Cea mai bine vanduta biografie a Printesei Diana urmeaza sa fie publicata in Romania. Evenimentul marcheaza si un concurs pentru comunitatea de artisti contemporani
Editura Corint aduce in Romania povestea uneia dintre cele mai spectaculoase identitati publice ale secolului trecut: Printesa Diana. Biografia Diana. Povestea unei printese spusa de ea insasi, de Andrew Morton (lansata in Anglia in 1998, acum tradusa la noi), vine cu o provocare pentru comunitatea de artisti contemporani, pentru care organizatorii adreseaza intrebarea Cum se uita secolul XXI la Printesa Secolului XX?
De la grafitti la mural efemer, stencil sau colectii de stickere, raspunsul este declinat in orice tip de abordari care ar putea surprinde impactul ei cultural asupra lumii in care traim acum, felul in care prezenta ei a modelat perspective, discursuri publice, experiente artistice, ideea de personaj regal, de star, de influencer contemporan. Campania #diana21stcentury Call for artists! este disponibila aici, iar valoarea premiilor este de 24.000 lei.
In aceeasi linie, Carturesti si Corint organizeaza o dezbatere online, #diana21stcentury, pe 30 iunie, de la ora 19.00 cu Nigel Bellingham – Country Director British Council Romania, Raluca Michailov – General Manager BP Publishing Media, director Forbes Romania, Filip Lucian Iorga – istoric, Irina Markovits – consultant de fashion si imagine publica, Irina Pacurariu – jurnalist TVR, Andreea Hentea – jurnalist TV Mania, Alex Galmeanu – fotograf si Ioana Baldea Constantinescu – Brand Manager Editura Corint, jurnalist cultural si moderatoarea intalnirii.
In 2022, se vor comemora 25 de ani de la moartea Printesei Diana. Lady D si-a pierdut viata pe 31 august 1997. Se afla la Paris si a murit in urma unui accident de masina, soferul fiind orbit de blitul paparazzilor care o urmareau.
In timpul vietii, aceasta a trebuit sa faca fata infidelitatii sotului sau, Printul Charles, a indiferentei pe care acesta o arata in public fata de ea, dar si presei care incerca in continuu sa afle detalii din viata lor privata. S-a luptat cu bulimia, dar si cu depresia post-natala. Actiunile caritabile au fost evadarea emotionala a Printesei Diana, care in 1996 a divortat de Printul Charles.
De la moartea acesteia, o serie de filme, musicals si expozitii i-au fost dedicate, precum si diferite interventii culturale.
Rochia de mireasa a Printesei Diana va fi expusa la Palatul Kensington pentru prima data in mai bine de 25 de ani. Expozitia va prezenta si articole nevazute din arhivele celor mai celebri couturieri regali ai secolului al XX-lea.
Expozitia „Royal Style In The Making” s-a deschis pe 3 iunie in Orangeria proaspat restaurata a Palatului Kensington si va putea fi vizitata pana pe 2 ianuarie 2022. Scopul este sa exploreze „relatia intima dintre designerul de moda si clientul regal”.
Printul William si Printul Harry au donat rochia de mireasa din tafta de matase a mamei lor catre asociatia Historical Royal Palaces care organizeaza expozitiile din palatele regale.
La sfarsitul anului trecut, 10 artisti contemporani au recreat geanta Lady Dior, modelul preferat al Printesei Diana.
Casa de moda Dior a dezvaluit noua generatie de artisti care au fost invitati sa colaboreze pentru proiectul anual „Lady Art”. Ajunsa la a cincea editie, colectia este o sarbatoare a creativitatii si a maiestriei unor designeri emergenti care sunt provocati sa recreeze faimoasa geanta „Lady Dior”.
Este unul dintre cele mai bine vandute modele ale casei Dior, numele a fost inspirat de Printesa Diana care a fost o mare fana a gentii.
Geanta a fost lansata initial in 1994 si a primit porecla „Chouchou” care inseamna „favorita” in franceza.
Un an mai tarziu, Bernadette Chirac, Prima Doamna a Frantei, a comandat casei Dior sa creeze un model clasic, negru pentru a fi oferit cadou Printesei Diana care urma sa viziteze expozitia Cezanne de la Grand Palais din Paris. Modelul a devenit unul dintre preferatele Printesei de Wales care a purtat-o in majoritatea aparitiilor publice in urmatorul an.