Skip to content

Fara turisti, Catedrala St Paul (Londra) s-ar putea inchide din lipsa fondurilor. Aici a avut loc ceremonia de nunta a printului Charles de Wales cu Lady Diana Spencer

Unul dintre cele mai recunoscute repere din Londra se confrunta cu o problema grava: Catedrala St Paul s-ar putea inchide din lipsa fondurilor din cauza faptului ca edificiul isi obtinea toate veniturile din vanzarea de bilete pentru vizitatori, lucru care nu a mai fost permis din cauza pandemiei.

Conform informatiilor care au aparut in presa britanica, din cauza crizei pandemice, veniturile catedralei au scazut cu 90%, ceea ce a adus edificiul in cea mai grava criza financiara din ultimii 300 de ani. Din lipsa banilor, un sfert din personalul care deservea catedrala a fost disponibilizat.

Mai mult, unele publicatii semnaleaza inclusiv probleme de intretinere a cladirii, care a inceput sa putrezeasca, in timp ce acoperisul a inceput sa se fisureze, iar o parte dintre lucrarile de pe pereti sunt deja in pericol.

Catedrala St. Paul a primit 3.3 milioane de lire sterline din fondul cultural dedicat culturii de la statul britanic in luna aprilie a acestui an. Desi ajutorul este binevenit, este insuficient, reprezentantii edificiului mentionand ca intretinerea catedralei costa 8 milioane de lire sterline pe an.

Intr-o interventie pentru postul BBC, reverendul Dr. David Ison a explica ca „daca nu putem stange resursele pentru a putea angaja oamenii care sa se ocupe de cladire si sa plateasca incalzirea si iluminatul, ar trebui sa inchidem usile”.

Catedrala St. Paul din Londra este catedrala episcopiei anglicane si este situata in districtul financiar cunoscut ca City of London, fiind a patra cladire ridicata in acel loc, toate cele trei de inainte fiind mistuite de flacari sau distruse de vikingi.

Prima catedrala crestina dedicata Sfantului Paul a fost ridicata in anul 604 D.Hr., in timpul domniei Regelui Aethelberht I si a ars intr-un incediu, iar urmatorul edificiu ridicat in acelasi loc a fost distrus de vikingi in 962. Cea de-a treia catedrala a fost ridicata in 1087 si a ars,  iar cea de-a patra catedrala a fost ridicata abia la sfarsitul secolului al-XI-lea.

De-a lungul vremurilor, catedrala a avut mai multe destinatii, fiind chiar piata pentru micii comercianti sau baraca pentru armata in timpul razboaielor civile engleze. Nici Catedrala St. Paul nu a fost ocolita de Marele Incendiu din 1666, iar ceea ce s-a pastrat pana in zilele noastre este cladirea proiectata de Christopher Wren, a carui planuri au fost aprobate in 1675, iar proiectul s-a desfasurat pana in 1710.

Desi a fost bombardata in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, elementele neoclasice, gotice si baroce au fost protejate sau refacute, dupa caz, acestea reprezentand o simbolizare a idealurilor atat a Restaurarii Engleze, cat si a filozofiilor stiintifice ale secolului al XVII-lea.

Ca elemente spectaculoase, domul catedralei este format din trei scoici: un dom exterior, un con de caramida ascuns pentru a sprijini structura si un dom interior. Mai mult, cupola Catedralei Saint Paul este cea de-a doua ca marime din lume, cantarind aproximativ 65.000 tone. Crucea se afla la 112 metri deasupra solului si la aproape 109 metri de podeaua principala a catedralei, iar sub cruce exista un felinar de 850 de tone.

Si acustica catedralei este impresionanta, frescele din domul interior pot fi cel mai bine admirate din Galeria Soaptelor, numita astfel deoarece o soapta dintr-o parte a galeriei poate fi auzita in cealalta parte, la 30 de metri deasupra podelei catedralei.

Exista aproximativ 300 de monumente in interiorul catedralei, care cuprinde Capela Memorialului American, dedicat in 1958 soldatilor americani ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si alti soldati remarcabili, artisti si intelectuali care au fost inmormantati in cripta, inclusiv Lord Nelson, Ducele de Wellington si arhitectul Christopher Wren, printre altii.

Totodata, in 1981, in Catedrala St. Paul aici a avut loc ceremonia de nunta a printului Charles de Wales, mostenitorul tronului Marii Britanii, cu Lady Diana Spencer. De asemenea, regina Elisabeta a II-a a marcat oficial Jubileele de Aur si Diamant. In 1965, funeralii de stat au fost organizate in onoarea lui Winston Churchill (1874-1965), prim-ministru al Regatului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in 2013, o alta ceremonie funerara a avut loc pentru baroneasa Margaret Thatcher (1925-2013), fost prim-ministru.

Citește în continuare