10 muzee pe care merita sa le urmaresti pe Instagram
Pe masura ce pandemia a intrerupt conceptul de calatorie culturala, au devenit tot mai populare paginile de Instagram ale muzeelor care sunt, de obicei, parte din experienta oricarui turist. Desi institutiile culturale au fost extrem de afectate de lipsa vizitatorilor straini, o mare parte s-au reinventat si au reusit sa isi dubleze sau tripleze cifrele de urmatori pe retelele de socializare.
Conturile de Instagram si Facebook au devenit noile scene pentru consumul cultural. Marile muzee s-au adaptat si au regandit experientele pe care le ofera. Au creat tururi virtuale si au adus urmatorilor de orice varsta mici bucurii gratuite in fiecare zi, de la povesti personale ale angajatilor la filmulete inspirationale, educationale livrate pe un ton mult mai cald si mai uman.
Pandemia astazi e o amintire, dar muzeele mari au pastrat obiceiul de a crea produse pentru retelele sociale.
Psihologii sustin ca suntem ceea ce invatam, citim si consumam. Astfel, va invitam sa explorati 10 conturi de Instagram care merita urmarite in fiecare zi si care ar putea sa va aduca o parte din frumusetea universala a celor mai faimoase capodopere de arta, in vremuri in care este mare nevoie de ganduri frumoase.
Muzeul Leopold, cu aproximativ 6.000 de lucrari de arta, gazduieste una dintre cele mai importante colectii de arta austriaca din lume, concentrandu-se pe a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pe modernismul ulterior.
Operele detinute de muzeu se bazeaza pe mostenirea colectionarilor Rudolf si Elisabeth Leopold, doi oftalmologi care au adunat o colectie unica pe parcursul a cinci decenii, incepand cu anii 1950.
Pasiunea lor extraordinara pentru arta le-a permis sa achizitioneze cea mai mare colectie de lucrari ale lui Egon Schiele care sunt postate frecvent pe contul de Instagram al muzeului, inclusiv cele mai putin cunoscute.
Din colectia Muzeului Leopold fac parte si operele lui Gustav Klimt, fiind cumparate in anii ’60 pentru sume relativ modeste, cand erau considerate tabu.
Muzeul de Arta Moderna (MoMA) a fost fondat in 1929 se afla in centrul cartierului Manhattan din New York si este primul muzeu din lume dedicat artei moderne.
Colectia bogata si variata a MoMA ofera o imagine panoramica asupra artei moderne si contemporane, de la pictura si sculptura europeana din anii 1880 pana la film, design si performance art. Include peste 150.000 de picturi, sculpturi, desene, tiparituri, fotografii, modele si desene arhitecturale si obiecte de design; aproximativ 22.000 de filme si 4 milioane de fotografii. In biblioteca exista fisiere individuale pentru peste 70.000 de artisti din intreaga lume, arhiva muzeului fiind documentata pe contul de Instagram ca o expozitie virtuala deschisa non-stop.
In timpul pandemiei, contul de Instagram al muzeului a inceput sa posteze o serie de filmari in care arata foarte de aproape cele mai cunoscute capodopere din lume, mai aproape decat ar fi reusit publicul sa se apropie in muzeu.
Muzeul detine una dintre cele mai impresionante colectii de sculpturi ale lui Constantin Brancusi. Lucrari precum „Maiastra”, „Pestele”, „Domnisoara Pogany”, „Pasarea in spatiu” dar si o versiune de studiu pentru „Coloana infinitului”, toate pot fi vazute la etajul al cincilea al MoMA.
Muzeul Frida Kahlo, cunoscut drept „La Casa Azul” este universul intim al artistei mexiane, creat ca un spatiu comemorativ.
La Casa Azul a reprezintat ambianta care a inspirat-o pe Frida pentru creatia ei, precum si lucrurile sale personale. A fost spatiul in care artista si-a trait cea mai mare parte a vietii, initial cu familia ei si, ani mai târziu, cu sotul Diego Rivera.
Pe pagina de Instagram a muzeului se gasesc fotografii de arhiva, imagini cu lucrarile si obiectele artistei, dar si cu frumoasa gradina interioara, delimitata de zidurile colorate ale cladirii. Pagina gazduieste des programe live educationale pentru toate varstele si tururi vituale gratuite.
Centrul Pompidou, aflat in centrul Parisului, este un complex muzeal de arta moderna si contemporana care gazduieste Muzeul National de Arta Moderna Francez.
Centrul detine a doua cea mai mare colectie internationala de arta moderna si contemporana din lume – o biblioteca publica, cinematografe, teatre si un centru de creatie muzicala. Inaugurat in 1977, aceasta cladire din secolul al XX-lea a fost proiectata de arhitectii Renzo Piano si Richard Rogers, care au primit premiul Pritzker dupa inaugurarea proiectului. Centrul Pompidou a devenit rapid unul dintre cele mai vizitate hub-uri culturale din lume si unul dintre cele mai vizitate locuri din Franta.
Contul de Instagram Pompidou prezinta mini-lectii de istoria artei in care explica originile unor lucrari sau povestile care le-au inspirat. Langa acestea, veti gasi exponate rare, vederi superbe cu Parisul la apus, de pe acoperisul cladirii si fotografii din atelierul lui Brancusi.
Galeriile Tate sunt considerate un lider in arta contemporana si in modul in care institutiile culturale se implica in discursul public prin lucrari de arta care abordeaza teme sociale, politice si climatice.
Tate este o institutie care gazduieste, intr-o retea de patru galerii de arta, colectia nationala de arta britanica a Regatului Unit, moderna si contemporana internationala. Galeria a fost fondata in 1897 si detine lucrari de arta britanice incepand cu anul 1500.
