Inregistrari cu Winston Churchill, Kermit si Janet Jackson vor fi pastrate in Biblioteca Nationala a Statelor Unite. In arhiva audio sunt introduse anual cate 25 de inregistrari cu deosebita semnificatie istorica si culturala
In fiecare an, Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii (US Library of Congress) selecteaza cate 25 de inregistrari pentru Registrul de Inregistrari. Anul acesta, dintre cele 25 de inregistrari, 3 apartin lui Winston Churchill, Janet Jackson, dar si lui Kermit, din The Muppets Show.
Inregistrarile care trebuie sa aiba o importanta semnificatie culturala si istorica sunt apoi prezervate pentru posteritate.
In arhiva audio a fost inclusa o inregistrare a discursului sustinut de Winston Churchill la Casa Alba, in Ajunul Craciunului din anul 1941, la mai putin de trei saptamani dupa atacul de la Pearl Harbor.
Discursul a fost difuzat in intreaga lume, iar liderul britanic a sustinut ca ororile razboiului sa inceteze, macar atunci, in perioada Craciunului.
“Lasati-i pe copii sa se bucure de aceasta noapte plina de distractie si rasete. Lasati-i sa se bucure de darurile primite. Sa ne bucuram si noi adultii de sarbatoare, inainte de a ne intoarce la indatoririle noastre”, a spus premierul britanic.
In arhiva US Library of Congress a fost inclus si albumul lui Janet Jackson din 1989, “Rhythm Nation 1814”.
Membrii bibliotecii americane au apreciat faptul ca artista a refuzat sa mearga pe acelasi drum plin de succes pe care l-a avut cu precedentul album, “Control”. In schimb, in albumul din 1989 a abordat teme precum rasismul, problema oamenilor care locuiesc pe strazi, problema armelor si a inegalitatii sociale.
Iar broscoiul Kermit a intrat in arhiva US Library of Congress datorita piesei “The Rainbow Connection”, din 1979, care ulterior a devenit coloanal Sonora neoficiala al “The Muppets’ Show”.
Compozitorul Paul Willimas spune ca balada este un tribut oferit creatorului Muppets, Jim Henson.
Una dintre cele mai curioase si interesante inregistrari care au fost incluse anul acesta in arhiva bibliotecii SUA este o inregistrare realizata pe o folie din staniu, in anul 1878. Se crede ca este cea mai veche inregistrare a vocii unui american. Incepe cu sunetul unor instrumente, apoi o voce recita “Mary Had a Little Lamb” si “Old Mother Hubbard”. Din cand in cand, cel care recita se opreste si incepe sa rada. “Uita-te la mine, nu stiu cantecul”, se aude in inregistrarea realizata cel mai probabil de Thomas Mason, un jurnalist din Missouri.
Mason a fost printre primii oameni care au cumparat unul dintre fonografele lui Thomas Edison, pe care le-a inventat in 1877. Americanul a murit de insolatie la trei saptamani dupa ce a facut inregistrarea sa istorica.
Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii este biblioteca publica cea mai mare și importanta a statului american.
Este situate in trei cladiri in Washington, D.C., Library of Congress este si cea mai mare biblioteca a lumii dupa numărul de rafturi, numarul de carti si numarul de obiecte aflate in colectia sa.
Aceasta contine peste 30 de milioane de carti si alte materiale tiparite in peste 470 de limbi, mai mult de 61 de milioane de manuscrise, cele mai rare colectii de carti din America de Nord, inclusiv forma nefinisata a Declaratiei de Independenta.
Tot acolo se gaseste una din cele patru copii care exista in intreaga lumea a Bibliei lui Gutenberg, peste 1 milion de editii ale ziarelor din toata lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4,8 milioane de harti, 2,7 milioane de inregistrari, peste 13,7 milioane de poze si imagini, inclusiv desene arhitecturale si piese de arta.