(interviu) Vali Rauca, Grimus “Sentimentul acesta sa nu ai nicio granita, niciun fel de restrictie sa te duci cat vezi cu ochii, pare un gand pe care foarte multi oameni l-au avut. Si incercam sa luam partea pozitiva dupa atat de multa suferinta cat au avut oamenii”
Trupa Grimus lanseaza maine “Apatrizi”, primul single de pe noul lor album care va aparea in acest an si care e rezultatul muncii din perioada in care nu au fost concerte, am avut fiecare timp de introspectii.
Urban.ro a vorbit cu Vali Rauca, chitaristul Grimus, cel care a venit cu ideea acestei piese despre semnificatia ei, despre noul album si despre doctoratul lui in…. biochimie moleculara.
Daca v-ati intrebat pana acum de ce Grimus iese cu mult din linie la nivelul muzicii si al versurilor, o parte din raspunsuri le aveti mai jos in filosofia de viata a lui Vali Rauca.
Un teaser de 30 de secunde, cat sa simtiti directia si emotia noii piese, Apatrizi.
Cum ati scris “Apatrizi”?
Ideea de baza a pornit de la mine si, cum facem de obicei, restul trupei a intrat in detalii; a facut aranjamentul si fiecare a venit apoi cu o contributie personala.
Dar de la ce a venit ideea?
De la despartiri si revederi, o idee generala cumva care, ulterior, s-a suprapus cu faptul ca noi avem si o situatie in care unii dintre noi sunt plecati pe moment, in interiorul tarii sau in afara, nu suntem toti in acelasi oras. Si a pornit de la faptul ca exista mai multe planuri in care oamenii se pot desparti: si daca sunt in acelasi oras, uneori si daca sunt in aceeasi familie, sunt mai multe feluri in care poti sa nu te simti la locul tau. Dar cred ca e foarte important sa subliniem faptul ca numele piesei – Apatrizi – poate sa aiba si o valenta pozitiva…
In contextul pandemiei, sentimentul acesta sa nu ai nicio granita, niciun fel de restrictie, sa te duci cat vezi cu ochii, pare un gand pe care foarte multi omeni l-au avut. Si incercam sa luam partea pozitiva dupa atat de multa suferinta cat au avut oamenii…
Pentru mine acest titlu a fost despre o persoana fara radacini, fara identitate. A fost in mintea ta gandul ca va simtiti dezradacinati?
Putem sa vorbim si despre acest aspect pentru ca in general nisa noastra de muzica nu a fost cea mai apreciata in contextul mainstream din Romania, deci da putem sa spunem si asta, dar cred ca mesajul de baza cu care ar trebui sa plecam este ca ni s-au luat libertati pe care le consideram bine definite si le luam de-a gata inainte sa inceapa aceasta perioada care a fost destul de devastatoare pentru trupe.
Pentru mine a fost o perioada in care nu am fost inchis in casa deoarece sunt intr-un domeniu in care trebuie sa merg la laborator si e destul de diferit de cum au trait altii pandemia, dar in acelasi timp mi-a fost dor, mi-a lipsit contactul cu trupa, niste intalniri mai dese, intalnirile in care repetam…
Ce ai facut in timpul pandemiei ca sa-ti tii mintile acasa?
Cred ca cel mai important lucru a fost faptul ca ma inchideam in bucataria micuta pe care o am si compuneam piesele care se vor regasi in acest nou album. A fost mereu o privire spre viitor, nu in prezentul in care toate lumea se lamenta. Eu ma gandeam – ok fac aceste piese pentru ca intr-o zi ne vom intalni si vom putea sa le construim impreuna.
Ceea ce s-a si intamplat, in timpul pandemiei am reusit sa ne intalnim la un moment dat intr-un studio si sa tragem coloana vertebrala a albumului, dupa care ne-am adaptat si am lucrat la distanta, am finisat fiecare piesa.
Cand va aparea albumul nou?
Ar fi in plan sa apara in toamna, va avea undeva la 10-12 piese. Noi am tras mult mai multe, dar inca sunt in lucru dintre ele, deci ne vom decide in ultimul moment care vor ramane. Primul single este legat mai mult de ceea ce a fost Grimus pana acum, dar albumul are si o multime de surprize, ca directie si abordare, ceea ce e placut pentru noi, speram sa fie si pentru public, iar fanii nostri sa aprecieze.
