Ce puteti face in weekend-ul 2-4 iulie: Balkanik Weekend, Scarlett Johansson in Vaduva neagra in cinematografe, Vunk in aer liber si multe show-uri de stand up
Primul weekend din iulie vine cu vesti bune pentru ca lucrurile incep sa se reintoarca la normal – de la 1 iulie sau ridicat restrictiile, iar restaurantele si cluburile pot sta deschise pana la ora 02.00. Totodata, nu mai exista restrictii de distantare sociala la mese, iar festivalurile se pot organizata pentru grupuri mari, doar daca participantii sunt vaccinati, s-au imbolnavit de curand sau au test PCR.
De asemenea, incepand din acest weekend pana in 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.
Premierele din cinematograf sunt Ghici cine mai vine la cina (2020), Vaduva neagra (2021), Femei obisnuite (2019), Spirit Neimblanzit (2021), The Ice Road (2021), The Nest (2020), Spiral: Urmatorul capitol Saw (2021) si Jaful secolului (2021).
O parte dintre filmele castigatoare la editia GOPO de anul acesta se pot vedea online, pe Netflix si HBO GO.
Productiile „5 minute” si „Urma” sunt disponibile pe platforma Netflix, iar documentarele „Acasa” si „Colectiv” se pot vedea pe HBO GO.
A inceput si Festivalul Filmului Francez, care anul acesta are o editie aniversara si se desfasoara in 12 orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures.
Programul a fost construit in jurul ecuatiei 5 x 5 = 25: cinci sectiuni a cate cinci filme fiecare, pentru a marca cel 25 de editii ale acestui festival. Proiectiile vor avea loc in sali de cinema si in aer liber, dar si online. La Bucuresti, proiectiile vor avea loc intre 1 si 11 iulie in sala de cinema Elvire Popesco si in aer liber, pe terasa Le Bistrot Social din curtea Institutului Francez, cu aplicarea regulilor sanitare specifice fiecarui loc. Detalii despre eveniment aici.
Pe 3 si 4 iulie, la Food Hood (Calea Grivitei nr. 15), are loc o petrecere in spiritul Balkanik Festival, cu atmosfera deopotriva interbelica si cu un aer de litoral, cu muzica romaneasca sirelaxare, dar si zona de mancare si bauturi.
Sambata, de la ora 19.00, pe scena va urca Taraful Ionel Tudorache, cel care din 1975 pana in 1980 a acompaniat-o pe scena pe Romica Puceanu si, mai apoi, a cantat cu Gabi Lunca si Tony Iordache, afirmandu-se ca un mare acordeonist si artist de muzica lautareasca veche.
Pentru duminica, Eugen Radescu va fi DJ, cunoscut publicului si ca manager cultural, curator, co-fondator al Bienalei de Arta Contemporana Bucuresti, pasionat de muzica disco care te transporta direct in barurile din Mamaia sau Los Angeles din anii ’90 sau 2000.
Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” au venit pentru prima data in Romania, la cea de-a XXI-a editie a intalnirilor JTI – o editie speciala, intr-un turneu muzical, la Bucuresti si la Sibiu, ca apoi sa mearga la Timisoara, la editia de anul acesta a JazzTM.
Solistul si compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formata din 15 dintre cei mai buni instrumentisti ai momentului, au sutinut un prim Concert de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie ora 20:00, iar pe 2 iulie comcerteaza la Sala Radio.
Anul acesta se implinesc 10 ani de la debutul trupei RoadkillSoda, care va concerta tot pe 1 iulie la Expirat Halele Carol. Evenimentul este disponibil aici.
VUNK isi intalneste fanii in Gradina Urbana pe 2 iulie, iar informatii despre eveniment sunt disponibile aici.
De 25 de ani pe scena din Romania, VUNK este una dintre cele mai cunoscute trupe din rock-ul românesc, iar single-uri precum „Pleaca” (Hit Gold), „Vreau o tara ca afara” (hit popular, devenit slogan national), „Asa si” sau „Numai la doi” au ocupat primul loc in topurile radio de-a lungul anilor, timp de mai multe saptamani.
Duminica, 4 iulie, Haiducii din Clejani la Gradina Urbana. Taraf de Caliu se va ocupa de buna dispozitie a mesenilor, iar informatii despre eveniment sunt disponibile aici.
De Ziua Universala a Iei, a inceput o expozitie chimonoul japonez fata in fata cu ia romaneasca. Evenimentul marcheaza si 100 de ani de relatii japonezo-romane.
La Centrul Cultural Expo Arte incepe astazi expozitia „Chimonoul intalneste ia”, un eveniment care isi propune sa prezinte in oglinda piese vestimentare din colectiile Iulia Gorneanu si Mihaela Badin Chilian cu chimonouri (houmongi, haori, komon, yukata, iromuji) si ii de colectie, reprezentative pentru cele doua culturi, expuse intr-un discurs vizual atemporal.
50 de lucrari create de Oscar Han, sculptorul preferat al Casei Regale, vor fi expuse pana in septembrie la Muzeul Colectiilor de Arta.
Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei prezinta, in perioada 28 mai – 12 septembrie 2021, una dintre cele mai mari retrospective dedicate artistului Oscar Han. Supranumit „sculptorul preferat al Casei Regale”, expozitia il omagiaza pe Oscar Han la 130 de ani de la nasterea sa. Veti putea vedea 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.
Muzeul de Arta Recenta prezinta o expozitie dedicata sportului si educatiei fizice in cultura vizuala a Romaniei. Mari sportivi romani participa la intalniri cu publicul in cadrul expozitiei.
La Muzeul de Arta Recenta (MARe) s-a deschis expozitia „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului in arta romaneasca de la 1900 pana azi” incepand de miercuri, 12 mai. Pentru aceasta expozitie, echipa curatoriala a alcatuit un portofoliu cuprinzator de reprezentari ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastica, tenis, handbal, rugby, schi, sah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente si tehnici aparte (motociclism, echitatie, golf, aviatie etc.).
Expozitia cartografiaza peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport si educatie fizica in cultura vizuala a Romaniei si prezinta 53 de lucrari de arta (pictura, desen, sculptura, fotografie, video, instalatie), realizate de 48 de artisti romani, din colectiile a 12 muzee din tara, peste noua colectii private si a patru galerii de arta. Printre lucrarile expuse vor fi si lucrari de patrimoniu sau de tezaur semnate de artisti ca Iosif Berman, Ion Barladeanu, Alexandru Ciucurencu, Ion Grigorescu, Ion Jalea, Lea Rasovszky, SADDO, Roman Tolici sau Mihai Zgondoiu.
Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 s-a deschis deja la Palatul Parlamentului. Noile expozitii, 5 la numar, vor putea fi vizitate pana pe 26 septembrie 2021, acestea cuprinzand lucrari de Ciprian Muresan, proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.
Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.
In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.
In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.
Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 au incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Sunt expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.
Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee sunt admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.
O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.