Cea mai alba vopsea dezvoltata vreodata ar putea incetini incalzirea globala
Revista Applied Materials & Interfaces a anuntat recent o noua inovatie interesanta. O echipa de ingineri specializati in nanotehnologie de la Universitatea Purdue au creat o vopsea ultra-alba – cea mai alba de pana acum – care promite un puternic efect de racire si ar putea ajuta la incetinerea utilizarii aparatelor de aer conditionat care contribuie la schimbarile climatice.
Vopseaua ultra-alba este considerata opusul lui vantablack, care absoarbe 99,9% din lumina. Reflecta atat de multa lumina incat o suprafata vopsita ajunge sa fie mai rece decat temperatura ambientala.
Oamenii de stiinta descoperisera anterior o vopsea alba care reflecta 95,5% din lumina. Aceasta vopsea a avut la baza carbonat de calciu (CaCO3), care se gaseste in creta. In timp ce cel mai intunecat negru (vantablack) absoarbe 99,95% din undele de lumina, cel mai stralucitor alb ar trebui sa reflecte lumina maxima posibila.
Anuntul unei noi formule pentru ultra-alb este un nou pas in aceasta cautare. Pe baza unei concentratii mari de pigment de sulfat de bariu, noua vopsea reflecta 98,1% din lumina soarelui. Sulfatul de bariu reflecta si lumina UV. Ca rezultat, vopseaua reflecta lumina si caldura inapoi in spatiu sub forma de unde care calatoresc prin atmosfera noastra fara a fi absorbite.
Testele au aratat ca in intervalul in care soarele este cel mai puternic, materialul acoperit cu noua vopsea a fost cu 4,4 ° Celsius mai rece decat temperatura din jur. Noaptea, materialul a pastrat o temperatura de 10,5 ° Celsius in zonele inconjuratoare.
Aceasta abilitate extraordinara de racire ar putea schimba abordarile in lupta impotriva incalzirii globale. Aceasta vopsea ar putea fi utilizata pentru racirea cladirilor in locul aparatelor de aer conditionat.
Potrivit profesorului Xiulin Ruan, unul dintre autorii studiului, „Acest lucru este mai puternic decat aparatele de aer conditionat centrale utilizate de majoritatea caselor”. In timp ce efectul de racire a vopselei albe este cunoscut si utilizat de mult timp in arhitectura, aceasta vopsea ultra-alba mai eficienta ar putea reduce substantial consumul de energie, si deci emisiile, prin utilizarea strategica atat in orase, cat si in zonele rurale.
Echipa si universitatea au solicitat un brevet pentru vopsea si spera sa colaboreze cu parteneri industriali pentru a o aduce pe piata. Sulfatul de bariu este mai ieftin decat pigmentii traditionali de vopsea, iar procesul de creare a vopselei ultra-albe este destul de similar.
Profesorul Ruan a declarat pentru IFLScience: „Conform unui model anterior, vopsirea a 0,5-1% din suprafata Pamantului (acoperisuri, drumuri, masini, teren neutilizat) cu vopseaua noastra va opri tendinta de incalzire”.