7 locuri din Bucuresti unde copiii si adolescentii pot petrece vacanta la ateliere si scoli de vara.
Cu notele la bacalaureat afisate, oficial toti copiii si adolescentii au intrat in vacanta mare, cea mai asteptata perioada din an. Pentru copiii din Bucuresti, o serie de institutii au gandit programe pentru a-i tine ocupati pe cei mici, dar si pe adolescenti, cu ateliere, spectacole, tabere, bricolaj si multe altele.
Muzeul Satului propune „Vara pe ulita” si tabere cu tematica medievala.
In fiecare saptamana din perioada 12 iulie-6 august 2021, Muzeul Satului invita copiii la tabere tematice care includ o paleta larga de activitati ce amintesc de curtea bunicilor de la tara. Scopul programului este de a insufla celor mici dragostea pentru traditie si cultura si de a duce mestesugurile traditionale mai departe.
Timp de 4 saptamani, copiii vor lucra alaturi de mesteri populari din intreaga tara, care ii vor initia in tainele mestesugurilor populare: olarit, tesut, croit-cusut-brodat, incondeiat oua, confectionat papusi, masti si podoabe populare, sculptat in lemn, pictat icoane pe lemn si pe sticla, prelucrarea artistica a pielii, pictura pe sevalet, gravura, dansuri populare, modelaj in lut si confectionat jucarii din lemn. Atelierele se adreseaza copiilor de la 4 ani la 18 ani, iar taxa de participare este de 300 de lei/participant/saptamana/atelier si include si taxa de insotitor pentru copii cu varsta intre 4 si 8 ani. Detalii despre program aici.
Tabara medievala are loc intre 2-6 august 2021 tot la Muzeul Satului si se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani. Acestia sunt asteptati la o incursiune in artele si practicile medievale printr-o serie de evenimente ca atelier de tir cu arcuri traditionale, atelier de lupte cavaleresti, turnirul cavalerilor, atelier de muzica medievala, povesti si poezii specifice Evului Mediu, parade in incinta Muzeului Satului, atelier de instrumente membranofone si de percutie (djembe, darbuka, cowbell, jam block, koshi chimes, toba traditionala, tapan, bongos), atelier de instrumente de suflat (blockflote, fluiere ciobanesti, caval, schalmei, tulnic, bucium, cimpoi romanesc, cimpoi medieval). Detalii despre tabara aici.
Biblioteca Metropolitane are mai multe programe dedicate lecturii in aceasta vara.
Ca in fiecare vara, la Biblioteca Metropolitana se intampla diverse activitati din jurul lecturii pentru copii si adolescenti. Pana acum, activitatile care s-au anuntat sunt Programul Bibliovacanta cu tur ghidat prin Bucuresti, atelier de dezvoltare personala, cursuri de franceza si de spaniola – care sunt organizate de Filiala Dimitrie Cantemir si atelierele de lectura si creativitate pentru copiii de peste trei ani, la Filiala Dimitrie Bolintineanu.
Pe pagina principala de Facebook a Bibliotecii Metropolitane sunt prezentate toate activitatile desfasurate in fiecare dintre sedii, iar acestea pot fi urmarite aici.
Fundatia Calea Victoriei are o serie de ateliere pentru copii si adolescenti cu subiecte variate, prezentate relaxat, cu accent pe creativitate, pe posibilitatea de a dezbate si de a pune in context lucrurile aflate.
Programul de vara al Fundatiei Calea Victoriei cuprinde cursuri de filosofie pentru adolescenti, introducere in principiile NLP, Acting Classes for Teens (in limba engleza), ateliere de astronomie, atelier de incredere in sine, educatie vizuala, istoria romanilor, desen pentru copii, atelier de mindfulness si stil vestimentar. Despre costuri, perioade si participare puteti citi mai multe aici.
Stagiunea de vara a Teatrului Tandarica a inceput deja si tine pana in 19 septembrie. Teatrul are spectacole acum si in Parcul Herastrau.
Ateliere interactive de comunicare prin teatru, improvizatie teatrala, cursuri de pantomina si limbaj nonverbal, tehnici de manuire a marionetei, cursuri de constructie papusi, ateliere de scriere creativa, cursuri de vorbire in public, laborator de dezvoltare personala si ateliere de jocuri cu baloane sunt o parte dintre propunerile din aceasta vara a Teatrului Tandarica.
De asemenea, teatrul ii asteapta pe cei mici cu spectacole ca „Tom Degetel”, „Pacala”, „Mateias Gascarul”, „Punguta cu doi bani” si multe altele atat in sala de spectacole din zona Icoanei, cat si la Gradina de vara Herastrau. Detalii despre ateliere si spectacole sunt disponibile aici.
La Muzeul Antipa are loc Bricks Challenge, in care copiii aprofundeaza notiunile din fizica, matematica si inginerie mecanica.
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si e² Young Engineers organizeaza un program educational destinat copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani, prin care acestia aprofundeaza notiunile din fizica, matematica si inginerie mecanica.
Bricks Challenge se concentreaza pe gasirea de solutii in construirea de angrenaje si mecanisme complexe si pe explorarea aspectelor mecanice, matematice si fizice ale acestor mecanisme, avand la bază lucrul in echipa. Detalii despre program aici.
La Opera Comica pentru Copii sunt organizate activitati pentru toate varstele, inclusiv o tabara si spectacole.
„Scoala de Vara” a Operei Comice pentru Copii este un program care cuprinde 4 serii a cate 2 saptamani de distractie si jocuri educative la sediul institutiei, pe durata vacantei de vara a elevilor, incepand cu 28 iunie 2021. Ateliere interactive cu balerinii, solistii vocali si instrumentistii Operei Comice pentru Copii, jocuri distractive in curte si in interior, auditii muzicale, Aventura Parc si multe alte surprize au loc timp de 10 zile, 8 ore pe zi, de luni pana vineri, in intervalul orar 8.30 – 16.30, cu pauze de masa incluse. Detalii despre program aici.
Totodata, programul de spectacole continua si in timpul verii, iar School of Rock este cea mai noua premiera a institutiei, o productie dupa celebrul musical „School of Rock”, compus de Andrew Lloyd Webber. Spectacolul este recomandat copiilor peste 7 ani, iar detaliile programului sunt disponibile aici.
La Muzeul Taranului Roman are loc o altfel de vacanta, cu ateliere de creativitate tematice in fiecare zi a lunii iulie.
La Atelierul de Creativitate de la MTR, timpul se masoara in prietenii si in povesti transpuse in teatru de umbre si in filme de animatie, in muzee la cutie sau povesti bricolate, in jurnale de vacanta, in ilustratii realizate cu tehnica linogravurii, jucarii din lemn, povesti cu urechi (muzicale), ateliere de radio si de arhitectura. Atelierele se adreseaza copiilor cu varste de la 3 la 18 ani, dar si adultilor. Programul complet pe zile este disponibil aici.