Un nou trend in lumea bauturilor: cocktailuri inspirate de natura si garnisite cu plante care se gasesc in padure. Avem si la Bucuresti un barman care urmareste acest trend
Ideea de foraging (intr-o traducere libera, hranire), conceptul prin care incepi sa-ti cauti hrana vegetala in apropierea casei tale, descoperind astfel ierburi salbatice, radacinoase si diferite fructe de padure, se transforma acum intr-un nou trend in lumea bauturilor. Barmanii din Europa au inceput sa adauge astfel de elemente vegetale salbatice in meniul lor, folosind resursele din natura.
Suedia deja a implementat acest nou concept prin sustinerea programului Drinkable Country, unde expertii in alcool servesc bauturi realizate din ingrediente locale, de sezon.
Mai mult, conceptul implica si clientii, care impreuna cu ghizii locali, merg sa colecteze fructe de padure sau verdeata pentru a le amesteca in bauturile lor. In acest moment, sunt 14 locuri in intreaga tara unde exista un astfel de bar in natura, folosindu-se ingredientele locale. Practic, alaturi de Biroul de turism al Suediei, au mapat locurile de campare din tara, iar acolo se gasesc si barmanii care nu doar pregatesc cocktailurile, dar si povestesc despre experienta de foraging.
Toata experienta este o definitie practica a cuvantului suedez “allemansrätten”, care inseamna dreptul de a avea acces la domeniul public, “atat timp cat nu deranjezi si nu distrugi, esti binevenit sa te bucuri de natura cat doresti,” dupa cum mentioneaza Biroul de turism al Suediei.
Si la Londra s-a deschis un astfel de loc, la Native in cartierul Mayfair, unde cocktailul Alga martini este facut cu fenicul marin pe care co-proprietara barului il aduna din oceanul de langa casa ei din Essex. La fel se intampla si cu celelalte ingrediente din cocktailuri, catina, florile de camp si ceaiurile din plante fiind tot din productia naturii, nu cumparata de la un distribuitor.
Inclusiv la Bucuresti exista un loc unde se pune accent pe produse locale, adunate chiar de barman, la Artichoke Social House (Calea Victoriei 45), care desi este o cafenea de specialitate, ofera si cocktailuri si alte bauturi care au la baza arta mixologiei si a plantelor.
In lumea bucatarilor, trendul acesta deja exista sub denumirea “from farm to table”, adica restaurantele care au propria gradina de legume si ferma de animale. Aceasta initiativa are acum si sprijinul Uniunii Europene, iar cei interesati pot primi finantare pentru a-si creea gradini speciale din care apoi sa foloseasca alimentele pentru a le gati si vinde la restaurantul propriu.