Balerinii de dans ai Reginei Victoria vor fi scosi la licitatie. Regina era o mare iubitoare a dansului, muzicii si teatrului. L-a chemat de 9 ori pe Strauss la Palatul Buckingham.
Balerinii purtati in urma cu 180 de ani de Regina Victoria vor fi scosi la licitatie pe 26 mai intr-o vanzare a companiei Bellmans din Marea Britanie.
Pantofii din satin crem, cu benzi din fire de aur si rozete, au fost realizati in anii 1840-50 de catre cizmarii regali Gundry & Sons.Pretul acestora incepe de la 2000 de lire sterline si este estimat ca vor atinge pragul maxim de 3000 de lire sterline.
Balerinii au fost daruiti de Regina Victoria uneia dintre doamnele din alaiul sau, Harriet Sutherland-Leveson-Gower, ducesa de Sutherland. Au fost pastrati in familia acesteia pana cand nepoata ei, Lady Florence, s-a casatorit cu Henry Chaplin, primul vicomte Chaplin. Pantofii au ramas in familia Chaplin pana cand au fost vanduti pe 13 mai 2000 ca parte a unei serii de obiecte din epoca victoriana a casei de licitatii Burwell Auctions. De acolo au fost achizitionati de actualul proprietar.
Julian Dineen, specialistul care se ocupa de licitatie, a declarat pentru Antiques Trade Gazette: „Banuim ca gospodaria reginei Victoria ar fi comandat mai multe perechi dintr-un anumit stil si, datorita naturii lor delicate, probabil ca nu ar fi fost purtate de prea multe ori. In acest moment, exista cu siguranta un interespentru amintiri legate de personaje istorice. Recenta noastra vanzare de papucidin colectia luiChurchill a indicat acest fapt.”
Licitatia mai include si o placa de teracota care comemoreaza jubileul de argint al Reginei Victoria, estimata la 300-400 de lire sterline.
In plus, Bellmans va oferi spre licitatie si o serie de articole din colectia privata a lui Winston Churchill. Printre acestea vor fi oferite trei pahare de coniac care ii poarta monograma fostului premier britanic. Intr-o vanzare incheiata in luna martie, un pahar dintr-un set de 6 s-a vandut cu 15.000 de lire sterline dupa o estimare care atingea pragul de maxim 10.000 de lire sterline.
Pantofii au numai 23,5 centimetri lungime, fapt care sustine un lucru deja stiut despre Regina Victoria: desi pare impozanta in imaginile de arhiva, era de statura mica si avea 1,52 de metri inaltime.
Bellmans sugereaza, intr-o declaratie acordata Town&Country ca „Pantofii precum acestia erau creati pentru dans si pentru purtat in interior. De obicei, erau cu cateva marimi mai mici pentru a le ajuta pe doamne sa aiba un picior mai delicat.”
La inceputul acestui an, au fost scoase la licitatie si bijuteriile purtate in timpul perioadei de doliu.
Regina Victoria era o mare iubitoare a dansului si obisnuia sa organizeze baluri la Palatul Buckingham.
Monarhul britanic iubea muzica, teatrul si dansul. In 1838, anul incoronarii sale, a participat la 36 de spectacole de teatru sau opera. Ulterior, a organizat baluri grandioase la Palatul Buckingham, la 9 dintre ele au cantat Johann Strauss cel Batran si orchestra sa. Acest obicei a continuat si dupa casatoria sa cu Printul Albert din 1840. Impreuna cu noul sot a oferit baluri costumate in care tema reflecta interesul vremurilor pentru Epoca Medievala, domnia Regelui Charles al II-lea si perioada Georgiana.
Pe parcursul anilor 1850, renumitul regizor Charles Kean isi prezenta adaptarile dupa Shakespeare in premiera in apartamentele de la Castelul Windsor. Regina vedea productiile inainte de a fi puse in scena in Londra. Prestatiile au fost inregistrate in acuarela de artisti precum Louis Haghe si Egron Lundgren.
Desi perioada victoriana a fost definita de haine negre sau inchise la culoare care marcau doliul pe care Regina il tinea dupa sotul decedat, monarhul a popularizat folosirea albului in rochiile de mireasa.
La vremea nuntii cu Printul Albert (10 februarie 1940 in Capela Regala din Palatul St.James), era o moda ca rochiile de mireasa sa fie purtate intr-o varietate de culori. Pentru ca dorea sa puna in evidenta dantelaria si broderiile rochiei sale, Regina Victoria a optat pentru o rochie alba si a cerut tuturor invitatilor sa nu poarte alb pentru a nu distrage atentia de la prezenta ei. Mai mult, a distrus tiparul dupa care a fost realizata rochia pentru a nu putea fi copiat.
Tinuta a fost accesorizata cu o trena de 5,5 metri, cu pantofi albi din satin, cercei cu diamante turcesti si o brosa cu safire care a apartinut Printului Albert. Peste voalul alb, mireasa a purtat o coronita din banda de catifea impletita si panglica de matase peste care au fost brodate flori de portocal cu frunze aurii si flori albe din portelan si frunze verzi.
Cateva dintre tinutele Reginei Victoria sunt expuse la Palatul Kensington din Londra unde veti putea vedea, daca veti ajunge in urmatoarele 8 luni, si rochia de mireasa a Printesei Diana.