„Avem niste experiente minunate cu oameni care tin la noi, au crescut cu noi si asteapta sa puncteze alte momente din viata lor cu piese de-ale noastre, cumva pe mine mereu m-a scos din starea nasoala faptul ca nu poate sa dureze la nesfarsit si noi mai avem multe de spus si avem de crescut cu oameni care ne sunt dragi.„
Voi ati avut intotdeauna un alt model de business decat ceea se intampla in Romania; putine aparitii in presa, putine aparitii la televizor. Comunitatea a crescut organic, pe termen lung, din intalnirile prin concerte. Cum crezi ca tot contextul asta – pandemia si schimbarile care vor veni post pandemie – vor schimba modelul vostru de business in muzica in general?
A fost usor debusolant acest lucru neasteptat care tine de un an si ceva. Intr-adevar noi ne-am adaptat prin modul in care lucram; ne-am vazut mult mai rar decat obisnuiam sa o facem si ne-am gandit ca in aceasta perioada singurul lucru pe care chiar putem sa-l facem e sa ne concentram pe muzica noastra si sa transmitem ceva durabil care va ajunge la fani.
Cred ca vom lansa cel putin 3 single-uri sau cate va fi necasar pana la momentul in care ne vom asigura ca oamenii se vor simti bine la concert; nu vom forta nimic. Pentru noi a fost mereu o granita foarte volatila intre public si trupa, asa ca nu vom forta evenimente cum ar fi o lansare de album, fara sa fie conditiile de asa natura ca oamenii sa se poata bucura, sa interactioneze si sa fie un show facut in comun de public si de trupa. In ceea ce priveste alte lucruri din partea de model de business, bineinteles ca vom avea merchandise si albume in format fizic, un artwork care sa placa pentru ca este singurul fel in care noi vom putea ajunge in mainile fanilor, sa transmitem o emotie catre ei…
Sunt foarte putini oameni care au cautat sa gaseasca partea pozitiva in acest context; cei mai multi s-au inchis in ei si au mers in directia “cat de greu imi este, sunt debusolat”. De unde crezi ca a venit la tine directia diametral opusa? Ce parte din educatia sau experienta ta te-a facut sa spui “o sa fie o lumina la capatul tunelului…”
Cred ca e un cumul de factori, educatie, experienta, modul in care esti raportat la alti oameni si comunici cu alti oameni.
Nu neaparat tot timpul au fost zile roz, dar tinand cont de ce avem in spate – si acum vorbesc despre trupa – niste experiente minunate cu oameni care tin la noi, au crescut cu noi si asteapta sa puncteze alte momente din viata lor cu piese de-ale noastre, cumva pe mine mereu m-a scos din starea nasoala; faptul ca nu poate sa dureze la nesfarsit si noi mai avem multe de spus si avem de crescut cu oameni care ne sunt dragi.
Iar personal, niciodata nu am stat intr-un moment rau mi-am gasit ceva de facut: daca simteam ca ma sufoc si nu am niciun fel de perspectiva, am iesit sa ma plimb, m-am apucat sa lucrez la o piesa, sa fac sport. Mereu a fost ceva care intai parea fortat pentru starea respectiva, dar a devenit firesc si ma gandeam la finalul activitatii – de ce eram atat de stresat inainte?!
Tine de a te forta putin la inceput sa iesi dintr-o stare negativa, dar merita din plin daca faci o activitate care iti place si crezi ca are sens. Si cred ca oricum sunt multe aspecte care ne fac sa fim optmisti, situatia devine mult mai buna fata de anul trecut pe vremea asta.
Ceea ce m-a mai tinut foarte bine si in forma a fost platforma Overground Showroom unde oamenii care au creat-o s-au straduit sa faca tot ce e posibil sa avem in acasa cate un concert vineri seara, sa nu ni se para ca totul e atat de lipsit de sens. Puteam sa accesam un concert in cel mai apropiat mod posibil de prezenta in persoana. Acolo am vazut multe trupe romanesti care au, in sfarsit, materiale video de calitate cu care pot sa ramana in istorie, sa zic. Asta lipsea in industria noastra; sa fie materiale video de calitate si concerte care sa fie mixate bine…
De cata vreme esti in Germania?
De 1 an si jumatate, sunt la o cercetare post doctorat.
Si care a fost tema doctoratului?
Doctoratul a fost dat pe biologie moleculara si acum fac un stagiu de cercetare despre semnalizare celulara si alte apecte legate de molecular.
Educatia ta academica te-a facut sa vezi diferit pandemia.
Absolut. In primul rand am avut mereu contact cu clinicieni, oameni de mare prestigiu care stiu si au mai vazut si au experienta in spate incat sa nu genereze panica sau ganduri care sunt irationale. Ma distrugeau diferite filmulete care erau virale si care erau impartasite numai pentru ca erau senzationale cu oameni care vorbeau numai blasfemii despre pandemie si incercau sa scoata vaccinul ca fiind necurat.
