17 filme si documentare de vazut in preajma unor discutii despre drepturi si libertati. In luna PRIDE, Netflix prezinta o serie de filme care arata viata din comunitatea LGBTQIA+
Desi Romania este una dintre tarile traditionaliste care inca nu ofera prea multe drepturi si libertati persoanelor din comunitatea LGBTQIA+, la parada PRIDE care este astazi, 29 iunie, in Bucuresti, participa mii de oameni, din comunitate dar si prieteni care inteleg importanta acestor drepturi pentru toata lumea.
Dincolo de curcubeul cu mesajul optimist, distractiv, preferat de copii si adulti deopotriva, Marsul Diversitatii are ca scop incluziunea acestora in societate si o discutie onesta despre drepturi si libertati, care a ofera vizibilitate unei comunitati care a fost asuprita si marginalizata de majoritatea civilizatiilor moderne.
In Romania, de-a lungul timpului, o serie intreaga de evenimente cultural-artistice au fost impiedicate/compromise acte artistice de catre autoritati din cauza subiectului.
Jurnalistul Mihai Ghiduc a semnalat anul trecut mai multe astfel de momente, cum a fost cazul celor sapte tineri care au organizat un spectacol de teatru despre istoria LGBT – “Dupa Traian si Decebal – Din filmele istoriei gay in Romania”, la SNSPA, care au fost agresati de un grup de extremisti in 2012; blocarea difuzarii unui film cu tematica LGBT, “The Kids are All Right” la cinematograful MTR in 2013; scandalul de la proiectia filmului “120 bpm” tot la MTR in 2018 sau refuzul proiectiei filmului la cinematograful MTR pentru filmul „Cateva conversatii despre o fata foarte inalta”, cu tematica LGBT, tot in 2018.
Despre conflictul de la MTR, exista deja doua filme romanesti: “5 minute”, in regia lui Dan Chisu, si cel mai recent, “Camp de maci”, in regia lui Eugen Jebeleanu.
Cu ocazia Pride, Netflix prezinta o lista cu filme centrate pe LGBTQIA+, incluzand seriale, filme si programe speciale.
Titlurile noi care sarbatoresc PRIDE sunt “Atypical: Sezonul 4”; “Elite: Sezonul 4”, “Feel Good: Sezonul 2”; “Master of None: Sezonul 3”; “Never Have I Ever: Sezonul 2”; “The House of Flowers”; “This is pop”; “Wonder Boy” si “Young Royals”.
In “Atypical: Sezonul 4”, Casey si Sam sunt pe cale sa zboare din acasa, asa ca fiecare dintre membrii familiei Gardner are de luat decizii importante legate de viitor.
Un director sever si patru noi studenti sosesc la Las Encinas, marcand inceputul unei serii de incurcaturi romantice si zvonuri periculoase, dar si al unui nou mister in “Elite: Sezonul 4”.
“Feel Good: Sezonul 2” o prezinta pe Mae, care incearca sa se regaseasca si sa reia legatura cu George, dar incepe sa inteleaga ca, pentru a merge mai departe, va trebui sa-si infrunte trecutul.
Actorul Dev, prietena lui din copilarie, Denise, si grupul lor divers de amici infrunta viata si tot ce implica ea: iubire, cariera sau probleme sociale in “Master of None: Sezonul 3”.
“Never Have I Ever: Sezonul 2” prezinta onoua dragoste, noi colegi si noi motive de a se contrazice cu mama ei, care ii ofera lui Devi numeroase ocazii sa actioneze cu indrazneala si sa ia decizii discutabile.
“The House of Flowers”ii prezinta pe fratii De La Mora care pun la cale un plan diabolic de a patrunde in vechea casa a familiei pentru a pune mana pe o comoara ascunsa si de mare importanta.
De la ABBA la T-Pain, creatorii de hituri exploreaza aspecte ale muzicii pop pana acum necunoscute, povestile lor neobisnuite aflandu-se in centrul atentiei in “This is pop”.
“Wonder Boy” este documentarul care surprinde felul in care designerul de moda Olivier Rousteing face saltul remarcabil la pozitia de director de creatie al brandului Balmain.
“Young Royals” spune povestea printului Wilhelm care descopera ca nu este atat de usor sa-si urmeze inima precum a crezut, in timp ce se obisnuieste cu viata la prestigiosul internat Hillerska.
Din seria povestilor de dragoste LGBT, Netflix prezinta “A secret love”, “All in my family”, “Circus of Books”, “Disclosure”, “Elisa y Marcela”, “Feminist: What Were They Thinking” si “The Death and Life of Marsha P. Johnson”.
Pe fondul unor vremuri tulburi, doua femei si-au tinut iubirea secreta timp de decenii. Marturisirea relatiei la o varsta inaintata vine insa cu propriile provocari in “A secret love”.
Dupa ce-si intemeiaza o familie proprie in America, un cineast gay urmareste procesul de acceptare in sanul familiei sale chineze iubitoare in “All in my family”.
In “Circus of Books”, Karen si Barry Mason au gestionat vreme de aproape patru decenii magazinul de pornografie Circus of Books, devenit un reper important al comunitatii gay din Los Angeles.
In documentarul “Disclosure”, artisti si ideologi transgender recunoscuti in industrie ofera perspective sincere si discuta despre impactul Hollywoodului asupra comunitatii trans.
In Spania anului 1901, Elisa Sanchez Loriga isi asumă o identitate masculina pentru a se putea casatori cu femeia iubita, Marcela Gracia Ibeas. “Elisa y Marcela” este bazat pe evenimente reale.
“Feminist: What Were They Thinking” prezinta femeile din 1970 care vorbesc despre feminism si exploreaza viata acestora si nevoia de schimbare.
“The Death and Life of Marsha P. Johnson” urmareste povestea activistei Victoria Cruz care examineaza moartea suspecta din 1992 a prietenei ei, Marsha P. Johnson.