Frédéric Beigbeder a transformat Bataclan din Paris intr-un club de noapte pentru intelectuali. Scriitorul a creat conceptul de DJ set literar.
Scriitorul si jurnalistul francez Frédéric Beigbeder a urcat, la finalul saptamanii trecute, pe scena salii de spectacole Bataclan pentru un „DJ set literar”.
In varsta de 55 de ani, Beigbeder a mixat texte din romanele sale cu muzica preferata. A inceput cu 2 evenimente-experiment si va continua in toamna cu alte 2 spectacole.
In showul live sustinut la Bataclan, faimoasa sala de spectacole din Paris unde au avut loc atacurile teroriste din 2015, Frédéric Beigbeder a amestecat nostalgia tineretii cu cea a noptilor energice de dans alaturi de texte din romanele sale multi-premiate. Conceptul de „DJ Set literar” este o sinteza aparent ideala a carierei lui Beigbeder ale carui scrieri sunt mereu pline de umor, autoironie, imbinand referinte culturale atat din zonele pop dar si intelectuale.
In primul DJ set literar de vineri seara, scriitorul a aparut pe scena intr-un halat de baie aruncat peste haine in stilul pijamalelor.
Intr-o recenzie publicata in LeFigaro, scenografia este descrisa intr-un stil suprarealist: a inclus candelabre electrice, abajururi, un papagal, carti, discuri de vinil si un manechin de plastic caruia Beigbeder i-a spus ca il iubeste. Spectacolul este descris ca o celebrare a unei vieti excentrice care a inclus consum de droguri, petreceri de swingeri si o viata libertina si non-conformista.
In public au fost producatori francezi de filme, editori de carti, fani ai muzicii anilor ’80 si ai romanelor lui Beigbeder. In privinta muzicii mixate alaturi de DJ Pone, spectatorii au dansat pe Black Sabbath, Depeche Mode, Stevie Wonder si Orchestral Maneuvers in the Dark.
Evenimentul va avea alte 2 prestatii in toamna, pe 23 si 24 septembrie 2021.
Nascut in 1965 intr-o comuna din vestul Parisului, Frédéric Beigbeder este bine-cunoscut si in Romania pentru”Dragosteaza dureaza trei ani”, cartea scrisa si lansata in 1997 care a fost ecranizata in 2012.
Beigbeder este multi-talentat, a lucrat in televiziune ca prezentator, a activat in industria publicitara, a scris scenarii, a regizat si a jucat in filme, a scris carti de benzi desenate, a lucrat ca jurnalist pentru GQ, a creat doua reviste – NRV si Bordel, a devenit redactor-sef al unei reviste pentru adulti dar si al unui supliment al revistei Le Figaro.
Cele mai mari realizari ale lui Beigbeder raman romanele scrise – cele mai cunoscute fiind „Dragostea dureaza trei ani”, „Omul care rade cu lacrimi”, „Windows of the world”,”29.9 RON”, „Oona & Salinger”, „Un roman francez”, „Egoistul romantic” si, mai recent, „O viata fara sfarsit”.
Trei dintre cartile sale – „Dragostea dureaza trei ani”, „Oona & Salinger” si „Fericirea e marca inregistrata” au fost dramatizate si transformate in spectacole de teatru in Romania, Beigbeder fiind prezent de mai multe ori in tara noastra.
Prezenta lui Beigbeder a fost menita sa aduca un nou suflu si sa atraga publicul francez la Bataclan. Istoria localului a fost umbrita de atacurile teroriste din noiembrie 2015 cand 130 de oameni au fost impuscati, 90 dintre ei fiind ucisi in interiorul Bataclan-ului.
Construit de arhitectul Charles Duval in 1864, Le Bataclan a fost numit initial „Le grand Café Chinois-Théâtre Ba-ta-clan” dupa opereta creata de Jacques Offenbach. Inca de la inceput a fost gandit ca un templu al placerilor, fiind decorat ca o pagoda chineza, cu statui cu buddha si dragoni pe cornise. La parter era muzica si jocuri de biliard, la etaj erau dansuri de cvadrila si polka. Aspectul principal si culorile originale au fost pastrate dar statuile au disparut in timp.
De la primul cafe-concert parizian, Bataclan s-a transformat intr-o sala de evenimente care reflecta modul de viata parizian al momentului. Scena a devenit cunoscuta pentru cele mai mari nume ale muzicii rock, rap, electro si soul care au cantat de fiecare data cu casa inchisa.
Spatiul si-a pierdut semnificatia de loc al distractiei si al placerilor dupa atacul sangeros din noiembrie 2015. In seara de 13 noiembrie, unul dintre numerosii teroristii care au atacat parizienii a intrat cu mitraliera in cei 1500 de spectactori din Bataclan si a impuscat 90 de oameni. In timpul atacurilor, 416 oameni au fost raniti, 100 dintre aproape critic. Au fost cele mai grave atacuri din Franta de la cel de-al Doilea Razboi Mondial pana astazi.