Contul de Instagram al galeriilor imbina o serie de lucrari de arta cu mesaje sociale, pe alocuri activiste, legate de evenimentele din actualitate dar si opere de arta colorate, pline de optimism, menite sa inspire si sa aduca o pata de culoare in fiecare zi.
Deschis in 1937, Guggenheim era cunoscut initial ca „Muzeul de Tabloul Neobiectiv”. In 1959 a fost mutat pe faimosul Fifth Avenue din centrul Manhattanului din New York.
Cladirea actuala Guggenheim a fost creata de unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai tuturor timpurilor, Frank Lloyd Wright, care a inventat ideea muzeului ca bijuterie arhitecturala pe care o vizitezi nu numai pentru operele de arta expuse dar si pentru designul dramatic. Muzeul are forma unui nautilus, un cefalopod marin, atat in exterior cat si in interior, fiind gandit prin rampe spiralate care deseori distrag atentia de la lucrarile de arta.
Muzeul Guggenheim din New York este un centru cultural, o institutie de invatamant si inima unei retele internationale de muzee. Pe contul de Instagram veti regasi expozitii de arta moderna si contemporana, inclusiv un tur virtual prin expozitia dedicata lui Brancusi si prestatii care au avut loc in muzeu in ultimele luni.
Rijksmuseum, muzeul national olandez dedicat artelor si istoriei orasului Amsterdam, prezinta atat tururi virtuale scurte pentru publicul tanar dar si tururi extinse pentru cei pasionati de muzee.
Rijksmuseum si-a deschis prima data portile in 1800 sub numele de Galeria Nationala de Arta, denumita Nationale Kunstgallerij, la Haga. Ulterior, muzeul a fost mutat in mai multe locuri pana cand a fost mutat in Amsterdam prin decretul Regelui Olandei, Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon.
Deschis in actuala cladire in 1885 si proiectata de arhitectul olandez Petrus J.H. Cuypers, edificiul in care se afla Rijksmuseum a fost construita in stil gotic si renascentist si a fost gandita special pentru a fi suficient de mare pentru a putea gazdui diferitele colectii ce ajunsesera in posesia muzeului. Muzeul a fost privatizat in 1995 si a devenit o fundatie independenta condusa de un board international.
In colectia permanenta a muzeului Rijksmuseum contine aproape un milion de obiecte de arta in colectia permanenta si reprezinta arta olandeza unica in lume, o incursiune in istoria Epocii Medievale pana in anul 1945. Contul de Instagram al muzeului include atat filmulete educative dar si imagini superbe din Amsterdam.
Muzeul Prado din Madrid transmite live pe Instagram, din interiorul muzeului, de luni pana vineri, intre 10:50 si 11:00. Curatorii institutiei comenteaza curiozitati si lucruri interesante despre operele de arta din colectia muzeului.
Muzeul Prado are una dintre cele mai impresionante colectii de arta din lume, avand la baza fosta Colectie Regala Spaniola cu tablouri si sculpturi din secolul al 12-lea pana in secolul al 20-lea de la cei mai mari maestri europeni din perioada Renasterii, Baroca si Romantica.
Colectia Muzeului Prado include lucrari de la majoritatea pictorilor importanti din istorie, o selectie rar care este intrecuta numai de Muzeul Luvru din Paris, Galeriile Uffizi din Florenta si National Gallery din Londra.
Muzeul Prado a fost deschis publicului in 1819 drept Muzeul Regal de Pictura si Sculptura. Cladirea muzeului a fost construita in 1785 de arhitectul Juan de Villanueva pentru a gazdui Cabinetul de Istorie Naturala, fiind transformat ulterior in Muzeul Regal. Colectia permanenta include 8.200 de desene, 7600 de picturi si peste 1000 de sculpturi.
English Heritage este o organizatie britanica care administreaza, intretine si promoveaza pe Instagram peste 400 de cladiri, monumente si situri istorice din Regatul Unit.
In portofoliul English Heritage se afla Stonehenge, Castelul Dover, Castelul Tintagel si cele mai bine conservate parti ale Zidului lui Hadrian. Majoritatea Palatelor, Castelelor si caselor istorice din portofoliul organizatiei au fost folosite drept decor pentru numeroase productii cinematografice foarte cunoscute precum Batman vs Superman, Into the woods, Merlin sau The Crown. English Heritage gestioneaza si schema London Blue Plaque, care leaga personaje istorice influente de anumite cladiri.
Pagina de Instagram English Heritage foloseste imagini, texte si actori care imita oameni din diverse perioade din istorice pentru a crea o paralela dintre trecut si prezent prin care urmaritorii pot descoperi cultura bogata a Regatului Unit.
Pe langa curatorii care prezinta cele mai noi expozitii, Muzeul Metropolitan de Arta din New York are o sectiune dedicata povestilor vizitatorilor pe contul de Instagram.
Fondat in 1870, Muzeul Metropolitan de Arta din New York prezinta peste 5.000 de ani de arta din intreaga lume. Institutia americana detine 3 galerii emblematice din New York – Met Fifth Avenue, Met Breuer si The Met Cloisters.
Pe langa unele dintre cele mai memorabile retrospective si expozitii de grup care documenteaza istoria lumii si a artei, muzeul gazduieste si faimoasele vernisaje de moda sustinute de revista Vogue si gala MET care strange fonduri pentru Institutul de Costume.
Contul de Instagram este gandit sub forma unei reviste cu rubrici care revin constant cu informatii noi. Pagina este una dintre cele mai urmarite cu profil cultural din lume.