Mai multe foste inchisori din Europa devin spatii multi-culturale. Si in Romania exista un astfel de spatiu, Atelierele Malmaison
Fostelor centre de detentie din Cornwall, Kiev, Vilnius si Bucuresti au o noua viata, devenind spatii multi-culturale. Modele de regenerare urbana care au folosite pentru aceste cladiri cuprind un proiect dedicat unui hotel de lux, un centru cultural, un spatiu pentru un festival de muzica si cum este cazul Bucurestiului, un spatiu-galerie pentru zeci de artisti.
La Cornwall, inchisoarea s-a transformat in Hotelul Bodmin Jail, un hotel de lux unde fiecare dintre cele 70 de dormitoare ale sale sunt formate din trei celule de inchisoare, dotate cu cazi independente, incalzire prin pardoseala si mobilier de lux.
Oaspetii pot asculta povesti despre istoria intunecata a cladirii in barul Chapel Bar, pot lua masa in taverna Jolly Hangman sau se pot bucura de un pranz in aer liber chiar in curtea unde au avut loc executiile in secolul al XVII-lea.
Sanatoriul Khvylia din Kiev era spatiul folosit pentru inchiderea prizonierilor politici, spatiul fiind un complex de psihiatrie. Astazi, echipa din spatele legendarului club din Tbilisi Bassiani aduce un nou festival de muzica la Khvylia.
Spatiul se afla la periferia orasului Kiev, ceea ce face ca sa nu deranjeze locuitorii cu muzica techno, primul astfel de eveniment fiind programat pentru saptamana viitoare, in perioada 23-24 iulie. Detalii despre eveniment aici.
Inchisoarea Lukiškės din Vilnius a devenit spatiu multi-cultural dupa ce a fost folosita ca spatiu de filmare pentru Stranger Things inainte de a se inchide in 2019.
Redeschis luna trecuta ca Lukiškės Prison 2.0, spatiul gazduieste acum ateliere si studiouri pentru 250 de artisti rezidenti, precum si un bar si spatiu pentru expozitii. Cei care au luat spatiul in folosinta se asteapta sa gazduiasca concerte, festivaluri de teatru, filme si alte evenimente artistice. Informatii despre acest spatiu sunt disponibile aici.
Si la Bucuresti s-a deschis de curand un nou spatiu dedicat artistilor intr-o fosta inchisoare de tranzit a Securitatii.
Povestea cladirii Malmaison incepe cu o cazarma, Cazarma Regimentului de Garda Calare, ridicata in secolul al XIX-lea la initiativa lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Romane Unite.
Cladirea a fost transformata ulterior in inchisoare militara, iar apoi, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in inchisoare de tranzit si centru de ancheta ale Securitatii din regimul comunist pentru intelectualii si elitele burgheze anticomuniste.
O serie de artisti si galerii de arta au luat spatiul in folosinta, iar Atelierele Malmaison au devenit astazi o comunitate artistica si un spatiu comun de artisti/e, ateliere, spatii de proiecte si galerii din Bucuresti.