La Bruxelles, medicii le prescriu pacientilor vizite la muzee pentru a-i ajuta sa faca fata stresului provocat de pandemie.
Dincolo de consecintele fizice si economice ale pandemiei, una dintre cele mai grave urmari ale acestei perioade devine impactul negativ pe care l-a avut si il are asupra sanatatii mintale a oamenilor. In ultimele luni, psihologii, psihiatrii si psiho-terapeutii au vorbit tot mai des despre numarul alarmant al celor afectati emotional de stresul si oboseala provocate de fluxul constant de stiri care par sa atenteze la stabilitatea fizica si mintala. Medicii de la Bruxelles au desfasurat o noua initiativa pentru a incerca sa amelioreze simptomele epuizarii: vizite la muzeu. Daca va avea succes, ideea ar putea fi recomandata si in alte tari.
Proiectul face parte dintr-un proces de trei luni efectuat de medici la spitalul Brugmann, unul dintre cele mai mari centre medicale din Bruxelles, pentru a trata rezidentii internati, precum si alte persoane care sufera de stres si epuizare. Cei care sunt considerati eligibili pentru program vor avea ocazia sa viziteze gratuit 5 institutii publice de arta din oras. Printre oferte se numara cateva propuneri mai neobisnuite, cum ar fi Muzeul Canalelor, „Muzeul Modei si al Dantelelor” sau Mennekin- Pis’s Wardrobe – care detine peste 1000 de costume – dar si Centrul de Arta Contemporana.
O initiativa similara s-a desfasurat incepand cu 2018 la Museum of Fine Arts din Montreal unde medicii aveau optiunea sa prescrie pana la 50 de vizite la muzeu pe an.
Initiativa din Canada a fost invocata de Delphine Houba, consiliera responsabila de cultura din capitala Belgiei, drept inspiratia principala pentru programul pe care il desfasoara in prezent in Bruxelles. Proiectul din Montreal a oferit pacientilor si ingrijitorilor sau membrilor familiei intrarea gratuita la Museum of Fine Arts pentru a studia efectele artei asupra celor care sufera de o serie de conditii, inclusiv tulburari de alimentatie, boli mintale, cancer de san si boala Alzheimer.
Hélène Boyer, medic de familie si vice-presedinta medicilor francofoni din Canada a declarat, la vremea respectiva pentru Montreal Gazette: „Oamenii cred ca arta face bine numai in cazul problemelor mintale. Insa nu e doar atat. Este benefica si pentru pacientii cu diabet, cu boli cronice sau cei care au nevoie de ingrijire paliativa. Cand vizitam un muzeu, secretam hormoni responsabili in bunastarea noastra: un nivel mai ridicat de cortizol si serotonina, efectul fiind similar cu cel al exercitiilor fizice. Astfel, se recomanda vizite la muzeu pacientilor infirmi sau celor varstnici care nu pot sa faca sport.”
Ideea a fost sustinuta si de Nathalie Bondil, directoarea Museum of Fine Arts din Montreal care a explicat: „Cei care sunt sceptici ar trebui sa-si reaminteasca de modul in care, in urma cu 100 de ani, sportul era privit ca o activitate care iti distorsioneaza corpul si care amenintat fertilitatea femeilor. Sunt convinsa ca, in secolul XXI, cultura va deveni ceea ce activitatea fizica a fost pentru sanatate in secolul al XX-lea.”
In programul pilot din Bruxelles, vor fi prescrise vizite insotite persoanelor si grupurilor de pacienti internati la spitalul Brugmann, rezultatele urmand a fi publicate anul viitor. Houba a declarat pentru ziarul belgian L’Echo: „Criza Covid a accentuat stresul, epuizarea si alte patologii si a confirmat relevanta unui astfel de proiect.”
Houba a adaugat ca spera ca muzeele private si detinatorii colectiilor de arta sa isi puna la dispozitie serviciile lor ca parte din acest proiect: „Sunt convinsa ca exista solidaritate pentru audienta afectata de aceste probleme in toate muzeele belgiene. Si ca vom reusi sa le oferim acces gratuit la muzee si sprijin. Insa decizia va fi a lor si se va baza pe rezultatele programului nostru pilot.”
Ideea este sustinuta, in paralel, si de Organizatia Mondiala a Sanatatii care are in derulare un intreg program dedicat studiului si sustinerii artelor drept componenta vitale in mentinerea bunastarii emotionale. Anul trecut, Christopher Bailey, reprezentantul OMS in privinta artelor si sanatatii, a declarat intr-o discutie din cadrul „Art Angle Podcast” ca „Numeroase studii au confirmat beneficiile artei in ameliorarea starii de spirit a pacientului, chiar si atunci cand sunt limitate la spitale.”
Idei similare au fost implementate in Olanda si in Marea Britanie.
In urma cu 2 ani, cand Rijksmuseum a deschis cea mai mare expozitie Rembrandt, in onoarea a 350 de ani de la moartea artistului, organizatia caritabila Ambulance Wish a primit numeroase solicitari de la pacientii bolnavi aflati in stare terminala care doreau sa vada cele mai spectaculoase lucrari ale maestrului olandez.
In 2017, Parlamentul britanic a recomandat institutiilor aflate in subordinea sistemului national de sanatate sa integreze prescriptia medicala a artelor in planurile lor. In plus, medicii au fost educati cu privire la dovezilor beneficiilor artei in terapiile desfasurate in cazul persoanelor care sufereau de dementa.
Daca articolul v-a inspirat sa mergeti intr-o vizita la un muzeu din Romania, va oferim cateva idei mai jos.