Expozitia „Alice in Tara Minunilor” de la Victoria & Albert Museum a fost adaptata intr-un film care va fi lansat in cinematografe in toamna acestui an.
Expozitia ”Curiouser and Curiouser” deschisa pe 22 mai la Victoria & Albert Museum a fost transformata de catre compania Trafalgar Releasing intr-un documentar de 80 de minute care va oferi publicului larg imagini din culisele expozitiei si in acelasi timp va expora noi perspective ale romanului lui Lewis Carroll, dezvaluind impactul cultural pe care una dintre cele mai indragite carti de copii il are asupra sectoarelor creative, a copiilor si adultilor deopotriva.
Filmul, in regia lui Dione Orrom si Matt Askem, va fi lansat la finalul acestui an si va avea premiera in Marea Britanie pe 14 octombrie, dupa care va fi distribuit si la nivel international.
Productia isi propune sa aduca publicul mai aproape de procesul de realizare al expozitiei folosind detalii ale obiectelor expuse si interviuri ale colaboratorilor, precum Peter Blake si Ralph Steadman. A fost gandit pentru marile ecrane de catre Kate Bailey, curatoarea muzeului Victoria & Albert si de catre Andi Oliver, prezentatoare de radio si TV.
„Realizarea unui film al expozitiei inspirate de Alice in Tara Minunilor a fost un vis de al nostru si este o sansa incredibila de a imparti aceasta experienta cu publicul care nu poate sa viziteze expozitia in Londra”, spune Kate Bailey, curatoarea expozitiei.
„Alice a inspirat generatii de artisti si a devenit un personaj emblematic astazi”, spune Marc Allenby, directorul executiv al companiei Trafalgar Releasing. Compania este cunoscuta pentru proiecte similare in Marea Britanie.
Este prima data in ultimii ani cand Victoria & Albert Museum, una dintre cele mai prestigioase institutii culturale din lume, realizeaza acest gen de film bazat pe una dintre expozitiile sale. Cea mai recenta productie cinematografica a fost realizata cu prilejul expozitiei David Bowie din 2013.
Filmul va fi lansat intr-o retea restransa de cinematografe datorita restrictiilor care sunt in vigoare in prezent, dar a fost anuntat ca va putea fi vazut in cinematografe independente si la Cineworld, Curzon, Empire, Everyman, Light, Picturehouse, Odeon, Showcase si Vue.
Expozitia „Curiouser and Curiouser” exploreaza impactul pe care Alice, personajul central din romanul lui Carroll si lumea fantastica care o inconjoara l-a avut in ultimii 157 de ani asupra unor artisti importanti, pornind de la Salvador Dali si pana la Tim Burton, dar si asupra culturii pop.
„Curatorierea unei expozitii inseamna ani de munca si cercetare iar un film de cinema este cea mai buna metoda de a capta intreaga poveste, oferind o oportunitate unica de a apropia publicul si mai mult de mostenirea pe care Alice in Tara Minunilor o ofera”, declara Kate Bailey.
Reinventarea taramului fantastic al lui Alice in filme, animatii, jocuri si obiecte a fost surprins de-a lungul timpului de catre artisti suprarealisti precum Salvador Dali, Max Ernst, artisti contemporani cum este Yayoi Kusama, designeri ca Vivienne Westwood si artisti din lumea muzicii ca Lady Gaga sau The Beatles. Expozitia se intinde in 5 camere tematice care contin peste 300 de obiecte, de la ilustratii, picturi si fotografii pana la pagini de carte si haine. Va putea fi vizitata la subsolul muzeului pana in 31 decembrie 2021 in galeria Sainsbury a muzeului si include si o experienta in Realitate Virtuala care aduce la viata scenografia spatiului expozitional.
Recent, casa in care Lewis Caroll a scris „Alice in Tara Minunilor” a fost scoasa la vanzare. Fetita care a inspirat-o pe Alice a fost muza autorului pentru mai multe sedinte foto controversate, mai multe detalii puteti descoperi mai jos.