Guerrilla Girls au un nou performance in Marea Britanie despre nudurile feminine si artistele prezente in muzee. E femeia subiect sau obiect in arta, e intrebarea grupului activist de artiste
Noul proiect al Guerrilla Girls se numeste “Male Gaze” si face parte din festivalul de arta contemporana Art Night. Cel mai recent proiect al miscarii feministe anonime ajunge in Marea Britanie saptamana viitoare sub forma de panouri publicitare prin care acestea invita publicul britanic sa mearga la muzeele locale si sa numere nudurile feminine de pe pereti, comparativ cu numarul de lucrari ale femeilor artistelor.
Participantii vor putea trimite numerele catre un site web special conceput, care va afisa rezultatele pe un grafic care se va schimba pe parcursul unei luni.
„Ideea ca femeile de multa vreme sunt in lucrari de arta, de obicei ca trupuri goale, dar rareori ca artisti, ridica o intrebare uriasa despre subiect versus obiect. Credem cu adevarat ca exista un element de sexism in subiectul multor lucrari occidentale. Este chiar acolo in opera de arta si vrem sa deschidem acea conversatie “, a explicat pentru The Art Newspaper una dintre membrele anonime, care se numeste Käthe Kollwitz.
Art Night este un festival de arta contemporana care a avut loc anterior in diferite parti ale Londrei, dar se desfasoara la nivel national pentru prima data in acest an, in perioada 18 iunie-18 iulie.
Doua dintre panourile publicitare ale miscarii Guerrilla Girls vor fi prezentate in Shoreditch, estul Londrei si la London Bridge; iar proiectul va fi gazduit in parteneriat cu galeria g39 in Cardiff si la Birmingham cu spatiul Grand Union. De asemenea, vor aparea in orase precum Eastbourne, Dundee, Glasgow, Leeds, Warwick si Swansea. Mai mult, ca parte din performance, pe 26 iunie va exista si un concert live online a Guerrilla Girls.
Proiectul Male Graze – cel mai mare proiect public din Marea Britanie al Guerrilla Girls – foloseste din nou la una dintre primele lor lucrari de protest “Do Women Have to be Naked to Get Into the Met. Museum?? (1989), care a constatat ca mai putin de 5% dintre artistii din sectiunea de arta moderna a Metropolitan Museum of Art din New York erau femei, dar 85% dintre nuduri erau femei.
Guerilla Girls au fost prezente anul trecut si in Romania, la Art Safari, cu proiectul “The Art of Behaving Badly”, lucrare expusa in premiera la noi in tara.
Guerrilla Girls este un grup activist si feminist de artiste format in 1985 la New York. A avut peste 55 de participante de-a lungul timpului, unele pentru cateva saptamani, altele pentru cateva decenii. Anonimitatea lor pastreaza focusul pe mesajul pe care il transmit, departe de cine ar putea fi.
Acestea poarta masti de gorile in public, sunt cunoscute sub pseudonimele unor mari artiste si folosesc statisticile, umorul si vizualuri socante pentru a expune discriminarea bazata pe gen si rasă, precum si coruptia in lumea filmului, politica, arta sau cultura pop. Au conceput peste 100 de proiecte peste tot in lume si expozitii la cele mai cunoscute muzee precum MoMA sau Whitney Museum of American Art din New York, atacandu-le pentru practicile discriminatorii direct pe proprii pereti.