Festivalul Cinepolitica incepe astazi online. Documentare si lungmetraje de fictiune pe teme politice sunt parte din programul festivalului
Festivalul Cinepolitica incepe astazi cu trei documentare in premiera nationala si trei lungmetraje de fictiune, printre care si doua productii romanesti, vor fi difuzate online, in perioada 5-14 mai, prin intermediul platformei Elvire chez vous.
Festivalul debuteaza miercuri, 5 mai, cu Maria, Regina Romaniei (r: Alexis Sweet Cahill, 2019), un film cat o istorie, o poveste bazata pe fapte reale ce are in prim plan figura marcanta a Reginei Maria.
Filmul prezinta participarea Reginei Maria la Conferinta de Pace de la Paris din 1919, dupa Primul Razboi Mondial. Macinata de boala, tinuta captiva foametei si deznadejdei, soarta politica a Romaniei este extrem de controversata.
Regina Maria a petrecut saptamani intregi in Anglia si Franta, negociind in numele tarii ei si incercand sa obtina recunoasterea deplina pentru schimbarile suferite dupa razboi. Filmul examineaza rolul ei in negocieri, precum si opozitia de care s-a lovit acasa si in strainatate, in timp ce familia ei regala are probleme, intr-o lume aflata in plina schimbare.
Joi, 6 mai, ruleaza SAF (r: Ali Vatansever, co-productie Romania, 2019), o drama despre imigratie, gentrificare si tensiunile sociale din societatea turca.
In districtul Fikirtepe din Istanbul, transformarea urbana face una cu pamantul comunitatile sarace, iar refugiatii sirieni se adapostesc in cladiri abandonate. Kamil si sotia lui, Remziye, risca sa isi piarda casa. Kamil este nevoit sa accepte, in secret, sa lucreze pe un santier, chiar daca angajatorul lui este compania care distruge zona in care locuieste. Oprimarea si anxietatea – atat in cartier, unde se teme sa nu fie descoperit, cat si la lucru, il schimba treptat.
Assassins / „Asasine” (r: Ryan White, 2020), un documentar in premiera nationala, ce spune povestea incredibila a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un, va fi proiectat in premiera nationala vineri, 7 mai.
In anul 2017, Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost asasinat in supraaglomeratul aeroport din Kuala Lumpur. Neverosimila crima s-a petrecut la lumina zilei si a fost filmata integral de camerele de supraveghere. Materialul video a relevat momentul in care doua femei tinere s-au apropiat de Jong-nam si i-au pulverizat in fata cel mai periculos agent neurotoxic de pe planeta, letalul VX. Filmul reda o extraordinara poveste despre manipulare si subterfugii in era social media, despre improbabilele planuri ale unui temut dictator si, nu in ultimul rand, despre cele doua femei care lupta pentru propriile vieti.
Filmele vor putea fi vizionate exclusiv online, pe intreg teritoriul Romaniei, prin intermediul Elvire chez vous. Fiecare film este disponibil o singura seara, de la ora 18:00 si pana la miezul noptii, in platforma Eventbook. Pretul biletelor este de 15 lei (tarif unic), iar comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresa de email.
Seria Cinepolitica continua apoi de miercuri, 12 mai, cu proiectia, in premiera nationala, a documentarului Photographer of War / „Fotograf de razboi” (r: Boris B. Bertram, 2019), nominalizat la Danish Film Awards 2020 la categoria „cel mai bun documentar”.
Joi, 13 mai, un nou documentar in premiera nationala este proiectat, White Riot / „Revolta alba” (r: Rubika Shah, 2019). In Marea Britanie de la sfarsitul anilor ’70, miscarea punk explodeaza. tara este profund divizata din cauza imigratiei masive. In urma unor nefericite declaratii rasiste facute de Eric Clapton, presa muzicala britanica se coalizeaza pentru a combate acest curent periculos. Astfel se naste miscarea Rock Against Racism. Documentarul descrie povestea netrunchiata a unei ere uitate, in care muzica a schimbat lumea prin refuzul de a se pleca in fata unui status-quo profund nedrept.
Cinepolitica Nights se incheie vineri, 14 mai, cu proiectia lungmetrajului de fictiune autohton Berliner (r: Marian Crisan, 2020), castigator al premiului Keen Eye, la Festivalul de Film de la Moscova. Mocanu, un politician in plina campanie electorala pentru un loc in Parlamentul European, ramane blocat la Salonta, un mic orasele de provincie. El este gazduit in casa lui Viorel, un cetatean obisnuit, tractorist de meserie. Politicianul isi va continua campania electorala in micul orasel, punand la cale un plan cameleonic.