3 milioane lei din partea Comisiei Europene sunt oferite companiilor active in sectorul cultural independent din Bucuresti afectate de pandemia de coronavirus. Suma pe care un operator independent din domeniul cultural o poate obtine este de 75.000 lei, aproximativ 15.000 euro.
Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor pentru 3 milioane lei menita sa sprijine companiile active in sectorul cultural independent din Bucuresti, in contextul pandemiei de coronavirus.
Schema a fost aprobata in temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, fiind sub forma unor granturi directe. Scopul schemei este de a atenua nevoile de lichiditate cu care se confrunta beneficiarii din cauza masurilor restrictive pe care guvernul roman a trebuit sa le puna in aplicare pentru a limita raspandirea virusului.
Sprijinul public va acoperi anumite costuri suportate de beneficiari in perioada august – decembrie 2020 si cuprind cheltuieli de inchiriere pentru sediul central / biroul operational, cheltuieli cu utilitatile publice, salarii si contributii pentru maximum 3 angajati, plafonat la salariul minim lunar national. Sprijinul financiar este nerambursabil si se acorda sub forma de grant, o singura data.
Suma pe care un operator independent din domeniul cultural o poate obtine este de 75.000 lei, aproximativ 15.000 euro.
Demersul este sprijinit de Primaria Capitalei, iar banii se vor asigura de la bugetul local al municipiului Bucuresti, prin bugetul alocat Directiei Cultura, Invatamant, Turism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.
Primarul a initiat proiectul „Sustinem sectorul cultural independent in Bucuresti” in aprilie 2021, argumentand ca “Am promis un ajutor de urgenta pentru cheltuielile de functionare ale institutiilor culturale independente afectate de criza medicala, inventarierea in regim de urgenta a spatiilor culturale din Bucuresti si, in viitorul buget, o alocare de fonduri pentru sectorul cultural independent – in locul targurilor si evenimentelor culturale fanteziste ale precedentei administratii”. Totodata, primaria a estimat ca sunt 40 de astfel de institutii culturale independente in Bucuresti.
Primaria Capitalei mai are un program in desfasurare prin ARCUB, o alta institutie culturala aflata in subordine. In martie 2021, o parte dintre operatorii culturali independenti s-au intalnit pentru o masa rotunda sa dezbata ansamblul de scheme si instrumentele de sustinere pregatite de ARCUB pentru sectorul cultural independent din Bucuresti. Conform informatiilor publicate de ARCUB, pe baza propunerilor prezentate de Mihaela Paun (Director ARCUB) si Alina Teodorescu (Director adjunct ARCUB), reprezentanti ai sectorului cultural au fost invitati la o consultare publica in care s-a urmarit discutarea mecanismelor de sprijin viabile, identificarea nevoilor stringente pentru mentinerea activitatii culturale in anul 2021 si initierea unui dialog deschis cu reprezentanti ai autoritatii publice locale. Momentan, institutia nu a mai comunicat nimic despre acest demers, insa din mai 2021 exista o finantare de 3.5 milioane lei pentru proiecte culturale care sa reprezinte „Orasul invizibil 2021”, un program din strategia culturala a Bucurestiului 2016-2026.