Inspiratie pentru Romania: Sony Music UK a anulat datoriile catorva mii de artisti care au semnat cu compania inainte de anii 2000. Casa de discuri le da astfel posibilitatea artistilor sa castige din streaming
Intr-o miscare fara precedent, Sony Music UK a anulat datoriile de peste ani ale artistilor cu care a semnat inainte de anii 2000 pentru a le da posibilitatea sa incaseze bani din platformele de streaming.
Datoriile au fost anulate pentru artistii mai mici, nu au fost luate in calcul numele foarte mari din industrie care se afla in portofoliul Sony.
Datoriile fata de casa de discuri apar din forma in care colaborarea se face in acest domeniu: de multe ori casa de discuri crediteaza artistul platind piese, videoclipuri, investitia in marile turnee, urmand sa-si recupereze banii in baza unor intelegeri procentuale din contract. Banii sunt recuperati din platformele de streaming, din vanzarea muzicii, sau – daca casa de discuri are drepturi si pe booking – dintr-un procent din incasarile din spectacole.
Sunt insa multi artisti care nu reusesc sa acopere cheltuielile din investitia initiala si pana cand datoria nu a fost platita, artistii nu incaseaza bani din sursele digitale care se afla in proprietatea casei de discuri.
Ca urmare a acestei proceduri, care e standard pentru casa de discuri, trupa TLC a declarat faliment in anii 90.
Acum Sony UK, intr-o scrisoare trimisa artistilor sai, citata de BBC, a mentionat “ nu modificam contractele existente, dar am ales sa inchidem datoriile nerecuperate pentru a da ocazia artistilor sa castige in aceste vremuri grele bani din exploatarea online.”
Decizia Sony ii face eligibili la incasari online si pe artistii care au semnat contracte in epoca in care digitalul nu era la putere iar muzica se asculta pe CD-uri si casete.
Sony atinge insa si un alt aspect al businesului sau, pentru ca in Anglia parlamentul a cerut ca veniturile din streaming sa fie la vedere, iar casele de discuri sa arate profitul explicit din aceste servicii.
Specialistii spun ca nu e vorba de foarte multi bani de incasat in viitor la nivel individual, cateva mii de euro la cateva luni, dar decizia creeaza un precedent important si e o supapa de supravietuire pentru multi artisti, mai ales in Anglia unde, din cauza Brexit, concertele in afara tarii au costuri foarte mari, artistii fiind nevoiti sa obtina – contra cost – foarte multe acte si aprobari de transport.