Gelateria La Romana dal 1947 acum si pe Calea Victoriei. Care e diferenta intre gelato si inghetata.
Indiferent de generatie, inghetata a fost si va ramane desertul copilariei, moneda de schimb pentru parinti cand e vorba de a-si convinge copiii sa faca lucrurile corect sau pentru un rasfat suplimentar.
In ultimii ani, Bucurestiul a adaugat pe harta o serie de gelaterii artizanale care duc inghetata la nivelul gourmet si arata ce produse rafinate pot fi create din ingredientele magice – lapte, oua, zahar, arome puse la inghetat plus… aer.
Cea mai recenta gelaterie deschisa in Bucuresti este pe Calea Victoriei si e parte din brandul La Romana, creatia unei familii de artizani gelatieri in Rimini, de la 1947.
La Romana a ramas fidela traditiei familiei care la vremea lansarii a inovat in gelato, pastrand ingrediente naturale de inalta calitate – lapte, oua si unt din ferme ecologice, frisca artizanala, fructe proaspete, gemuri naturale certificate organic, alune de padure de Piemont, migdale de Avola si un mix secret de seminte si fructe rasfatate de soarele Italiei.
Pentru ca vorbim de ingrediente naturale si de standard de calitate si sanatate la nivel absolut, pentru a asigura prospetimea, calitatea si cremozitatea aromelor preferate, sunt produse cantitati mici in diferite momente ale zilei, iar durata medie a fiecarui gelato nu depaseste trei ore.
Atat gelato cat si produsele de patiserie fina care sunt in fiecare dintre Gelateria La Romana dal 1947 sunt create in laboratoarele proprii care sunt in incinta fiecarei locatii, cu bucataria la vedere atat din strada dar si din interior.
Gelateria La Romana dal 1947 poate fi gasita in București (Afi Cotroceni, Baneasa Shopping City si, mai nou, Calea Victoriei) si din Brașov (Afi Mall).
Gelato signature al Gelateriei La Romana del 1947 este Crema Dal 1947, o crema de originala de vanilie care are o usoara aroma de lamaie, dar printre sortimentele din meniu care respecta reteta originala mai puteti degusta – Crema di Nocciola al Cacao (crema de alune piedmont si cacao), Cioccolato fondente con monorigine ecuador (ciocolata neagra Ecuador), Bacio di dama con mandorle tostate (crema de alune, migdale prajite, cacao), Biscotto della Nonna (crema de lapte cu bicuiti, fursecuri, cacao).
Daca vreti sa faceti o excursie emotionala in Italia traditionala autentica, o vizita la Gelateria la Romana dal 1947 inseamna un rasfat special. Puteti descoperi o parte din sortimente pe pagina de facebook a gelateriei sau pe site-ul acesteia.
Deschiderea gelateriei de pe Calea Victoriei se inscrie in strategia de dezvoltare a francizei La Romana, deținute in România de ARSIS Group, care urmareste sa isi extinda rețeaua cu 3-4 noi puncte de vânzare in fiecare an, atat in orase mari precum Cluj, Constanta, Timisoara, Iasi sau Oradea, cât si in orase mai mici. Investitiile grupului vizeaza si consolidarea serviciului de livrari rapide la domiciliu prin propria platforma de livrare, dar si prin parteneriatul cu platformele de food delivery.
Intre inghetata si gelato diferenta e in cantitatea de lapte dar si de aer incorporata. Gelato va avea intotdeauna mai putine calorii si va fi mai putin cremos decat o inghetata.
Prima atestare documentara a unui desert inghetat vine din China Antica, fiind desertul preferat al regelui King Tang of Shang, dar la acel moment inca nu era implicat laptele in prepararea produsului, ci era doar un mix de fructe inghetate dupa metodele vremii. In secolul 17 la curtea regelui Charles I a aparut o forma desert inghetat care includea lapte si fructe, fiind considerat un rasfat al elitelor, in secolul 19, odata cu dezvoltarea tehnologiei in prelucrarea laptelui si aparitia unor congelatoare performante, inghetata a devenit un desert popular si accesibil tuturor. In epoca Victoriana, gheata era adusa cu vaporul din Siberia si depozitata in camere de gheata care erau sub forma unor beciuri acoperite cu zeci de metri pamant, accesul fiind realizat prin tuneluri sub forma unor mine.
Gelato a aparut prima data in Italia, existand inca dispute daca a fost creata in Sicila sau in Florenta. Gelato si inghetata sunt preparate din aceleasi trei ingredente – lapte, zahar si aer – diferenta fiind intre proportiile dintre ele ceea ce si duce la texturi diferite.
Gelato are mai putin aer, inghetata mai mult. Laptele preparat pentru inghetata este mixat mai mult ceea ce duce la o cantitate mai mare de aer care e incorporata, iar la inghetare intr-o crestere substantiala a volumului. Pentru inghetata este adaugata adesea si smantana sau crema de lapte, precum si galbenus de ou, asa ca produsul sa fie mai gras. Gelato are rareori ou si contine mai mult lapte.