Stiu ce inseamna ARN, stiu cum functioneaza fiecare celula si stiu ca nu are niciun fel de legatura cu superstitiile care i-au facut pe oameni atat de anxiosi si agresivi in multe cazuri.
Ce ai citit in aceasta perioada?
Am citit foarte multe articole stiintifice, am citit “Homo Sapiens” si “Homo Deus” (m. mea de Yuval Noah Harari) care au fost la moda, dar eu nu stiam ca sunt la moda; am citit Solenoid (Mircea Cartarescu), pentru ca doream de foarte multa vreme sa-l citesc si, in sfarsit, am avut timp. Eram incantat cand primeam material nou din Romania, de la unul la altul…
Daca ti-ai fi recunoscator pentru ceva personal sau profesional, dintre decizile luate care te-au adus in acest punct al vietii tale, pentru ce ti-ai multumi?
Pentru faptul ca mi-am ascultat vocea interioara si mi-am asumat niste riscuri cu aceasta trupa intr-o vreme in care lumea a fost socata ca am renuntat la multe lucruri ca sa iau aceasta directie. Atunci, desi parea ca mi-am taiat craca de sub picioare, lucrurile s-au asezat intr-un mod neasteptat. Dar au fost momente in care, pentru ceea ce imi doream si iubeam, am dus-o destul de greu la inceput.
Si cred ca e foarte important ca oamenii sa asculte aceasta voce interioara care le spune – ai fi potrivit si ai fi bun sa faci asta, urmeaza-ti visul – pentru ca exista lucruri care ni se potrivesc si, daca le facem, putem contribui si putem da valoare unor activitati in beneficiul tuturor, nu doar al nostru.
Cred ca pentru asta mi-as multumi.
Dar in acelasi timp nu ai renuntat nici la partea academica, partea de scoala…
Da, dar… am reinceput intr-un moment in care stabilisem si formasem nucleul in trupa. Cred ca invers ar fi fost imposibil. Am amanat un parcurs si l-am declansat in momentul in care lucrurile au fost posibile pe ambele parti. Daca as fi continuat in modul clasic, firesc, evolutia mea, sunt aproape convins ca trupa nu ar fi existat pentru ca nu era fezabil in acel context. De asta spuneam ca au fost cativa ani mai grei la inceput.
Dar e extraodinar ca ai putut sa te dezvolti in doua directii diferite pentru ca nu sunt nici macar complementare…
(rade) Dar am observat ca biologii si biochimistii au o valenta muzicala, sau poate am urmarit eu si mi-a sarit in minte treaba asta, dar foarte multi au acest refugiu. Bineinteles, nu fac toti neaparat la un nivel mai mare, dar exista ceva intre biologie si muzica pentru ca mintile biologilor se preteaza la muzica…
Si cred ca esti foarte structurat si organizat si de aici si atentia pentru detalii din muzica ta, muzica Grimus in general…
Absolut… e foarte importat sa fii structurat in orice activitate, chiar daca exista partea boema si libertatea aceea cand creezi, pentru ca produsul tau sa ajunga finit la public e nevoie de foarte multa organizare si sa stii exact la ce sa renunti si ce sa adaugi ca sa nu fie prea putin.
Pentru a pune 6 oameni impreuna ca idei, este din nou un proces destul de complex si de planificare.
Cu structura ta academica care implica o rigoare si o atentie la detalii si o disciplina a invatarii, cat de greu e sa fii liderul unei trupe, pentru ca banuiesc ca nu sunt toti la fel ca tine?
N-as folosi termenul de liderul trupei. La inceput eu aveam un vis, o directie pe care o voiam si cei mai multi s-au apropiat de mine pentru ca ei voiau sa cante. Atunci am incercat sa imprimam o directie si un sens al acestei colaborari, dar in timp am inceput sa lucram ca un mecanism. Ne cunoastem de 15 ani si nu se mai pune problema, suntem complementari, am ramas in nucleul de baza mereu aceiasi. Si faptul ca suntem diferiti, deja ne stim la fiecare slabiciunile si atuurile, fiecare dintre noi stie sa lucreze cu ceilalti destul de optmizat sa zic.
Si dincolo de asta suntem prieteni foarte buni, am avut atatea experiente impreuna incat putem si stim sa comunicam la nivel de prieten si atunci lucrurile devin mai mult decat suma partilor de fiecare data.
Liderul trupei nu se mai pune problema, nu exista acest termen in Grimus acum; exista suma partilor.
Noul single Grimus “Apatrizi” va fi disponibil pe canalul de youtube al trupei.