Doi dintre cei mai cunoscuti chefs din lume, Alain Ducasse si Albert Adrià, urmeaza sa deschida un restaurant la Paris
Doi dintre cei mai cunoscuti chefs din lume, Alain Ducasse si Albert Adrià, au anuntat de curand ca vor deschide impreuna un restaurant la Paris in cursul acestui an.
Cel mai cunoscut bucatar din lume, Alain Ducasse, isi va uni fortele cu Adrià – una dintre cei mai creativi bucatari din Spania, recunoscut de revista TIME drept unul dintre cele 13 persoane cele mai influente din lumea gastronomiei – pentru a deschide un restaurant la Paris spre sfarsitul anului.
Ducasse a anuntat stirea intr-o postare pe Instagram, cu o fotografie a duo-ului, si cu mesajul: „In urma cu 31 de ani, @albert.adria.acosta calatorise la Monaco pentru a-mi gusta bucataria la @lelouisXVmonaco care tocmai fusese premiata cu trei stele Michelin. Dupa tot acest timp, sunt foarte fericit sa-l găsesc din nou la Paris, alaturi de @RomainMeder, pentru a va oferi o aventura gastronomica unica! Va spun mai multe despre asta in urmatoarele saptamani.”
Momentan, nu se stiu detalii despre cum va arata restaurantul sau unde exact va fi pozitionat, dar avand in vedere cine conduce bucataria, probabil va fi creatia uneia dintre cele mai interesante deschideri ale anului. De asemenea, rezervarile sunt deschise la sfarsitul lunii august, dupa cum mentioneaza platforma Fine Dining Lovers.
Originar din regiunea Landes din Franta, Alain Ducasse se afla in prezent la conducerea a trei restaurante din Monaco, Paris si Londra, fiecare dintre acestea avand trei stele Michelin si este unul dintre cei mai faimosi bucatari ai generatiei sale.
Alain Ducasse a petrecut ultimii 30 de ani dezvoltand un savoir-faire culinar unic, pe care il canalizeaza intr-o serie de activitati din lumea moderna a alimentatiei. Misiunea lui ca bucatar este de a glorifica gusturile autentice ale fiecarui produs.
La 16 ani, tanarul bucatar a lucrat intr-un restaurant din sud-vestul Frantei, apoi a plecat sa se antreneze cu bucatari precum Michel Guérard, Gaston Lenôtre, Alain Chapel si Roger Vergé, alaturi de care a descoperit bucataria provinciala.
Ducasse a fost pentru prima data chef in 1980, cand a preluat bucataria de la restaurantul L’amandier din Mougins.
Un an mai tarziu, a devenit chef principal in restaurantul La Terrasse a hotelului Juana din Juan-les-Pins, un hotel cu o arhitectura Art Deco din anii 1930. I-au fost acordate doua stele in Michelin Red Guide in 1984.
In 2012 a detinut 21 de stele Michelin, si a devenit cel de-al doilea bucatar clasat la nivel mondial in ceea ce priveste stele Michelin totale (Joël Robuchon avea 31).
Pentru Alain Ducasse, natura este o sursa inepuizabila de inspiratie, este cea care dicteaza ritmul bucatariei, al fermierilor, crescatorilor si pescarilor, si lucreaza numai cu produse de sezon, crescute in mod natural: naut din muntii Alpi, citrice din Pirineii de Est, lumanarica rosie din île d’Yeu sau sofran din Limuzin. Pe meniurile restaurantelor sale, Alain Ducasse aduce un omagiu originilor locale ale produselor, o masura a calitatii lor exceptionale.
In ultimii ani, datorita fratilor Adria, Chef Ferran Adria si Chef Albert Adrià, fondatorii celui mai renumit restaurant din lume, El Bulli, recent inchis, bucataria spaniola moderna a devenit foarte cunoscuta in toata lumea. Desi noua bucataria spaniola impresioneaza pe toata lumea, ea are la baza retete tipice spaniole, de sute de ani, care folosesc in special produse proaspete, locale si de sezon.
Povestea lui Albert Adria incepe in 1985, cand la doar 16 ani, a venit sa lucreze in bucataria fratelului sau, Ferran, la restaurantul elBulli. Dupa o vreme, acesta este atras de zona de patiserie, pasiune pe care o transforma in arta. In 1987 a devenit Chef de patiserie al restaurantului si, timp de douazeci de ani, a experimentat retete de ultima ora ale gastronomiei moleculare, o filosofie avansata si de Ferran.
Prima sa carte de bucate a fost legata de aceasta zona a gastronomiei – si care devine “Los Postres de elBulli”, lansata in octombrie 1998 dupa 18 luni de munca. Cartea castiga premiul pentru cea mai buna carte de patiserie la Targul Gastronomic Perigueux.
De asemenea, in 2009, Albert isi publica a doua carte, “Natura”, si regizeaza un film documentar „Un día en elBulli“, castigand premii la mai multe festivaluri de film.
Chef Albert Adria a parasit elBulli in 2006 si a deschis Inopia Classic Bar, un bar de tapas in centrul Barcelonei, pionier atat al conceptului „prêt a porter” de inalta bucatarie, cat si al conceptului „gastrobar”.
A urmat o serie de idei noi, inclusiv Bodega 1900, Yauarcan si Pakta, toate stabilite in Barcelona. Cand elBulli a inchis in 2011, fratii Adrià au creat primul „parc de distractii cu tema culinara”: elBarri continua sa se extinda, iar restaurantele care fac parte din el au castigat popularitate si stele Michelin.
Din pacate, criza economica cauzata e pandemie a inchis o parte din restaurantele din consortiul elBarri, insa Chef Albert Adrià a pastrat Enigma, un restaurant gandit ca o intreaga experienta culinara care dureaza aproximativ patru ore,