O masina a timpului pentru muzica a recreat un concert din 1512 dintr-un palat scotian. Capela in care a fost reconstituit concertul a fost locul in care s-a nascut Mary, Regina Scotiei.
Cercetatorii britanici au recreat sunetele unui concert care ar fi putut fi interpretat intr-un palat din Scotia cu mai mult de 500 de ani in urma. Tehnologia folosita este supranumita „masina timpului pentru muzica”.
Tehnologia care permite ascultatorului sa auda exact cum ar fi sunat un concert in capela Palatului Linlithgow este cea mai precisa metoda de a ajunge cat mai aproape de muzica unei anumite perioade. „Masina timpului pentru muzica” reproduce muzica de cor de pe partiturile din 1512.
Mai mult decat atat, proiectul se foloseste de o experienta in Realitate Virtuala pentru a recrea Capela Palatului Linlithgow asa cum era descrisa in secolul al XVI-lea si a oferi oamenilor sansa de a experimenta muzicantii Curtii Regale care cantau inconjurati de nobilii imbracati in tinute spectaculoase, cusute cu fire de aur si argint.
Unul dintre cercetatori, Gary Flockhart, spune ca au folosit tehnologia scanarii cu LiDAR pentru a reface capela in vremurile ei bune. In prezent, spatiul istoric se afla in paragina. S-au bazat pe texte istorice si arhitecturale pentru a reconstrui acoperisul cladirii, ferestrele, gresia de pe podea, altarul si alte obiecte. Scopul a fost apropierea de acustica initiala si infatisarea edificiului din 1512 cand Regele James al IV-lea a facut o vizita in acest loc pentru a sarbatori Pastele. Colegiul de arta din Edinburgh, universitatile din Birmingham si Melbourne si Historic Environment Scotland (HES) au colaborat la acest proiect.
Mai jos puteti urmari o parte a procesului de realizare al proiectului.
Pentru a determina ce muzica s-ar fi putut canta la concertul de Paste din capela in 1512, cercetatorii au consultat Carver Choirbook, o colectie de muzica scotiana dinaintea Reformei.
Cantaretii de la Binchois Consort au inregistrat muzica intr-o camera anecoica – un spatiu fara ecou, liber de orice elemente acustice. Echipa a suprapus apoi camera cu modelul acustic al capelei si a creat o inregistrare virtuala care reflecta modul in care ar fi putut suna muzica cand a fost interpretata in camera cu secole in urma. Rezultatul poate fi ascultat mai jos.
Inregistrarea, intitulata Muzica pentru regele scotienilor, este acum disponibila pentru descarcare prin Hyperion Records. Echipa de cercetatori formata din membrii ai colegiului de arta din Edinburgh, universitatile din Birmingham si Melbourne si Historic Environment Scotland (HES) intentioneaza sa aduca proiectul in palat si sa creeze o experienta de realitate virtuala multisenzoriala care permite vizitatorilor sa mearga prin capela reconstruita.
„Ceea ce face acest proiect atat de special este accentul pus nu doar pe recreerea vizuala, ci si pe recreatia peisajului sonor autentic, care ofera o perspectiva captivanta asupra vietii curtii la Palat in urma cu peste 500 de ani” spune Kit Reid, senior manager interpretare pentru HES.
Palatul Linlithgow, situat langa Edinburgh, a fost locul nasterii al Mariei Stuart, faimoasa Regina a scotienilor care a inspirat numeroase povesti si filme, fiind considerata rivala Reginei Elizabeta I, cel mai cunoscut monarh britanic.
Regele James I al Scotiei a ordonat construirea cladirii in 1424 si, in secolul urmator, a servit drept palat de vacanta pentru dinastia Stuart. Dupa ce Regele James al VI-lea al Scotiei (cunoscut si sub numele de Regele James I al Angliei) a mutat curtea regala la Londra in 1603, palatul a cazut in declin. Desi un incendiu din 1746 a distrus in mare masura cladirea, ruinele sale continua sa atraga vizitatori chiar si astazi.
Inaintea pandemiei, mosia palatului gazduia un festival de muzica precum Electric Castle de la Bontida cu un line-up similar. In 2012, Karl Lagerfeld a ales Palatul pentru a servi drept scenografia pentru defilarea si lansarea colectiei de moda Chanel „Metiers d’Art:
Recent, palatul a fost folosit ca platou de filmari pentru serialul Outlander si filmul „Outlaw King” pe care il puteti urmari pe Netflix.