Un muzeu italian foloseste algoritmi de inteligenta artificiala pentru intelegerea atractiei fata de o opera de arta
O echipa care lucreaza cu ENEA, Agentia Nationala Italiana pentru Noi Tehnologii si Istituzione Bologna Musei a instalat 14 camere mici care folosesc inteligenta artificiala (AI) pentru a studia expresiile faciale, postura si pozitionarea vizitatorilor care trec prin galerii. Datele sunt transmise catre un server si analizate pentru a trage concluzii mai largi despre anumite opere de arta.
Cercetatorul ENEA Riccardo Scipinotti a venit cu initiativa, intitulata ShareArt, in 2016, dar testele live au inceput abia anul acesta. Sistemul inregistreaza cat timp vizitatorii privesc arta, rutele pe care le parcurg prin galerii, unde le sunt privirile atrase pe anumite panze si alte metrici care alcatuiesc colectiv ceea ce cercetatorii numesc „valoarea de atractie” a artei, dupa cum noteaza publicatia Smithsorian Magazine, citand agentia de presa Bloomberg.
Desi relativ simple, dispozitivele ShareArt sunt capabile sa urmareasca clientii, fara a compromite confidentialitatea. O parte din aceste date ar putea fi utilizate de muzee pentru a stabili amplasarea anumitor lucrari intr-o galerie, modul in care lucrarile sunt luminate sau agatate sau modul in care lucrarile sunt afisate unele in raport cu altele.
Sistemul a fost instalat in cateva muzee din Bologna de la ridicarea restrictiilor pandemice, iar echipa de cercetatori a remarcat faptul ca acesta poate fi folosit si pentru aplicarea regulilor de purtare a mastii. De asemenea, camera anunta si daca un vizitator se apropie prea mult de o opera de arta.
ShareArt este inca in curs de dezvoltare, dar primele teste au aratat ca majoritatea vizitatorilor de la galeriile de arta municipale din Bologna par sa viziteze singuri operele de arta si sa-si poarte mastile corect. De asemenea, au observat ca acestia petrec mai putin de 15 secunde in fata oricarei lucrari, iar in medie, vizitatorii muzeelor din galeriile din Bologna au avut o durata de atentie a lucrarilor de arta de patru pana la cinci secunde.