In Scotia s-a reluat circulatia unui tren de lux in care sunt degustari de whisky si tratamente spa. Europenii au o lunga traditie cu plimbarile cu trenul, Orient Express fiind cea mai cunoscuta ruta
Daca sunteti in cautarea a ceva super-special care combina luxul, aventura si mancarurile rafinate, trenul scotian Belmond Royal poate fi ceea ce cautati. Belmond Royal este o noua experienta hoteliera de cinci stele pe roti – oferind tratamente spa, degustari de whisky si multe altele.
Lansat in 1985, „trenul de croaziera” Royal Scotsman a fost treptat modernizat de-a lungul anilor pentru a include de la cabine cu baie la Bamford Haybarn Spa – primul spa din Marea Britanie situat intr-un vagon de tren. In ultimul an, serviciile au fost reduse din cauza pandemiei. Incepand din aprilie, trenul a repornit pe diferite rute cheie din Scotia, cu o serie de trasee valabile pana in octombrie.
Programul trenului este variat si combina mai multe tipuri de excursii, printre care si deplasari pentru a merge la pescuit sau tururi private ale campurilor de lupta, excursii la distileriile de whisky sau plimbari la Loch Lomond, Insula Bute, Castelul Glamis si Muntele Stuart.
Oferta cuprinde si un tur special creat pentru pasionatii de whisky, denumit „Scotch Malt Whisky Trail Tour”. Aceasta calatorie de patru nopti incepe la Hotelul Balmoral din Edinburgh, unde un „ambasador de whisky” specialist va incepe incursiunea turistilor in lumea celebrei bauturi. Dupa ce pasagerii urca in tren, programul cuprinde tururi private ale distileriilor Tomatin, Macallan si Tullibardine, dar si diverse alte degustari de whisky.
Preturile incep de la aproximativ 4.000 de lire sterline pe pasager si momentan doar 40 de persoane pot fi concomitent in tren, pentru a respecta toate regulile de distantare sociala. Experientele cu trenul Belmond Royal se pot rezerva aici.
Orient Express, calatoria legendara si opulenta cu trenul care traverseaza intreaga Europa, aduce calatorilor noi rute. Calatorii vor putea urca acum in tren din alte cinci orase: Roma, Florenta, Geneva, Bruxelles si Amsterdam si se adauga trei rute noi.
Prima ruta organizata pentru Orient Express a plecat la data de 5 iunie 1883 si a unit Parisul de Viena, iar ulterior, ruta a fost de la Paris la Constantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timisoara – Caransebes – Varciorova – Craiova – Piatra Olt – Pitesti – Bucuresti – Giurgiu – Smarda, insumand un traseu de 2.627 km. De aici, pasagerii erau transportaTi cu feribotul peste Dunare la Ruse pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urmau calatoria pe un pachebot al companiei austriece Lloyd, cu care pasagerii ajungeau, dupa un voiaj ce insuma 83 de ore si 30 de minute, la Constantinopole, actualul Istanbul.
Lawrence al Arabiei, Mata Hari si Lev Tolstoi au fost printre calatorii obisnuiti ai Orient Express.
Orient Express-ul a fost un simbol important al perioadei cunoscute drept La Belle Époque si parte din farmecul sau a pierit odata cu ea in Primul Razboi Mondial. Anii 1930 au fost perioada de glorie a Orient Express-ului, care si-a capatat reputatia pentru confortul si luxul sau, avand in garnitura vagoane de dormit si vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucatariilor lor. Documentele vremii atesta ca Lawrence al Arabiei, Mata Hari si Lev Tolstoi au fost printre calatorii obisnuiti ai Orient Express.
Inca de acum mai bine de 130 de ani, trenul si-a facut drum de la Paris la Istanbul, fiind folosit de spioni, demnitari, artisti si presedinti de stat.