Skip to content

Gabriel Croitoru canta pe vioara lui Enescu in Parcul Coloanei fara sfarsit din Targu Jiu. Vioara Guarneri del Gesù a fost preferata de Enescu in detrimentul unui Stradivarius, iar violonistul Gabriel Croitoru este singurul muzician care si-a castigat, prin concurs, dreptul sa cante cu ea.

Pe 2 iulie, de la ora 20.00, la Targu Jiu va rasuna legendara vioara Guarneri del Gesù pe care a cantat George Enescu, un instrument pus la dispozitie si aflat in patrimoniul Muzeului National “George Enescu”, prin maiestria violonistului Gabriel Croitoru. Acesta va concerta alaturi de  pianistul Horia Mihail, aducand muzica aproape de comunitati dintre cele mai diferite Romania.

Pianistul Horia Mihail este cel care, in ultimii zece ani, pleaca in turneu national pentru a promova muzica clasica, transformand muzica intr-un dialog cultural si muzical dincolo de prejudecati si false bariere. Programul pregatit pentru publicul din Targu Jiu contine piese de mare popularitate din repertoriul romanesc si universal.

Este pentru prima data cand turneele organizate de Horia Mihail ajung la Targu Jiu, intr-un cadru simbolic al trilogiei ansamblului monumental creat de Constantin Brancusi, compus din Coloana Infinitului, Poarta sarutului si Masa tacerii, mai exact in Parcul Coloanei fara Sfarsit.

Gabriel Croitoru a obtinut, din anul 2008 prin concurs dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui George Enescu.

Vioara Guarnieri – cunoscuta si sub numele de „Catedrala”, dateaza din1731 si poarta semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu). Vioara a fost cumparata de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor si violonist roman preferand instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparat in 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus de Spiru Haret.

Dupa moartea lui Enescu, sotia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului roman atat Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, cat si obiectele personale care au apartinut maestrului. Printre obiectele donate, se numara si cele cinci instrumente cu corzi, dintre care cea mai valoroasa este vioara Guarnieri.

De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cantat la vioara Guarnieri, aceasta fiind pastrata in conditii de siguranta, la Bucuresti, pana in anul 2008 cand magnificul „Catedrala” a revenit in circuitul concertistic, fiind data in folosinta violonistului Gabriel Croitoru in urma unui concurs de interpretare a compozitiilor enesciene.

Viorile Guarneri au aparut in secolele 17 si 18, si sunt alaturi de Amati si Stradivari, unele dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale.

Giuseppe Antonio Guarneri del Gesu (1698-1744) a fost cel mai cunoscut membru al familiei de lutieri si si-a dezvoltat propria tehnica si linie in fabricarea acestor instrumente.

Giuseppe este cunoscut ca „del Gesu” datorita initialelor I. H. S. si a crucii inscriptionate pe viorile sale. El a deviat mult de la traditia familiei sale, avand un stil propriu al dezvoltarii tehnicii de fabricare a viorii si reusind sa atinga calitatea viorilor Stradivarius.

Instrumentele sale sunt foarte valoroase si pentru ca sunt putine la numar, aproximativ 180, si se disting printr-un sunet complex, tumultos, plin de bogatie si profunzime armonica, dar si printr-un finisaj ce il depaseste vioara Stradivarius.

Istoricii au descoperit ca segmentul de piata al familiei Guarneri era format, in principal, de muzicieni, spre deosebire de Stradivari care lucra cu precadere pentru nobili, case regale si biserici. Gradul de uzura al viorilor Guarneri dovedeste o preferinta clara a muzicienilor de a le canta.

Informatiile oficiale arata ca violonisti celebri ca Joseph Joachim, Eugčne Ysaye, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman si George Enescu au cantat pe aceste viori. Niccolo Paganini a cantat la una dintre viorile lui del Gesu, si este astazi expusa in Genoa, Italia.

Violonistul Gabriel Croitoru se bucura de peste o mie de aparitii scenice. Acesta a evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. Incepand din 2011, a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura, sub titlul “Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si “Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail).

Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.

Citește în continuare