In judetul Timis se deschide casa memoriala Dumitru Prunariu in satul unde a copilarit cosmonautul. S-au implinit 40 de ani de cand primul roman a zburat in spatiul cosmic.
Casa in care a copilarit cosmonautul Dumitru Prunariu, din satul Grosi, judetul Timis, va fi preluata de Consiliul Judetean Timis pentru a fi transformata intr-un muzeu care sa gazduiasca tabere de copii si un observator astronomic.
In vizita la casa parinteasca, Dumitru Prunariu a povestit ca „La Grosi poti sa visezi mai mult la cer si la cosmos decat o poti face in oricare alta parte. Am visat la stele, in general, nu-mi imaginam ca voi ajunge eu sa zbor in spatiul cosmic. Aici, cand se face noapte, este o noapte adanca si cerul se vede mai stralucitor, stelele se vad mult mai extraordinar, mult mai bine, mult mai frumos decat la oras”, citat de Adevarul.
Anuntul a fost facut de vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, care a fost in vizita alaturi de cosmonaut in satul in care acesta a copilarit. „Ne dorim sa realizam acolo un punct muzeal si, de ce nu, gandind pe termen lung, o tabara pentru copiii interesati de astronomie si chiar un observator astronomic.„, a scris Alexandru Proteasa pe pagina sa de Facebook.
Zilele acestea s-au implinit 40 de ani de la singurul zbor al unui roman in spatiu. Dumitru Prunariu a calatorit in cadrul misiunii Soyuz 40 din 14 – 22 mai 1981, sapte zile, 20 de ore si 42 de minute in spatiul cosmic.
Prunariu a fost al 103-lea om care a zburat in spatiu, in urma cu patru decenii, cand Romania a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauti. Conform informatiilor care au aparut in presa, in prezent, totalul este de 580 de oameni din 38 de tari.
La evenimentul aniversar care a avut loc saptamana trecuta, Prunariu a povestit inca o data despre zborul cosmic: „Si acum mai am anumite trairi in momente aniversare. Cand se apropie data lansarii, parca mai simt fiorul acela pe care l-am avut cand racheta purtatoare a plecat de pe platforma 17 a cosmodromului Baikonur si, consumand 270 de tone de combustibil, in 8 minute si 15 secunde, m-a plasat alaturi de partenerul meu de zbor, Leonid Popov, pe orbita circumterestra, la o altitudine de aproximativ 200 de kilometri, initial, si invartindu-ne in jurul Pamantului cu 28.000 de kilometri pe ora”.
Pana pe 22 mai, Romania celebreaza 40 de ani de la primul zbor al unui roman in spatiul cosmic printr-o serie de evenimente stiintifice si culturale organizate prin intermediul Fundatiei „Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu”.
La Muzeul Militar este o expozitie temporara dedicata cosmonautului, „Dumitru Prunariu – primul roman in cosmos”. De asemenea, pentru a marca momentul jubiliar, Romfilatelia a emis o emisiune filatelicaspeciala si Monetaria Statului a emis o medalie aniversara si insigne dedicate evenimentului.