Compania de balet creata de Maurice Bejart e in mijlocul unui scandal cu droguri si agresiune sexuala.
Una dintre cele mai prestigioase companii de balet din lume, Bejart, e protagonista unui scandal in care se vorbeste de consum de droguri de mare risc, agresiuni sexuale si abuz de putere.
Compania, care are sediul la Laussane in Elvetia si a fost creata de balerinul si coregraful francez Maurice Bejart, se afla de doua saptamani sub un audit al autoritatilor elvetiene pentru plangeri referitoare la munca intr-un mediu nepotrivit si comportament necorespunzator.
Compania de balet este coordonata si finantata de Fundatia Bejart care colaboreaaza impreuna cu autoritatile la realizarea anchetei, asta dupa ce la inceputul anului o scoala de balet afiliata – Rudra Bejart – si-a concediat directorul si a suspendat toate cursurile pana la sfarsitul anului. La momentul respectiv, directorul Michel Gascard si regizorul artistic Valerie Lacaze, sotia directorului, au fost acuzati de abuz psihologic asupra elevilor si comportament tiranic si violent.
Televiziunea elvetiana RTS a prezentat o ancheta in care, cu vocile schimbate si sub anonimat, cativa dintre fostii dansatori din Bejart Ballet Lausanne (BBL) spun cum au scris de mai multe ori fundatiei plangandu-se de drogurile omniprezente la repetitii, dar si de nepotismul in promovarea in spectacole, precum si de agresiunile sexuale ale coregrafilor asupra balerinelor.
Cele mai multe dintre acuzatii sunt centrate pe Gil Roman, cel care conduce compania din 2007 cand fondatorul acesteia a murit. Roman nu a comentat pana acum niciuna dintre acuzatii care au ajuns si la sindicatul dansatorilor si fac referire la “denigrari, umilinte, insulte, consum de droguri”, intr-una dintre plangeri mentionandu-se ca directorul companiei ii obliga pe dansatori sa-i faca rost de droguri.
Compania de balet Bejart a fost creata in 1987 din dorinta balerinului si coregrafului Maurice Bejart de a face accesibil baletul unui public cat mai larg.
Compania a dansat in cele mai mari sali din lume – de la Palatul de Stat din Moscova, pana la Palatul Congreselor din Paris sau Odeonul din Atena. Compania Bejart a fost prezenta si in Romania, cu spectacole la Teatrul National si la Sala Palatului.
Doua balerine romane au fost parte din aceasta companie de dans: Oana Cojocaru (in 2007) si Bianca Stoicheciu (in 2017), ambele au dansat inainte la Opera Nationala din Bucuresti.