Skip to content

Special Ziua Frantei – despre gastronomie, pictori, moda, istorie in povesti ca de film. O excursie neconventionala – online – prin Paris.

 

14 iulie e Ziua Nationala a Frantei, o tara care pentru noi a fost inspiratie de sute de ani.

Bucuresti-ul il numim “Micul Paris” pentru ca arhitectii care au construit cladirile istorice de aici aveau educatie franceza  si se aflau sub influenta celui care a schimbat fata Parisului – Georges Eugene Haussmann -, cel care a organizat strazile si a modernizat cladirile din Paris, sub patronajul lui Napoleon al III-lea, incepand cu 1850.

Multa vreme a fost important sa ai studii la Paris, era o forma de a-ti valida si pozitia in societatea romaneasca, dar si educatia nobila.

Astazi avem schimburi economice cu Franta de peste 10 miliarde de euro anual, iar post comunism multe sate si orase franceze s-au “infratit” cu localitati de la noi ajutand comunitatile locale sa se dezvolte mai repede.

De Ziua Frantei, urban.ro va reaminteste cateva  dintre cele mai frumoae povesti despre francezii care au facut istorie, despre stilul lor de viata si interesul lor pentru moda (intr-un mod relaxat si chic), dar si despre uriasele influente culturale sau gastronomice la nivel global.

Incepem cu Dali, Monet si Toulouse-Lautrec si bucatele frantuzesti din lucrarile lor. Toti trei au scos si carti de retete.

Cu o bucatarie extraordinara si o pasiune declarata pentru mancare si bautura, Franta a atras dintotdeauna iubitorii de frumos in orice forma, care la randul lor au transformat in arta ceea ce experimentau pe taram francofon.

Salvador Dali si-a dorit sa devina bucatar inca de la varsta de sase ani, lucru mentionat in cartea de bucate Les Diners de Gala, o culegere ilustrata de tip carte de bucate cu desene suprarealiste.Claude Monet, pictorul impressionist care venea dintr-o familie de negustori de legume, a facut pasiuni pentru atmosfera din jurul mesei

Ramanem tot in zona gastronomica – cultura unui popor o descoperi adesea plecand de la cum arata ceea ce mananca – pentru retele a trei chefi cu stele Michelin care au influentat fundamental ceea se mananca in restaurantele din toata lumea: Georges Blanc, Jaques Marcon, Alain Ducasse si retetele lor „signature”

Franta are Festivalul de film de la Cannes – in desfasurare chiar in aceste zile – un eveniment care aseaza pe harta industriei multi regizori si producatori creditandu-I uneori chiar de la debut. Dar in lumea filmului francez si mondial avem o poveste speciala legata de noi: unul dintre cei mai influenti producatori de film francezi, Marin Karmitz, e nascut in Romania dintr-un tata cu radacini poloneze si o mama siriana. Povestea lui o descoperiti aici

Daca vi s-a facut dor de Franta si de Paris va lasam aici un articol care va plimba pe strazile din capital Frantei, va arata arhitectura unor cladiri, povestile unor teatre si vorbeste despre chic-ul frantuzoaicelor, stilul care e inspiratie de zeci de ani pentru o lume intreaga.

Din fotoliul de acasa: Cum sa fii in vacanta la… Paris

Si ca sa ramanem la moda, o ultima poveste ca de film. Bijuteriile ultimei Imparatese a Frantei vor fi scoase la vanzare. Povestea Imparatesei care l-a lansat pe Louis Vuitton acum 150 de ani.

Citește în continuare