Skip to content

In Statele Unite, elevii unui liceu invata in spatiul ocupat de un magazin Macy’s. La Bucuresti s-au facut centre de supraveghere pentru copiii aflati in vacanta la Muzeul Copiilor, Sala Palatului sau sediul corului Madrigal.

Se intampla in orasul Burlington, din statul Vermont. Salile de clasa sunt acum intr-un fost magazin Macy’s, au gresie alba pe jos si lifturi care ii duc pe elevi spre clasa.

Liceul Downtown Burlington si-a reinceput cursurile in noul loc pe 4 martie. In urma cu jumatate de an, cladirea initiala a institutiei de invatamant, aflata in apropiere, fusese inchisa din cauza unor substante toxice industriale gasite in sol, dupa o renovare. Elevii au fost atunci nevoiti sa invete de acasa. 

Insa, cei din conducerea liceului au tot cautat solutii pentru ca elevii sa poata veni fizic la scoala, asa ca au pus ochii pe spatiul unui magazin Macy’s, care a fost inchis in anul 2018. S-au sfatuit cu o serie de arhitecti si au aflat ca este posibil ca marele magazin sa poata fi transformat astfel incat sa gazduiasca sali de clasa.

“Este ciudat, dar foarte tare in acelasi timp”, spune pentru Associated Press Moses Doe, de 15 ani. El precizeaza ca impreuna cu familia obisnuia sa faca des cumparaturi la Macy’s, inainte ca magazinul sa ii devina scoala. Se obisnuieste acum cu spatiul si crede ca scarile rulante si lifturile sunt facilitati care ii ajuta.

3,5 milioane de dolari au fost investiti pentru a transforma cladirea astfel incat Macy’s sa devina o scoala, fiind ridicati pereti suplimentari. 

Au fost pastrate elemente din vechiul magazin, cum ar fi gresia alba, mochetele de un rosu aprins, dar si cateva sigle Calvin Klein si Michael Kors, precum si o fotografie-reclama la Levi’s jeans, aflata acum intr-o clasa. 

Biblioteca liceului este gazduita de spatiul unde erau vandute inainte produse din China, iar cartile sunt asezate pe rafturi luminate pe dedesubt, in timp ce sala de sport este in curs de amenajare, intr-un fost deposit al Macy’s.

Elevii sunt incantati, desi exista si neajunsuri, cum ar fi problema zgomotului – peretii despartitori nu ajung pana sus la tavan, iar in clasele improvizate este destul de mult zgomot. “Desi toata lumea se plange ca e cam aglomerat aici si zgomot prea mult, sunt mult mai fericita ca sunt in preajma oamenilor si nu acasa, in fata unui computer toata ziua”, spune Lila Iyengar Lehman, de 18 ani. 

In Bucuresti pe perioada vacantei suplimentare intre 12 si 23 aprilie, parintii care nu au posibilitatea cu cine sa-si lase copiii pot apela la centrele de supraveghere organizate de primarie in locuri neconventionale: Muzeul Copiilor, hub-ul educational Proedus de la AFI Cotroceni, Opera Comica pentru Copii , Sala Palatului si sediul Corului National de Camera Madrigal. 

Proiectul – care poate avea in grija pana la 1200 de persoane – e destinat pentru copiii ai caror parinti nu pot munci de acasa (telemunca) si trebuie sa mearga la serviciu. Detalii despre acces pe site-ul Opera Comica pentru Copii si site-ul Primariei Capitalei.

Citește în continuare