Colosseumul din Roma va fi acoperit cu o podea retractabila. Vizitatorii vor sta in acelasi loc ca gladiatorii si vor asista la concerte in arena.
In viitor, vizitatorii Coloseumului vor avea ocazia de a sta in acelasi loc unde au luptat gladiatorii in urma cu aproape 2000 de ani. Acest lucru va fi posibil datorita unei noi podele retractabile care va fi instalata peste camerele din centrul constructiei.
Proiectul de renovare valoreaza 18,4 milioane de euro si urmeaza sa fie finalizat in 2023. Podeaua retractabila va inlocui podeaua originala a arenei, care a fost indepartata in secolul al XIX-lea pentru a restabili viziunea „timpurilor stravechi”.
Conform schitelor proiectului, camerele subterane ale Colosseumului vor fi acoperite cu lamele de lemn care pot fi retrase atunci cand este nevoie. Structura va fi asemanatoare acordeonului si va putea fi rotita si retractata in 30 de minute.
„Este un alt pas inainte spre reconstruirea arenei, un proiect ambitios care va ajuta la conservarea structurilor arheologice ale Colosseumului„, a declarat ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini.
Guvernul italian a aprobat planurile proiectate de studioul de arhitectura Labics si Fabio Fumagalli impreuna cu firma de inginerie Milan Ingegneria. Consultarile au inceput in luna decembrie a anului trecut si a avut ca scop readucerea spiritului gladiatorilor inapoi in arena istorica.
Podeaua va fi sprijinita pe structura existenta a cladirii si va permite vizionarea hipogeului elaborat care se afla dedesubt. Versiunea restaurata va contine replici ale unor trapele, lifturi si alte elemente mecanice spectaculoase utilizate in epoca romana.
Este vorba despre un sistem complex de deschidere/inchidere si ascensoare care ridicau gladiatorii si animalele de sub scena direct in arena. In timpul luptelor, o parte dintre aceste lifturi puteau ajunge pana la nivelul superior al Colosseumului.
Pentru a proteja structurile hipogeului de sub scena, vor fi instalate 24 de unitati de ventilatie mecanica pentru a controla temperatura si umiditatea. In plus, in pardoseala va fi incorporat un sistem de colectare al apei de ploaie care va colecta apa ce va fi utilizata in toaletele atractiei turistice.
Infiintat intre 70 si 80 d.Hr., Amfiteatrul Flavian cunoscut sub numele de Colosseum a fost cel mai mare amfiteatru din Roma antica, gazduia intre 50.000 si 80.000 de oameni.
Cladirea a devenit cunoscuta sub numele de Colosseum datorita unei statui colosale aflata in apropiere. A fost construita la cererea imparatilor dinastiei Flaviilor. Pana la sfarsitul perioadei antice, a fost folosit pentru a prezenta spectacole populare in vremurile respective, cum ar fi vanatoarea de animale si luptele intre gladiatori.
In anul 438, odata cu abolirea jocurilor de gladiatori prin ordinul Imparatului Valentinian al III-lea, amfiteatrul a intrat in declin si a fost semi-abandonat. In Evul Mediu si perioada Renasterii, a devenit cariera pentru materiale de construcție, o parte din acestea fiind utilizate pentru constructia bazilicii Sf. Petru. Ulterior, a fost adapost pentru animale, depozit, atelier si spatiu de locuit.
Interesul in Colosseum ca o cladire importanta si monumentala a inceput in perioada Romantismului cand scriitorii si artistii erau fermecati de aspectul sau pitoresc. Atunci au inceput si lucrarile de restaurare si sapaturile arheologice pentru a scoate la iveala elementele decorative si functionale ale edificiului.
Inaintea pandemiei, monumentul devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Italiei era vizitat de sapte milioane de turisti anual, fiind una dintre cele mai populare atractii culturale ale tarii.