul National Bucuresti vor sa incurajeze mersul pe doua roti. Primii romani care au fost vazuti pedaland pe strazile oraselor au fost considerati niste excentrici curajosi care reuseau sa manuiasca velocipedele, acele biciclete cu o roata uriasa in fata si una mai mica in spate.

Muzeul de Istorie ofera o incursiune in lumea a trei avioatoare romanance prin expozitia „Eroinele Escadrilei Sanitare”,  care au participat la salvarea a mii de raniti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

“Escadrila alba” era singura unitate de aviatie militara din lume formata exclusiv din femei. Doamnele pilot arau conduse de printesa Marina Cantacuzino si au salvat mii de vieti pe front, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Despre cele trei doamne ale aviatiei romanesti – Smaranda Braescu, Mariana Dragescu si Nadia Russo-Bossie – puteti afla mai multe in cadrul microexpozitiei „Eroinele Escadrilei Sanitare”.

La Palatul Sutu, o expozitie dedicata Margaretei Paslaru este disponibila publicului pana pe 15 aprilie.

Expozitia “Longevitate creatoare” prezinta cele mai importante momente din cariera de 63 de ani a artistei, cu o retrospectiva cu costume, afise, premii, discuri, medalii, lucrari de pictura si doua busturi ale artistei, unul realizat de sculptorul Cornel Medrea si altul de bunicul Margaretei, artistul Ion Dimitriu Barlad care a studiat la Academia Julian de la Paris.

Pentru pasinatii de arta, 7 expozitii sunt  deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.

In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.

Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00.  Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.

Pentru ca a sosit sezonul plimbarilor cu bicicleta, am realizat o lista cu cateva trasee de bicicleta de care va puteti bucura impreuna cu prietenii si familia.

Daca vreti sa va bucurati de frumusetea naturii din jurul Bucurestiului, aveti la dispozitia ruta Bucuresti – Pantelimon – Cernica – Tanganu – Fundeni – Vadu – Anei – Branesti – Pasarea – Cozieni – Pantelimon – Bucuresti. Un alt traseu pentru biciclisti, in jurul Bucurestiului, este Bucuresti – Mogosoaia – Buftea – Mogosoaia – Bucuresti.

Daca va doriti inspiratie pentru vacanta, puteti descoperi o serie de experiente turistice in Romania pe care sa le incercati prin intermediul aplicatiilor si platformelor locale.

Cu o noua serie de restrictii impuse de criza medicala, calatoriile si deplasarile in tara devin o varianta excelenta de a ne relaxa. Odata cu noul context mondial, s-au redefinit si vacantele turistilor: majoritatea destinatiilor a adoptat regulile de distantare sociala, la fel si institutiile culturale, iar goana dupa bifarea obiectivelor turistice a devenit o activitate imposibil de realizat.

Localm, Travlocals si Questo sunt cateva alternative de a descoperi locuri si povesti din Romania.

Citește în continuare