Scriitorii Mircea Cartarescu si Fernando Iwasaki intr-o conversatie online, unica. Intalnirea marcheaza aniversarea celor 30 de ani ai Institututului Cervantes.
Cu ocazia sarbatoririi bicentenarului independentei Peru si a 30 de ani de existenta a Institutului Cervantes, Ambasada Peru in Romania si Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza evenimentul „Peru si Romania: despre literaturile nationale. Fernando Iwasaki si Mircea Cartarescu in dialog”, care va avea loc luni, 24 mai, incepand cu ora 19:00, pe canalul de Facebook al Institutului Cervantes din Bucuresti.
Cei doi scriitori vor discuta despre importanta clasicilor, despre conceptul de literatura periferica, elementele comune si legaturile dintre literatura peruana si literatura romana, precum si despre rolul acestora in construirea unei identitati.
Despre eveniment, E.S. María Eugenia Echeverría Herrera, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Peru in Romania, a povestit cum „Peru are o lunga traditie literara care incepe in secolul al XVI-lea cu primul scriitor metis al continentului american, fiul unei printesei incase si al unui conchistador spaniol: Inca Garcilaso de la Vega. Si, de asemenea, este leaganul poetilor si scriitorilor universali precum César Vallejo, Blanca Varela, Julio Ramón Ribeyro sau castigatorul Premiului Nobel Mario Vargas Llosa”.
Fernando Iwasaki este prozator, eseist, profesor universitar, cunoscut publicului pentru romanele „Neguijón” (Alfaguara, 2005) ai „Libro de mal amor” (RBA, 2001), volumele de povestiri „España, aparta de mí estos premios” (Páginas de Espuma, 2009), „Helarte de amar” (Páginas de Espuma, 2006), „Ajuar funerario” (Páginas de Espuma, 2004), „Un milagro informal” (Alfaguara, 2003), „Inquisiciones Peruanas” (Páginas de Espuma, 2007), „A Troya, Helena” (Los Libros de Hermes, 1993), „Tres noches de corbata” (AVE, 1987). In 2015, acesta a castigat Premiul Don Quijote la cea de-a XXXII-a editie a Premiilor Rey de España pentru Jurnalism.
Mircea Cartarescu este un autor extrem de apreciat de cititorii si criticii din intreaga lume, opera sa fiind tradusa aproape integral in limba spaniola. Acesta a publicat peste 25 de carti de proza, poezie, jurnalistica, eseistica si lucrari academice, precum si numeroase articole.
In prezent, Mircea Cartarescu este profesor la Universitatea Bucuresti, jurnalist, membru al PEN Romania si al Parlamentului Cultural European. Printre cele mai importante scrieri ale sale fac parte romanele „Travesti”, trilogia „Orbitor”, romanul „Solenoid”, volumele de proza scurta „Nostalgia”, „De ce iubim femeile”, „Melancolia”, volumele de poezie „Poeme de amor”, „Totul”, „Nimic”, „Levantul”. Opera sa este tradusa in 25 de limbi, a primit majoritatea premiilor din domeniu in Romania, precum si numeroase recunoasteri internationale, precum Premiul „Thomas Mann” in Germania (2018), Premiul Formentor in Spania (2018), Premiul „Gregor von Rezzori” in Florenta (2015), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura (2015), Premiul orasului Leipzig pentru Armonie Europeana (2015), Marele Premiu pentru Poezie in Serbia (2013), Premiul Vilenica in Slovenia (2011).
Evenimentul va putea fi urmarit si pe pagina de Facebook a Ambasadei Republicii Peru in Romania.