Trei retete de vara care se prepara in 30 de minute: Buddha Bol, linguine cu rosii, mozzarella si lamaie, ardei gras cu legume la grill
Suntem oficial in perioada de vara care, statistic, e cea mai benefiac pentru sanatate. Putem sta la soare, iar vitamina D sa ajute corpul, putem face aerosoli si plamanii nostri se vor curata si putem manca foarte multe legume si fructe care ne vor ajuta mult la incarcarea cu energie.
Chiar daca nu sunteti adeptii unui stil de viata vegetarian, vara e perioada in care cu lejeritate cateva mese pe saptamana pot fi numai cu legume si fructe, fara sa simtiti ca sunteti privati de carnea de orice tip.
Iata trei propuneri de retete de vara, pline de vitamine si foarte gustoase.
Ardei grasi umpluti cu legume. Nu e vorba de reteta noastra traditionala de ardei umpluti in versiunea de post, ci de ceva care necesita mult mai putina pregatire.
Aveti nevoie de ardei grasi pe care-i taiati pe jumatate, ii stropiti cu ulei de masline si ii puneti 10 minute la cuptor. Intr-un bol separat se amesteca branza cheddar, lime, doi catei de usturoi, ceapa taiata marunt, coriando, porumb, quinoa sau fasole, patrunjel. Amestecul se pune peste fiecare jumatate de ardei si se mai pun 10-15 min la cuptor pana s-a topit branza.
Se servesc cu felii de avocado care au fost stropite cu lime.
Linguine cu mozzarella, rosii si lamaie, plus menta sau busuioc
Vara combinatia cea mai iubita si mai gustoasa este rosii, busioc, mozzarella proaspata. E ceea ce numim salata Caprese, dar ingredientele de aici le putem duce intr-o cina cu paste delicioase.
Linguine sunt pastele de preferat pentru aceasta combinatie.
Rosiile se pun la cuptor 15 min, apoi intr-un bol, se amesteca rosiile cu branza poaspata, frunze de menta sau busuioc, cateva nuci sau alune maruntite si suc de lamaie. Se adauga sare si piper dupa gust.
Pentru ca e un preparat foarte versatil, el poate avea mai multe variatiuni: in loc de mozzarella poate fi branza dvs preferata – eventual o feta foarte grasa.
In loc de linguine, orice paste lungi pot fi folosite, iar cei care sunt vegani sau au probleme cu glutenul pot inlocui pastele cu noodles din dovlecei.
In ultimii ani, sub influenta instagramului, se vorbeste un nou fel de mancare, Buddha Bowl – un bol de salata care poate fi adaptat in functie de ce-i place fiecaruia, dar care are legume frumos colorate sa dea bine in fotografii.
Numele de Bolul lui Buddha se banuieste ca vine de la traditia calugarilor buddisti de a iesi dimineata in fata manastirii si de a primi intr-un bol diverse alimente de la persoanele care-i asteapta pe alee, aceea fiind masa lor pentru intreaga zi.
Daca vreti sa va preparati propriul Buddha bol cu legume de sezon, iata ce ar trebui sa contina.
Un sos delicios si daca se poate onctuos – cel mai versatil si potrivit cu cat mai multe legume este un sos obtinut din turmeric si tahini combinat cu ulei de masline. Poate fi insa si un vinaigrette simplu, sau un sos din unt de arahide, lamaie si hummus.
Legume gatite – cartof dulci la cuptor, morcovi la cuptor, ciuperci, varza de bruxelles -orice va place in versiunea sotat sau copt.
Cateva legume crude – varza, ridichi, conopida, broccoli.
Cateva “verdeturi” – patrunjel, kale, salata verde, ceapa verde, apio … oricare va place.
Grane – orez negru, mei, arpacas, naut, linte, quinoa, couscous. – orice va place.
Muraturi – o gogonea taiata marunt, catravete murat, varza murata colorata.