Skip to content

FITS 2021. Actrita Rodica Mandache, autor al unei carti dedicate actorului Ovidiu Iuliu Moldovan: “Ovidiu a fost un destin scris frumos ca un alfabet japonez”

O prezenta incantatoare pe scenele teatrelor romanesti – cel mai adesea fiind in distributia spectacolelor de la Teatrul Odeon din Bucuresti, Rodica Mandache si-a dedicat timp pentru a scrie o carte despre viata si activitatea artistica a marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, cunoscut publicului larg atat de pe scena Teatrului National Bucuresti, cat si dintr-o serie impresionanta de peste 40 de filme romanesti in care actorul a fost distribuit.

Cartea “O carte frumoasa despre un om frumos – Ovidiu Iuliu Moldovan” a fost editata de editura Oscar Print si cuprinde o serie de texte despre actor de la George Banu, Petre Tutea, Radu Stanca, Andrei Serban, Dan Pita, Liviu Ciulei si multi altii, dar si fragmente din ziare cu recenzii si fotografii din colectii private sau publice.

“Eu sunt o actrita. Caragiale spune ca un om daca nu e destul de bun se apuca de altele. Eu sper ca n-am nereusit asa,” isi incepe Rodica Mandache prezentarea cartii in cadrul conferintelor FITS. “Cartea este scrisa de o actrita. Actorii sunt cei care vor sa daruiasca – buni, rai, talentati, ei au ceva patetic si extraordinar: sa daruiasca ceva.”

O metafora pe care Rodica Mandache o foloseste des este una a timpului, in care ”Se spune ca intre 15 august si 8 septembrie oamenii nu imbatranesc, totul este cald si calm, ca lucrurile se asează si oamenii au numai ganduri bune si isi cauta un fagas nou. Se spune ca intre 15 august si 8 septembrie, vremurile nu stiu incotro sa o apuce, spre vara sau spre toamna, ca frunzele ingalbenesc, dar nu cad. Se mai spune ca raurile nu mai curg si ca marea nu are valuri, pentru ca timpul sta pe loc si asteapta. Tot in timpul asta a iesit si cartea lui Ovidiu Iuliu Moldovean.”

Despre subiectul cartii, Rodica Mandache povesteste: “Am fost colegi, am crescut impreuna, am jucat impreuna, am mers in viata paralel, dar eu l-am descoperit abia acum, scriindu-i cartea.”

“In carte mai e vorba si despre generatia mea – de care sunt foarte mandra: Mircea Andriescu de la Brasov, Caramitru, Nicu Constantin, Mariana Mihut si multi altii. A fost o serie in care toti am fost atat de buni incat sansa noastra a fost talentul. Un talent atat de mare care ne-a format si ne-a facut sa fim foarte generosi.”

In ceea ce priveste lansarea cartii, Rodica Mandache si-a inchipuit totul ca o sala plina de actori, de oameni de teatru care sa se bucure de un alt actor si revenind undeva intr-o familie. “Nu e asa pentru ca actorii au pierdut taina. Au pierdut curiozitatea. Ei nu mai sunt curiosi de nimic si asta e o povoara.”

Aflat in public, George Banu a mentionat ca “ideea de a scrie o carte despre un actor este foarte generoasa si este totodata si o carte de memorii afective, mai ales pentru cei din teatru.”

Rodica Mandache este un exemplu de generozitate si de a trai in prezent. A jucat teatru si aparut in filme cu nume mari ca Amza Pellea, Ovidiu Iuliu Moldovan, Octavian Cotescu, Gheorghe Dinica, dar este onorata sa joace si in spectacolele de teatru ale regizorilor foarte tineri (Radu Afrim sau Chris Simion), are pagina de facebook si raspunde promt la mesaje, scrie carti despre marii actori care ne-au parasit, a avut timp de 3 ani o emisiune la radio unde incerca sa aduca in atentia publicului tanar o parte mai putin stiuta a teatrului romanesc din vremea comunismului, dar dedica timp important si actorilor noii generatii.

Un alt demers al actritei Rodica Mandache a fost seria de interviuri cu actori si oameni apropiati teatrului din pandemie, Dialoguri Teatrale, cand aceasta povestea in fiecare saptamana sub forma unui dialog atat despre viata personala a colegilor, cat si multe dintre culisele spectacolelor, fiind astfel o incursiune atipica, insa binevenita, a intelegerii mai profunde a vietii de actor si a universului teatral local.

Intreaga serie de interviuri realizate de Rodica Mandache este disponibila pe pagina de Youtube a Teatrului Odeon, aici.

Citește în continuare