De la brutarii artizanale la cafenele de specialitate, 5 afaceri locale care sprijina comunitati defavorizate
Desi la inceput, ideea de antreprenoriat social pare ca poate avea succes si in Romania. Afacerile sociale nu se ghideaza dupa legea profitului, ci au ca scop crearea de locuri de munca pentru persoane vulnerabile, stimuland folosirea unui potential lucrativ neglijat si impiedicand marginalizarea din punct de vedere social a celor aflati in situatii atipice sau de dificultate. De la brutarii artizanale la cafenele de specialitate, astfel de afaceri ajuta comunitatile defavorizate.
Paine si produse de panificatie pregatite de o asociatie care se ocupa de mamele singure a devenit unul dintre cele mai cautate branduri. MamaPan ofera locuri de munca mamelor singure sau celor care au mai mult de doi copii in intretinere si se afla in situatii dificile de viata.
In prezentarea lor, MamaPan mentioneaza ca proiectul a luat nastere dupa ce au constatat ca un procent foarte scazut din mamele singure sau cu multi copii in intretinere reusesc sa-si gaseasca si sa pastreze un loc de munca din cauza situatiei lor familiale speciale. „Astfel, ne-am indreptat atentia asupra acestui grup vulnerabil economic, cu risc semnificativ de marginalizare si excluziune sociala, oferindu-le locuri de munca platite cu salarii decente si un program de lucru care sa le permita sa dedice timp familiei”, explica initiatorii initiativa.
In acest moment, se poate comanda de pe site-ul proiectului produsele, acestia avand inclusiv o gama de paine fara gluten, cu faina de orez si migdale sau produse cu maia.
Brutaria Concordia functioneaza pe un principiu similar, grupul tinta fiind tinerii in situatii vulnerabile. Mai mult, la Concordia acestia trec si printr-o scoala de brutari si patiseri.
Toate fondurile rezultate din vanzarea produselor Brutariei Concordiasustin cursurile de brutar/patiser organizate unde anual 40 de tineri din grupuri vulnerabile beneficiază de pregatire profesionala.
Brutaria oferao gamavariata de produse din ingrediente naturale – paine cu maia, cu seminte si faină de secara, chifle si baghete, covrigi bavarezi, dar si produse de patiserie traditionale austriece.
Mai mult, brutaria Concordia functioneaza si in regim de catering pentru companii, dar si abonamente oferite prin programe de CSR. Exista abonamente si pentru persoane fizice, iar toate ofertele lor sunt disponibile pe pagina de Facebook, aici.
Langa Bucuresti, la Comana, este deschisa acum si Bucataria Dealul Morii, care face parte din Ansamblul Moara de hartie – Satul mestesugurilor.
Aici veti avea ocazia sa savurati mancaruri inspirate de atmosfera vremurilor de altadata, atat pentru turisti, cat si o cantina pentru famiile din localitate cu sistuatie materiala precara. Intreg ansamblul este o experienta de vizitat, mai ales pentru familiile cu copii, aici fiind recreate vechile mestesuguri traditionale. De asemenea, se pot plati in avans mesele unei familii defavorizate, iar toate informatiile sunt disponibile aici.
Exista si cafenele sociale, momentan deschise in Bucuresti si la Cluj Napoca, fosta Sheida Cafe, acum Twenty Eight Cafe si Cofeels.
Twenty Eight Cafe este o cafenea sociala cu cafea gourmet, 52 de tipuri de ceai si prajituri persane, pe care le gasiti pe Ion Campineanu 23.
La Cluj, s-a deschis de curand Cofeels, prima cafenea sociala din oras. Cofeels este o intreprindere sociala prin care, initiatorul proiectului isi doreste sa aduca impreuna oamenii care iubesc cafeaua, acordand o grija deosebita segmentului de public format din persoane cu dizabilitati, el fiind o persoana cu deficiente de vedere. In cafenea exista de asemenea o serie de produse si de la alte intreprinderi sociale din tara, cu lumanari parfumate si diferite obiecte decorative. Cafeneaua se afla aproape de centrul Clujului, pe str. Gheorghe Sincai, nr. 9.