Un nou spatiu dedicat artistilor s-a deschis intr-o fosta inchisoare de tranzit a Securitatii din Bucuresti. Proiectul are o expozitie de grup cu Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu, Lia Perjovschi si Ion Grigorescu.
Atelierele Malmaison sunt o noua destinatie artistica in Bucuresti, cu studiouri ale artistilor, galerii, spatii de proiect, artist-run etc. Evenimentul este marcat de o expozitie de grup, “Corp real”, unde sunt expuse lucrarile artistilor Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu, Lia Perjovschi si Ion Grigorescu.
“Atelierele Malmaison au pornit de la nevoia tinerilor artisti de spatii de atelier si au ajuns sa prezinte potentialul de a se dezvolta intr-o comunitate artistica in sine, din care ne bucuram sa facem parte in postura de galerie privata”, mentioneaza Ivan Gallery, galeria care a adus expozitia de grup.
Povestea cladirii Malmaison incepe cu o cazarma, Cazarma Regimentului de Garda Calare, ridicata in secolul al XIX-lea la initiativa lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Romane Unite.
Cladirea a fost transformata ulterior in inchisoare militara, iar apoi, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in inchisoare de tranzit si centru de ancheta ale Securitatii din regimul comunist pentru intelectualii si elitele burgheze anticomuniste.
“In conceperea programului si activitatilor noastre expozitionale viitoare nu cautam sa stergem sau sa deturnam aceasta istorie a locului, pe care o cunoastem si o integram in procesul Atelierelor Malmaison de reintroducere a cladirii in circuitul viu al orasului”, mentioneaza reprezentantii Ivan Gallery.
Expozitia de grup cuprinde o serie de lucrari ale artistilor romani maturi sau consacrati din portofoliul galeriei – Geta Bratescu, Florina Coulin, Paul Neagu si Lia Perjovschi dar si Ion Grigorescu, recent intrat in programul galeriei.
“Principalul subiect al acestei expozitii este corpul, corpul fizic, real, biologic, care respira, transpira si traieste, acest corp uman care ne-a mentinut atat de preocupati de siguranta si starea sa de sanatate in ultimul an, aceste corpuri umane de care ne-am distantat si izolat. Corpul uman pe care avem tendinta sa-l uitam si sa-l neglijam, captivi in planul digital al ecranelor luminoase, acest corp tranzitoriu care tanjeste dupa atingeri si conexiuni reale”, explica galeria demersul expozitiei de grup.
Lucrarile care fac parte din expozitie sunt “Automatism”, de Geta Bratescu, un scenariu gandit de artista in 1974 si filmat abia in 2017 (regie Stefan Sava, performer Manuel Pelmus),in contextul participarii artistei in Documenta 14 Kassel; desenul „Mic dejun euharistic” (1981) al artistei Florinei Coulin, o meditatie pe seama sacralitatii momentelor si gesturilor cotidiene si grupajul fotografic “Brotlaib”(1980), care documenteaza prepararea si framantarea painii.
De asemenea, in expozitie sunt si lucrarile de tip body-art-uri documentate fotografic de Ion Grigorescu, ca “Lautul”, “Gesturi de spalare”, „Spalare cu lumina” etc., dar si lucrari video precum “Somnul”(2008).
Paul Neagu este prezent in expozitie cu imaginea-simbol “Anthropocosmos”, care suprapune conturul organic al unui corp cu o grila geometrica, printre alte lucrari, iar Lia Perjovschi are selectate in expozitie o serie de lucrari vorbesc despre corpul individual in raport cu corpul social, despre alteritate, sine si ceilalti.
Expozitia poate fi vizitata in spatiul Galeriei Ivan de pe Calea Plevnei 137 C, corp B, et. 1, pana pe 8 mai 2021 doar in baza unei programari prealabile.