Skip to content

140 de ani de la nasterea lui George Enescu sunt celebrati pe 19 august prin provocarea unui viral cu Balada lui Enescu in interpretarea lui David Garett. Urban.ro e parte din proiectul initiat de Festivalul Enescu, puteti participa si dvs

Pe 19 august, la implinirea a 140 de ani de la nasterea lui George Enescu, Festivalul Enescu organizeaza „Sunetul iubirii”, un eveniment care incepe la ora 12.15, care consta in transmiterea inregistrarii Baladei de George Enescu, in interpretarea faimosului violonist David Garrett, impreuna cu Filarmonica din Monte Carlo si sub bagheta regretatului Gianluigi Gelmetti, asa cum a fost prezentata in editia sa din 2015.

„Proiectul acesta se inspira din credoul si caracterul lui George Enescu, despre care noi, la Festivalul Enescu, credem ca merita sa fie un model de urmat pentru romani si nu numai. Enescu a trait pentru muzica si a gasit in muzica expresia suprema a vietii si a iubirii. Enescu a fost generos si atent cu ceilalti oameni, dar, in acelasi timp, de o modestie fara margini. De aceea, in contextul in care pandemia si provocarile cotidiene ne lasa adesea debusolati, este important sa ne gasim directia cea buna. Prin „Sunetul iubirii” vrem sa aducem in viata fiecaruia gratia intalnirii cu George Enescu si perspectiva ca, indiferent cat de mari sunt provocarile, ne putem gasi directia prin muzica si prin valori autentice, iar cand avem nevoie de repere, putem sa avem incredere in Enescu si in creatia lui”, a declarat Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu.

Evenimentul „Sunetul iubirii” are loc online si va fi public pe site-ul festivalului, la acest link. Durata inregistrarii este de aproximativ 5 minute.

Balada pentru vioara si orchestra a fost compusa de George Enescu in 1895, fiind o lucrare compusa in perioada cand parasea Conservatorul din Viena pentru studiile de la Paris, unde a creat cele patru „simfonii de scoala”, Poema Romana op. 1 (1897) pentru orchestra si cor barbatesc, Sonata nr. 1 pentru pian si vioara in Re major, op. 2 (1897), Suita nr. 1, in sol minor, in stil vechi pentru pian, op. 3 (1897), Sonata nr. 2 pentru pian si vioara in fa minor, op. 6 (1899), lucrari care i-au adus recunoasterea tanarului compozitor George Enescu.

Festivalul International George Enescu 2021 este programat sa aiba loc intre 28 august si 26 septembrie 2021, cu un program artistic sustinut de 3500 de artisti straini si romani, pe o durata record de 4 saptamani.

La editia editia jubiliara a Festivalului International George Enescu vor veni 32 din cele mai apreciate orchestre la nivel mondial, din 14 tari de provenienta.  Cele mai multe orchestre de top vin din Marea Britanie si Germania, printre care London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonica Regala din Londra, Academy of St Martin in the Fields, Philharmonia London; precum si Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin dirijata de Vladimir Jurowski, Filarmonica din München cu Valery Gergiev dirijor.

Din programul Festivalului fac parte si Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special si cu un dirijor care vine pentru prima data in Romania, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma cu Danielle Gatti dirijor; Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de noul ei director, Cristian Macelaru; Les Dissonances, cu David Grimal director artistic si solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu doi dirijori – Daniel Harding si Alan Gilbert, Rotterdam Philharmonic Orchestra, sub bagheta directorului artistic Lahav Shani, precum si Ansamblul Arpeggiata, impreuna cu Christina Pluhar s i contratenorul Philippe Jaroussky.

Vor fi prezente pentru prima oara pe scena Festivalului Enescu London Mozart Players, Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii Ungare, Orchestra Filarmonica din Zagreb si Orchestra de Stat din Atena.

Una dintre aparitiile interesante de la aceasta editie, de asemenea pentru prima data la Festival, este Filarmonica Marii Baltice dirijata de Kristjan Järvi. Recunoscuta pentru concertele sale spectaculoase, precum si pentru faptul ca muzicienii sai provin din intreaga regiune a Marii Baltice, orchestra fi prezenta la Bucuresti cu doua concerte deosebite, alaturi de doua soliste de top: pianista Maria João Pires (pe 30 august) si violonista Viktoria Mullova (pe 31 august). Filarmonica Marii Baltice va avea in program si Simfonia nr. 2 in la major op. 17 de George Enescu.

Abonamentele la Festivalul Enescu au fost deja epuizate, insa se mai gasesc bilete individuale pentru o parte dintre concerte, aici.

Citește în continuare