Parfurmurile Dior au devenit inspiratie in bucatarie. Reteta tartarului de creveti a lui Chef José Avillez inspirata de parfumul „Oud Ispahan”
O colaborare dintre renumitul bucatar portughez José Avillez si Maison Christian Dior a dus la o sarbatoare pentru simturile gurmanzilor. Dupa ce Avillez a testat parfumurile Dior care se vand in regiunea Emiratelor, a creat retete care sa se potriveasca cu esentele nou descoperite.
Acum din meniul restaurantului Tasca din Mandarin Oriental Jumeira fac parte sase parfumuri Dior asociate culinar: Gris Dior, Oud Rosewood, Oud Ispahan, Purple Oud, Ambre Nuit si Tobacolor. Meniul de degustare costa 140 de euro, la care se mai adauga 80 euro daca este solicitat si pairing de vin.
José Avillez este unul dintre cei mai cunoscuti chefs internationali, promotor al bucatariei portugheze si a produselor traditional portugheze pe care le integreaza in fiecare bucatarie unde lucreaza.
Pana in acest moment, Chef José Avillez a facut parte din echipele a 20 de restaurante, inclusiv la Belcanto in Lisabona, unde a primit doua stele Michelin.
José Avillez are mai multe restaurante in Lisabona si Porto, precum si in Dubai, fiecare cu un concept diferit: Belcanto, distins cu doua stele Michelin si ales unul dintre cele mai bune 50 de restaurante din lume prin prestigioasa competitie „Cele mai bune 50 de restaurante din lume”, Mini Bar, Bairro do Avillez (cu Taberna, Páteo), Pizzaria Lisboa, Cantinho do Avillez din Lisabona (Chiado si Parque das Nações), Cascais si Porto; cele trei restaurante din Gourmet Experience din El Corte Inglés Lisboa, Tasca Chic, Jacaré, Barra Cascabel (in parteneriat cu bucătarul mexican Roberto Ruiz). Tasca este primul proiect de restaurant international al lui José Avillez, la hotelul de 5 stele Mandarin Oriental Jumeira, din Dubai.
Pentru publicul larg, Chef José Avillez a oferit si una dintre retetele pe care le pregateste la restaurantul sau din Dubai, tartar de creveti inspirat de parfumul Dior „Oud Ispahan”.
Ingrediente: 200g creveti Algarve, 3 avocado, apa de trandafiri, lychee, lamai / suc de lamaie
Preparare: Pregatiti sosul de avocado folosind un blender. Adaugati pe rand lychee, apa de trandafir, lamaie si avocado. Gustati si condimentati dupa preferinta adaugand mai multa sare si suc de lamaie. Daca sosul este prea gros, puteti adauga cateva lingurite de apa pentru a regla consistenta dupa cum este necesar.
Curatati crevetii scotand capetele si cojile. Apoi, clatiti crevetii, uscati-i si tocati grosier – condimentati dupa gust cu sare si piper.
Asezati un inel metalic de gatit pe o farfurie, apoi umpleti cu amestecul de creveti, apasati ferm, apoi scoateti inelul. Repetati procedura cu tartarul ramas.
Curatati si taiati avocado, apoi ornati tartarul cu aceste bucati. La sfarsit, turnati sosul de avocado in jurul tartarului ai savurati.